Takip Et

SON DAKİKA

“54 çocuktan biri otizmli olarak dünyaya geliyor”

2 Nisan 2020, Perşembe 12:16

     


Aydın Otizm Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Adnan Özdemir, “Otizmin görülme sıklığı çok büyük bir hızla artıyor. Günümüzde doğan her 54 çocuktan biri otizmli olarak dünyaya geliyor” dedi.

Nisan ayı Birleşmiş Milletler tarafından bütün dünyada Otizm Farkındalık Ayı, 2 Nisan ise Otizm Farkındalık Günü olarak ilân edilmiş bulunuyor. Nisan ayı boyunca tüm dünyada otizm konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapılıyordu. Ancak dünyanın ve ülkemizin yaşadığı koronavirüs kabusu nedeniyle bu yıl etkinlik ve farkındalık çalışmaları iptal edildi.

Yaşanan bu olumsuz süreçte insanların otizmi ve otizmi yaşayan aileleri anlamalarının zor olmayacağını dikkat çeken Aydın Otizm Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Adnan Özdemir, “Çünkü insanlar evde kal çağrılarına uyma konusunda zorluk yaşıyorlar. Sağlıklarının tehlikeye gireceğini bilmelerine rağmen, evde sıkıldıklarından bahsediyorlar. Otizmi yaşayan aileler olarak bizler yıllardır sosyal izolasyonun içerisindeyiz. Çünkü toplum olarak kabullenme sürecini tam aşamadığımızı düşünüyorum. Okuldaki öğretmenimizden tutun da bu çocuklarımızı gördüğünde çocuklarını uzaklaştıran ailelerimizin şimdi bir daha düşünmesini istiyorum. Otizm bulaşıcı değildir. Eğitimle düzeltilebilir” dedi.

“BİZLERE VERDİĞİ ÖNEMİ GÖSTERMEKTEDİR”

“Bizler Aydın'da biraz daha şanslıyız” diyen Başkan Özdemir, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:

“Çünkü bazı ilkleri gerçekleştiren bir belediyemiz var, Otizm Spor Merkezinin ilçemizde bulunması tam bir sosyal belediyecilik anlayışının ürünüdür. Ailelerimizin, çocuklarımızın spor ihtiyaçlarının giderilmesinde çok büyük pay sahibi. Efeler Belediye Başkanımız Mehmet Fatih Atay ve emeği geçen herkese otizmi yaşayan aileler adına şükranlarımı sunuyorum. Başkanımızın 'Otizm merkezi' ve 'Otizm kafe' projeleri de bizlere verdiği önemi göstermektedir. Mola evleri projesinin de hayata geçeceğini, bunlarla ilgili projelerin olduğunu biliyorum ve işte bunların koranavirüs tehlikesinden dolayı ötelenmesinin de hayatın bir gerçeği olduğunu unutmayalım. Bizlere yürekten destek veren sorunların çözümü için elini taşın altına sokan Başta Sayın Valimiz olmak üzere yüreğinde mavi ışık yakarak bizlere desteğini hissettiren yöneticilerimiz ve üyelerimize teşekkür etmek istiyorum.”

“ENGELLERİMİZİ HİSSETTİRMEYECEK ENGELSİZ BİR YAŞAM DİLİYORUZ”

Her bireyin yarın bu sorunla karşılaşabileceğini asla unutmaması gerektiğini hatırlatan Özdemir, “Otizmin görülme sıklığı çok büyük bir hızla artıyor. 1985 yılında her 2 bin 500 çocuktan birine otizm tanısı konmuşken; 2001 yılında 250, 2013 yılında 88 çocuktan birine bu tanı konmuş bulunuyor. Günümüzde ise doğan her 54 çocuktan biri otizmli olarak dünyaya geliyor. Verilere baktığımızda ne kadar hızlı ilerlediğini görebilirsiniz. Otizmin temel belirtileri arasında; başkalarıyla göz teması kurmamak, gözlerin bir yere takılıp kalması, ismi söylendiğinde bakmamak, sözleri tekrarlamak, parmağıyla istediği şeyi gösterememek, akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermemek, sallanmak, çırpınmak, parmak ucunda yürümek, dönen nesnelere karşı aşırı ilgi ve takıntılı davranışlar gözlenmekte. Otizmli çocukların mutlaka eğitim sistemi içinde yer almaları gerekiyor. Çünkü eğitim, otizmli birey için her şeyden önce ‘Tedavi’ anlamına geliyor. Otizmi diğer engel gruplarından ayıran en önemli fark; erken tanı ve erken bireysel kaynaştırma eğitimiyle otizmli çocukların sorunlarının büyük bir kısmını aşıyor olmaları. Bu yüzden, otizmin kamuoyunda bilinirliğinin artması için hepimiz el ele vermeliyiz. Bugünün kutlanan değil otizmli bireylerin toplumsal sorunlarının konuşulacağı bir gün olmasını diliyoruz. Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam diliyoruz” ifadelerini kullandı. (ERDAL AYDIN)







 
Son Eklenen Haberler