Takip Et

SON DAKİKA

Aydın’ın ikinci karaleylek çifti Latmos’a yuva yaptı

2 Nisan 2020, Perşembe 12:34

     


Türkiye’de nadir görülen ve tehlike altındaki kuş türlerinden birisi olan karaleylekler, Aydın’da ikinci kez görüldü. Aydın’ın ikinci karaleylek çifti, İmamköy’ün ardından Latmos’a yuva yaptı.

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, yaptığı açıklamada; “Üremek için ülkemize Afrika’dan gelen leylekler içinde bilinen en önemli tür Ciconia ciconia denilen beyaz leyleklerdir. Bir de fazla utangaç olduğundan insan yerleşim alanlarına uzak yerlerde yuva yapan Ciconia nigra adı verilen karaleylekler vardır. Karaleylekler, beyaz leyleklere oranla insanlar tarafından çok nadir görülür ve yuvalarının nerelerde olduğu pek bilinmez. Aydın bölgesinde bugüne kadar sadece İmamköy’de toprak falezlerde yıllardır yuva yapan bir çift karaleyleğin varlığı tespit edilmiş ve yavruladığı görülmüştü" dedi.

Latmos Dağları’nda araştırmalar yaparken birçok kez karaleyleği uçarken tespit etmiş ancak yuva yerlerini bulamadıklarını belirten Sürücü, "Müjdeli bir haber geldi. Latmos’ta yaşayan EKODOSD gönüllüsü Nurdal Bıçak, sarmaşık topladığı sırada kayalıklarda leyleğe benzeyen iri bir kuşun yuvasını gördüğünü bildirdi. Yaptığımız incelemelerde Latmos Dağları’nın film platolarını andıran olağanüstü güzellikteki jeolojik oluşumları olan gnays kayaların içinde bir çift karaleyleğin yuva yaptığı belirlendi. Karaleylek çifti vahşi doğa içinde kendilerine öylesine güzel bir kaya bulmuşlar ki, canlı ve cansız varlığı bir bütünlük içinde anlatan ve bir anıt gibi yükselen doğa harikası bu kaya. Karaleylek yavrularına dıştan gelecek tehlikeye karşı koruyacak, güvenli uygun koşullara ve yüksekliğe sahip, aynı zamanda yuva alanının üzerinde yavrularını güneşten ve yağmurdan koruyacak şekilde doğal bir kalpak kayayla kapatılmış durumda ve insanın bile böyle bir yere yuvasını yapası geliyor” dedi.

“LATMOS VAHŞİ YAŞAMA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR”

Latmos’un bakir coğrafyasıyla yaban hayatına ev sahipliği yaptığına işaret eden Sürücü, “Latmos’un vahşi doğasının içinde devam eden zengin yaban hayatının küçük bir göstergesi karaleylekler. Bir zamanlar Panthera pardus tulliana adı verilen Anadolu Parslarının en yaygın yaşadığı yerlerden biri olan Latmos Dağları’nın bakir coğrafyasında, her an nadir ve ilginç bir canlıyla karşılaşmak mümkün. Latmos Dağları’nda doğaya müdahale edilmemeli, geri dönülmez tahribatlar yapılmamalı, buradaki doğal denge bozulursa bilinmelidir ki bunun acısını önce insanlık çekecektir. Bir Karaleylek gösterdi ki; Latmos’un kayaları cansız ama bir ekosistem bütünlüğü içinde ekolojik sistemi anlatan ve canlılara hayat veren, onlara barınak imkanı sağlayan, 8 bin yıl önceki kültürü bizlere kadar ulaştıran çok önemli doğal anıtlardır. 500 milyon yıldır bizlere ulaşan bu doğal anıtları taş olarak görmeyelim, parçalamayalım, bizden sonra yaşayacaklara bırakalım. Doğanın bu muhteşem şaha serleri onlar da görebilsinler. Karaleyleklerin doğal yaşam alanlarının korunması için Aydın Valiliği ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’ne bilgi vereceğiz” şeklinde konuştu. (İHA)

 

EN ÇOK OKUNAN HABERLER

Evlat vahşeti! Annesini bıçaklayarak öldürdü

Aydınlı gurbetçiler: Ülkemizin kıymetini bilin

"Bu belediyeden içeri korona girmeyecek"







 
Son Eklenen Haberler