Takip Et

SON DAKİKA

Çine’nin ilk kontini sistem zeytinyağı fabrikası

29 Temmuz 2015, Çarşamba 14:00

     


Çine’nin Hallaçlar Mahallesi’nde 32 yıl önce İhsan Demir tarafından kurulan Demirler Zeytinyağı fabrikası, 1992 yılında Çine’de kontini sisteme geçen ilk fabrika oldu. Demirler, aynı zamanda Aydın’da üretilen Hakkı Ustaoğulları ve Polat marka kontini sistem zeytinyağı sıkım makinelerinin de ilk kullanıcısı oldu.

Halen ikinci kuşak Hakan ve Turan Demir kardeşler tarafından işletilen fabrika, 27 yıl önce bölge adına üstlendiği görevini başarıyla sürdürmenin gururunu yaşıyor.

Kurulmaları ve faaliyetleri hakkında bilgiler veren Hakan Demir (45), fabrikalarının kurulma sebebinin o dönemdeki bölgede zeytinyağı fabrikasının yetersizliği olduğunu kaydetti.

Demir, “Babam İhsan Demir, nakliyatçılık yapıyordu. Buradan İncirliova ve Ortaklar’a zeytin taşıyordu. Çünkü o zamanlar buralarda fabrika olamadığı için Aydın’a ortaklara zeytin sıktırmaya gidilirdi. Potansiyeli gördüğü için, böyle bir fabrika kurmaya karar verdi. İlk kurulduğunda baskı sistemdi. 1992 yılından bu yana da kontini sistem olarak çalışıyor. 120 ton/gün kapasitemiz bulunuyor” dedi.

Kontini sisteme geçmenin en büyük sıkıntısını firma olarak kendilerinin çektiğini belirten Demir, “Aydın’da üretilen iki kontini makinenin çalışan ilk makinelerini biz denedik. Rakipler hep ithal makineydi, biz yerlileri denedik. Yerli makinelerin gelişmesine katkı sağlamak adına görev üstlendik. Eğer o zaman biz o misyonu üstlenmesek yerli makinelerin gelişmesi daha çok zaman alırdı” diye konuştu. (SEZGİN MADRAN)







 
Son Eklenen Haberler