Takip Et

SON DAKİKA

Kahvederesi Yaylası'nda bir lezzet durağı

29 Kasım 2015, Pazar 12:44

     


Karacasu'da Kahvederesi Yaylası'nda bulunan, etrafı rengarenk, uzun yıllar yaşayan çınar ağaçlarıyla çevrili ve doğayla sıkı bir ilişki içinde olan, lezzeti dillerden düşmeyen Efem Restoran, doğal güzelliği ve gürültüden uzak kendi halinde yapılanmasıyla gelenleri huzuruyla kucaklıyor.

Mükemmel bir haftasonu geçirmenizi sağlayacak Kahvederesi Yaylası'nda, bütün ürünleri birbirinden lezzetli olan Efem Restoran'da yemeğinizi yedikten sonra yaylada kısa bir doğa turuna çıkabilirsiniz. Dökülen yaprakların oluşturduğu görsel güzellik, ağaçlarda görülen kırmızı, sarı, yeşilin her tonu ve bol oksijenle nefes almanın keyfi yaşamaya değer. 2012 yılında hizmete açılan 2 dönüme yakın arazi üzerinde kurulan Efem Restoran, 160 kişiyi açık, 120 kişiyi kapalı alanda ağırlayabiliyor. Yazın çalışan personel sayısı 15 olurken kışın bu sayı 4 oluyor. İşletmenin geniş menüsünde, pide, pizza, ızgara, saç kavurma, balık, kiremitte köfte, mantar, tavuk, kuşbaşı çeşitleri, kuzu çevirme, tatlı olarak tahinli pide ve künefe bulunuyor. Efem Restoran'da sevgililer günü, yılbaşı gibi günlere özel, canlı müzik ve eğlence sizleri bekliyor. Çocukların vakit geçirip oyun oynayabilecekleri bir park alanı da bulunuyor. Efem Restoran'ın namı, Aydın sınırlarını aşmış durumda. İşletme, Denizli, İzmir ve Aydın'ın her noktasından müşteri ağırlıyor. Efem Restoran'ın işletmeciliğini 53 yaşındaki Halil Kurt yapıyor. Restoranın Didim ve Davutlar'da iki şubesi daha bulunuyor. 11 yaşından bu yana işin içinde olan Halil Kurt pide, kebap ve çorba ustalığı yapıyor. Hala işinin başında durup, girip mutfağa yemek yapan Kurt mesleğiyle alakalı, "Mutfağa girip bu işleri yapmazsan olmaz. Bazen yoğunluktan dolayı mutfaktan çıkamadığım bile oluyor. İşten kendin anlamak zorundasın. Anlamazsan yürütemezsin. Başarı da elde edemezsiniz. Her şeyden önce işini seveceksin. Temiz, titiz olacaksın. Çalışmalarına özen göstereceksin. Gelenlerin damak tadına hitap eden ürünler vereceksin. Çalışma ilkelerinden biri müşteri geldiği zaman onu memnun etmek olacak. En önemlisi de her anlamda güven vereceksin. Kalitemizden, temizliğimizden ödün vermiyoruz. Gelenleri memnun etmeye çalışıyoruz. Gelenlerle birebir ilgileniyoruz. Gelen her masaya memnun olup olmadıklarını, ihtiyaçları olup olmadığını sorarım. Kötü kalitesiz malzeme mekanıma sokmam. İşletmeden içeri giren soğana bile bakarım. Beğenmezsem kullanmam. Havanın sıcaklığından ziyade bizim sıcaklığımız müşteriye yansır. En önemlisi işini seveceksin, müşterini seveceksin" diyor.

11 YAŞINDAN BERİ SEKTÖRDE

42 yıldan bu yana sektörün içinde olan Halil Kurt bugünlere gelişini şöyle özetliyor: "Yaşadığım yer olan Güzelköy'den Tire'ye kaçtım gittim. 1 yıl Tire'de bir ustanın yanında çalıştım. Oradan ayrıldıktan sonra 5 yıl başka yerde çalıştım. Daha sonra İzmir Çamdibi'nde, tamamen kendi çabalarımla 17 yaşımda ilk mekanımı açtım. 18 yaşında evlendim. Askere giderken mekanı sattım. Askerden döndükten sonra Balçova'da 1 yıl pide ustalığı yaptım. Kahvecilik, tombalacılık, restoran işletmeciliği, halde hamallık yaptım. Stadda lahmacun, su sattım. Aynı zamanda çalışıyordum. Gidip ustama yalvarıyordum stada gitmek için. Usta bize lahmacunları 25 kuruştan verirdi, ben 30 kuruştan satardım. Lahmacunu biraz tuzlu yaptırırdım. Lahmacun sattığım yerlere tekrar gider bidona su doldurur bardakla su satardım. İzmir'de yetiştim. Hiç bir zaman yılmadım. Zor dönemlerden geçtim. Ama dürüstlüğümden hiç taviz vermedim. Dürüst olduktan sonra her türlü kazanırsın. Ben bu günlere geleceğimi hiç tahmin etmezdim."

ETLER SİNİRSİZ LEZZET SINIRSIZ

Efem Restoran'ın vazgeçilmeyen lezzetlerinden bir diğeri de saç kavurması. Yağsız ve sinirsiz yapılan saç kavurma, özel baharatlarla hazırlanarak servis ediliyor. Efem Restoran'a geldiğiniz zaman mutlaka denemeniz gereken yemeklerden biri olan saç kavurma, Kahvederesi Yaylası'nın manzarasında daha da keyifli hale geliyor.

'BURAYA GELEN KUZU ÇEVİRME YEMEYE GELİR'

Yaptıkları kuzu çevirmenin namını bilmeyen yok denecek kadar az. Gelenlerin en çok tercih ettikleri yemeklerden biri olan kuzu çevirme, işletmenin kendine has yöntemleriyle yapılıp servis ediliyor. Çevirme olduğu için 16 kiloyu geçmeyecek kuzuları tercih ediyorlar. Kuzu çevirmenin en büyük özelliği 3 aylık süt kuzularla yapılması. Köydeki çobanlardan temin edilen kuzular, büyük bir titizlikle seçiliyor. Konuyla ilgili Halil Usta, "Yapılan kuzular 16 kiloyu geçerse yiyenlerde damak tadı oluşturmaz. Bunun kilosu standart olmak zorundadır. Aksi takdirde yağlı ve ağır olur. Buraya gelen kuzu çevirme, oğlak çevirme yemeye gelir" diyor.

EFELERİN TOPLANTI YERİ 'KAHVE DERESİ'

Havası ve görüntüsüyle gelenleri büyüleyen ve kendine hayran bırakan Kahvederesi Yaylası'nın hikayesini Halil Kurt şöyle anlatıyor: "Duyduğum ve bildiğim kadarıyla eskiden efeler buraya gelirmiş. Plan ve programlarını burada yaparlarmış. Bir nevi toplantı yerleriymiş burası. Pazartesi günü kadın çeteler gelirmiş. Kadınlar geldiğinde bir tane erkek gelip uğramazmış. 6 gün de efeler toplanırmış. Efeler toplandığında, sağdan soldan düşman gelirse diye kızanları nöbete dururmuş. Kahvederesi'nin namı buradan gelir." (ESRA MUTİ)







 
Son Eklenen Haberler