Takip Et

SON DAKİKA

Çine’de brokoli sevinci!

28 Kasım 2015, Cumartesi 09:03

     


Çine ovasında ilk kez brokoli üretildi. Çine Kahraman Mahallesi Muhtarı Abdülkadir Akalın ve aynı mahallede çiftçilik yapan Ahmet ve Mehmet Karadana kardeşler, özel bir firma ile anlaşarak mısır hasadı sonrası brokoli üretimine geçti. 75 gün içerisinde hasat edilecek hale gelen brokoli, çiftçinin yüzünü güldürdü.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

İlçede ilk kez arazilerine brokoli eken çiftçiler Abdülkadir Akalın ile Ahmet ve Mehmet Karadana kardeşler, çiftçilere kış aylarında da mevsime uygun sebze ve meyve dikmelerini talep ederken, firmaların büyük desteği ile mısır hasadından sonra, brokoli, bezelye, Brüksel lahanası, fasulye ekimi de yapılabileceğini söyledi.

"KIŞ ÜRÜNLERİ EKMELİYİZ"

Kahraman Ovası’ndaki 40 dönümlük arazisine brokoli eken Abdülkadir Akalın, şöyle konuştu:

“Brokoli topraklarımızda çok güzel yetişti. Firma yetkilileri ürünün yetişmesi ve gelişmesinden çok memnun kaldı. Koyu rengi ise brokolinin çok kaliteli olduğunu gösteriyor. Dönümde 3,5 ton civarı ürün alacağımızı tahmin ediyoruz. Gelecek yıl firma 2 bine yakın arazide brokoli ekimi gerçekleştirmek istiyor. Brokoli yetiştirmenin zor bir işçiliği yok. 75 günde hasat edilir hale geliyor. Tarlada kilosu 65 kuruştan alıcı buluyor. Fiyatı düşse de çıksa da firma ürüne alım garantisi veriyor. Biz çiftçiler olarak artık sırtımızı firmalara dayamalıyız diye düşünüyorum. Bizim topraklarımızda her şey yetişir. Yılda sadece verimli tarlalarımıza mısır ekerek boş boş beklememeliyiz artık. Firmalar ile anlaşarak kış ürünleri de ekmeliyiz."

"FİRMA DEVLET GİBİ GARANTİ VERİYOR"

50 dönümlük arazilerine mısır hasadından sonra 25-30 Ağustos arası brokoli ektiklerini söyleyen Ahmet Karadana ise “Çiftçilerimiz yılda sadece mısır hasadı yapıyor. Sadece mısır çiftçimizi doyurmuyor. Çiftçimiz kış ürünü ekse bile ürününü alıcı bulamadığı için kış ürünleri ekemez hale gelmişti. Ama şimdi kazanma vakti diye düşünüyorum. İzmir Torbalı’da faaliyet gösteren Özgörkey firması ile anlaşma yaptık ve mısır hasadı ile boşalan arazimize brokoli ektik. Firma bize ilaç, gübre ve fide desteği verdiği gibi satma garantisi de veriyor. Bütün çiftçilerimizi firmalar ile anlaşmasını ve yine eski günlerdeki gibi daha çok kazanmalarını istiyoruz. Sen ürünü ekiyorsun hasadı yapıldıktan hemen sonra firma parayı hesabına yatırıyor. Devlet gibi garanti veriyor” dedi. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler