Takip Et

SON DAKİKA

JESDER, AYÇEP 2. Başkanı Aydın’ı yalanladı

1 Aralık 2016, Perşembe 09:05

     


Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER), Aydın Çevre ve Kültür Platformu (AYÇEP) 2. Başkanı Dr. Metin Aydın’ın JES’lerin ileride Aydın’da kükürt bombardımanına yol açabileceği iddialarını yalanladı. JESDER tarafından yapılan açıklamada, jeotermal enerji hakkında AYÇEP 2. Başkanı Dr. Aydın’ın ileri sürdüğü bilgilerin hiçbir ilmi bilgi ve araştırmaya dayanmadığı öne sürüldü.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

JESDER tarafından yapılan yazılı açıklamada, Dr. Aydın’ın il genelinde kanser vak'alarının 2.5 kat arttığına yönelik iddialarının Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre gerçeği yansıtmadığı belirtilirken Dr. Aydın’ın farazi ihtimaller üzerinden değerlendirmelerde bulunduğu ifade edildi.

“AYDIN’DA KANSER VAKALARININ 2.5 KAT ARTTIĞI DOĞRU DEĞİL”

TÜİK verilerine göre Aydın ilinde kanser vak'alarının 2.5 kat arttığı iddialarına ilişkin bilimsel raporu paylaşan JESDER, son beş yıllık süreçte Aydın’da böyle bir artışın söz konusu olmadığını vurguladı. JESDER’in TÜİK verilerine göre hazırladığı raporda, “2010 yılında Türkiye genelinde kötü huylu tümör hastalıklarına bağlı olarak gerçekleşen ölümlerin oranı yüzde 21,25 iken Aydın’da yüzde 21,05’tir. 2011 yılında Türkiye genelinde kötü huylu tümör hastalıklarına bağlı olarak gerçekleşen ölümlerin oranı yüzde 21,13, Aydın’da ise 20,99’dur. Yine 2012 yılında Türkiye genelinde kötü huylu tümör hastalıklarına bağlı olarak gerçekleşen ölümlerin oranı yüzde 21,12 iken Aydın’da yüzde 20,64’tür. 2013 yılında bu rakam Türkiye genelinde yüzde 21,32 iken Aydın’da 22,64’tür. TÜİK verilerine göre 2014 yılında iddia edilen hastalığa bağlı Türkiye genelinde ölüm oranı 20,35 iken Aydın’da ise yüzde 20’dir. Geçtiğimiz yıl ise Türkiye genelinde kötü huylu tümör hastalıklarına bağlı olarak gerçekleşen ölümlerin oranı yüzde 20,04 olarak tespit edilirken Aydın’da yüzde 18,77 olarak tespit edilmiştir” bilgisine yer verildi.

“AYDIN’DA YAĞIŞLARIN YÜZDE 90 AZALDIĞI GERÇEĞİ YANSITMIYOR”

Dr Aydın’ın ileri sürdüğü Aydın’daki yağış oranlarının yüzde 90 oranında azalmış olduğu bilgisinin de gerçeği yansıtmadığının belirtildiği yazılı açıklamada, Meteroloji Genel Müdürlüğü’nün 1981 - 2015 yılları arasını kapsayan Aydın ili yıllık yağış miktarı grafiğine göre doğru bir bilgi olmadığı vurgulandı. JESDER’in yazılı açıklamasında, ayrıca Dr. Aydın’ın Büyük Menderes Nehri’nin 5. derece kirlilik düzeyinde olduğu iddiaları üzerinden, kirliliğin sadece jeotermalden kaynaklanıyormuş algısı yaratılmaya çalışıldığına değinilerek, “Büyük Menderes Nehri, yerleşim yerlerinden kaynaklanan evsel atık sular; sanayi kuruluşlarından oluşan endüstriyel atık sular, aşırı, zamansız ve yanlış gübre-pestisit kullanımı etkileriyle kirletilmektedir. Havzaya kuş bakışı bakıldığında, arazi kullanım tasarımlarının yetersizliği, üreticinin çok ürün beklentisi sonucu toprağı ve biyolojik çeşitliliği kimyasallarla acımasızca yok edişi, nüfus artışlarıyla yaşam dengelerinin bozulduğu görülür. DSİ havza istatistiklerinde, Denizli, Uşak ve Aydın illerinde, atık sularını arıtmadan Büyük Menderes Havzası’na bırakan belediye sayısı 165 olarak verilmektedir'' denildi. (MURAT TAN)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...

 







 
Son Eklenen Haberler