Takip Et

SON DAKİKA

Portakal bu yıl da para etmedi

30 Kasım 2016, Çarşamba 08:00

     


Kuraklıktan küçük kaldığı için pazara sürülemeyen portakal, meyve suyu fabrikalarına gidiyor.
(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Ege Bölgesi'nde narenciye üretiminde önemli yere sahip olan Aydın’da geçen yıl üreticinin elinde kalan portakal, bu yıl da para etmeyince meyve suyu fabrikalarına gün doğdu. Havaların sıcak gitmesinden ve Akdeniz sineğinden zarar gören portakaldaki rekolte ve verim düşüklüğü, narenciye üreticisini perişan etti.

Geçen yıl 30-40 kuruştan alıcı bulan sofralık portakal, bu yıl sıcaklarda çoğalan Akdeniz sineğinden zarar görünce irileşemedi. Meyvenin küçük kalması nedeniyle, iç pazara verilemeyen ürün, meyve suyu fabrikalarına satıldı. Fabrikalar, geçen yıl 8-10 kuruştan aldıkları portakala bu yıl 18-20 kuruştan talip oldu.

KASA PORTAKALDAN DAHA DEĞERLİ

Narenciye üreticisi olarak Kuyucak'ta yaşadıkları sıkıntıları dile getiren Cihan Aydemir, yaklaşık 300 portakal ağacı bulunan narenciye bahçesinden toplattığı portakalı 20 kuruştan meyve suyu fabrikasına verdiğini söyledi. Portakal geçen yıl da para etmeyince üreticinin ağaçlarına ilaçlama ve bakım yapamadığı için bu yıl verimde düşüş yaşandığını dikkati çeken Aydemir, “Portakal bu yıl da elimizde kaldı. Sofralık portakal hiç yok. Sıcaklar ve Akdeniz sineğinden çok zarar gördük. Lekeli olanlar, ağaçtan yere döküldü. Küçük olduğu için ancak meyve suyu fabrikalarına veriyoruz. 18 -20 kuruştan satılan portakal, plastik kasasından daha ucuz. İşçilik maliyetini dahi çıkarmıyor. Bir kasa portakal, yaklaşık 25 kilo geliyor. 20 kuruştan kasası 5 lira yapıyor. Bir adet plastik kasanın ise 8 lira olduğu düşünüldüğünde portakal, kasa kadar para etmiyor. Üretici, ürünü elinde kalmaktansa meyve suyu fabrikasına verip kurtuluyor” dedi.

ÜRETİCİ NE YAPACAĞINI BİLEMİYOR

Narenciye üreticisinin zor durumda olduğunu ve ne yapacağını bilmediğini belirten Aydemir, “Üreticinin dayanacak gücü kalmadı. Narenciyede yaşanan sıkıntıları aşamayan üreticiler, böyle giderse ağaçlarını sökmek zorunda kalacaklar. Üretici para kazanmadığı için bahçesine bakım, ilaçlama yapamıyor ve gelecek yıla hazırlanamıyor. Geçen yıl yaşanan sıkıntının ardından bu yıl da kötü bir sezon geçiriyoruz. Tarım gıda ve Hayvancılık Bakanlığı'nın konuya el atması ya da teşvik vermesi bizleri rahatlatır” diye konuştu. (GÜLAY ÖZTEKİN)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler