Takip Et

SON DAKİKA

Türkiye incir, kestane, yağlık zeytin üretiminde, Aydın'ın birinciliği yine tescillendi

29 Haziran 2017, Perşembe 15:16

     


TÜİK Denizli Bölge Müdürü Ali İhsan Yücedağ, açıklanan 2016 yılı Bitkisel Üretim İstatistikleri geçici sonuçları çerçevesinde Türkiye'de 2016'da üretilen incirin %59,8’inin Aydın’da üretildiğini söyledi.

Yücedağ, ülkemizde üretilen 305 450 ton incirin 182 bin 775 tonunun Aydın’da üretildiğini, incir üretiminde Aydın’dan sonra 43 bin 741 tonla (%14,3) İzmir ve 25 bin 734 tonla (%8,4) Bursa ilinin geldiğini kaydetti.

 

EN ÇOK KESTANE VE YAĞLI ZEYTİN DE AYDIN'DA ÜRETİLİYOR

Yücedağ, açıklamasına şöyle devam etti:

"Ülkemizde üretilen 64 bin 750 ton kestanenin 25 bin 423 tonu (%39,3) Aydın’da üretilmiştir. Aydın ili en çok kestane üretilen il olurken ardından 11 bin 603 tonla (%17,3) İzmir, 4 bin 1 tonla (%6,2) Sinop gelmektedir.

Ülkemizde üretilen 1 milyon 300 bin ton yağlık zeytinin %16,1’i (209 bin 656 ton) Aydın’da üretilmiştir. Yağlık zeytin üretiminde ikinci sırayı 206 bin 663 tonla (%15,9) İzmir, üçüncü sırayı ise 181 bin 919 tonla (%14) Muğla almıştır.

Ülkemizde üretilen 430 bin ton Sofralık Zeytinin en çok üretildiği yer ise 115 bin 345 ton ile (%26,8) Manisa olurken Manisa’yı 56 bin 325 ton ile (%13,1) Bursa izlemektedir. Aydın ise 49 bin 581 ton ile (%11,5) ile en çok sofralık zeytin üretilen üçüncü il olmuştur. Aydın’ın Türkiye genelinde üretiminde önemli paya sahip olduğu ürünler ve üretim değerlerinden bazıları şunlardır.

59 bin 973 ton üretim değeri ve %14,4’lük payla çilek üretiminde 2. sırada,

Bin 860 ton üretim değeri ve %10,3’lük payla taze börülce üretiminde 3. sırada,

326 bin 475 ton üretim değeri ve %15,5’lik payla pamuk (kütlü) üretiminde 2. sırada,

117 bin 532 ton üretim değeri ve %15,5’lik payla pamuk (lif) üretiminde 2. sırada,

195 bin 885 ton üretim değeri ve %15,5’lik payla pamuk tohumu (çiğit) üretiminde 2. sırada (SUAT DENİZ)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler