Takip Et

SON DAKİKA

“İran'la ticaretin artması için çalışacağız”

29 Temmuz 2015, Çarşamba 09:34

     


Aydın Sanayi Odası (AYSO) Başkanı Mehmet Yunus Şahin, İran ilea ambargonun kalkmasıyla ticaret hacimlerini daha da artıracaklarını bildirdi.

Aydın Sanayi Odası Meclis toplantısı yapıldı. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin, meclis toplantısında gelir-gider durumu, ekonomik faaliyetleri ve güncel konular hakkında değerlendirme yaptı. Şahin, İran’a uygulanan ekonomik ambargonun kaldırılması hususunda önemli adımlar atıldığını belirtti. Birleşmiş Milletler Konseyi daimi üyeleri arasında var olan nükleer anlaşma sonucu 3 yıldır İran’a ambargo uygulandığını söyleyen Şahin, ambargonun kalkmasının Türkiye’ye olumlu yansıyacağını düşündüğünü ifade etti.

Ambargonun Türkiye'nin yaptığı ihracata ağır darbe vurduğunu belirten Şahin, “ 2 ülke şimdi ticaret hacmini artırmaya çalışıyor. Mesela Türkiye ihracatı 2013 yılı içerisinde 4 milyar 192 milyon 518 bin dolar iken 2014 yılında yüzde 7’lik bir düşüş yaşadık” dedi.

MAKİNE TEÇHİZAT SEKTÖRÜ GIDA SEKTÖRÜNÜ GEÇTİ

Aydın’da Türkiye'nin genelinin aksine 2014 yılında yüzde 46 artış yaşandığını bildiren Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu artışın en büyük sebebi ise sanıldığının aksine gıda sektörü değil makine, yani başka yerde sınıflandırılmamış makine teçhizat sektörüdür. Buradan da anlaşılacağı üzere küçük çaplı gıda ihracatçılarının bankalarda yaşadığı sorunlar sebebiyle çekimser bir tavır sergileyerek ihracat yapmamışlardır diye düşünüyoruz. İran, makine ile ilgili seçimini bizden yana yapacak, makine teçhizat ihracatını katlayarak devam edeceğiz.”

Ambargonun kalmasıyla gıda sektörü ihracatının önünün açılacağını belirten Şahin, Aydın ile İran arasında ticaretin artması konusunda çok zaman kaybetmeden program yapmayı planladıklarını bildirdi. (ÖZGE SÖNMEZ)







 
Son Eklenen Haberler