Takip Et

SON DAKİKA

Posacı: Nitratsız pamukta verim çok dalgalı oldu

28 Ekim 2016, Cuma 08:00

     


Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu toplantısı, Koçarlı Ziraat Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Koordinasyon Kurulu Başkanı Posacı, pamukta rekoltenin geçen yıla göre daha düşük olduğunu belirterek nitrat gübreye getirilen yasağın rekolte kaybına yol açtığını söyledi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Her ay ayrı ilçelerde yapılan rutin il koordinasyon toplantısı, bu ay, Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Mutlu Öztürk’ün ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı’nın başkanlık ettiği toplantı, Koçarlı Ziraat Odası’nın toplantı salonunda gerçekleştirildi. Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Mutlu Öztürk’ün konuşmasının ardından Koordinasyon Kurulu Başkanı Rıza Posacı, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Posacı, “Çiftçilerimiz yüksek maliyet ile üretim yapıyor. Geçen yıla göre bu yıl ucuz gübre temin ettik. Mazottaki yüzde elli indirim de çiftçiyi memnun etti. Ancak indirim Tarım Bakanlığı’nın bütçesi ile yapılacaksa bu sıkıntı yaratır. İndirim maliye tarafından desteklenirse iyi olur. O zaman çok beklediğimiz, arzu ettiğimiz bir indirim olur ve çiftçide bahar havası estirir'' dedi.

MENDERES HAVZASI SİT ALANI OLACAK

Başkan Posacı, aralarında Aydın’ın da bulunduğu Türkiye’de 184 ovanın SİT alanı ilan edileceğini açıkladı. Bu konuda cuma günü Aydın Tarım İl Müdürlüğü’yle toplantı yapacaklarını ifade eden Posacı, “Bu bölgelerde yapılaşma olmayacak. Buradaki amacımız hem araziyi korumak hem de çiftçiyi mağdur etmemek. Aydın’da da Menderes Havzası'nın SİT kapsamına alınacağını düşünüyoruz. Bununla ilgili çalışmalar yapılmaktadır” dedi.

“ET FİYATLARINDA GEVŞEME VAR”

Başkan Posacı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Et fiyatlarında gevşeme meydana geldi. Etin bıçak fiyatı 26 lirayken şimdi 24 liraya kadar düştüğünü duyuyoruz. Halkımızın eti daha pahalı tüketmemesi için daha çok üretim yapmamız gerekir. Bunun için sütün değer fiyattan satılması gerekmektedir. Yemde KDV düşmesine rağmen beklenen ucuzlama olmadı. Türkiye’ye canlı hayvan geliyor. Hayvancılığa çok destekleme verilen ülkemizde Kafkas etin getirilmemesini istiyoruz.”

“TARIM BAKANLIĞI’NDAN PAMUKTA MÜDAHALE KURUMUNUN OLMASINI TALEP ETTİK”

Efeler Ziraat Odası Başkanı Posacı, geçtiğimiz günlerde Söke Ticaret Borsası Başkanı Salih Deniz Günal’ın, nitratlı gübrenin yasaklanmasından dolayı zorlu bir sezon geçirildiği ama üreticinin bu dönemden yüzünün gülerek çıktığı yönündeki açıklamalarını doğru bulmadığını belirterek sözlerini şöyle tamamladı: “Pamukta çok dalgalı bir yıl oldu. Rekolte geçen yıla göre daha düşük. Birçok çiftçimiz çok yoğun bir ilaçlama yaptı. Pamukta; mısırdaki gibi bir müdahale kurumu yok. Tarım Bakanı’mızla yaptığımız görüşmede pamukta müdahale kurumunun olmadığı için dünya ve borsa fiyatlarında bir açıklık meydana geldiğini ilettik. Pamukta da bir müdahale kurumu olmasını talep ettik. Bu müdahale kurumuyla yapacağımız çalışmalar sonucunda nitratlı gübrenin yasaklanmasından kaynaklananı verim düşüklüğünün sebep olduğu sıkıntıyı çözebiliriz. Tarım Bakanı da bununla ilgili çalışma yapılacağını söyledi.”

Toplantı, Koçarlı’daki Demirkaya Sosyal Tesisi’nde düzenlenen akşam yemeğiyle son buldu. Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Mutlu Öztürk’ün ev sahipliği yaptığı toplantıya; İncirliova Ziraat Odası Başkanı Ali Kaykı, Germencik Ziraat Odası Başkanı Ümmet Akın, Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atıgan, Karacasu Ziraat Odası Başkanı İsa Sevinç, Karpuzlu Ziraat Odası Başkanı Hasan Aydoğdu, Köşk Ziraat Odası Başkanı Veli Tuna, Kuyucak Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akıncıoğlu, Nazilli Ziraat Odası Başkanı Necdet İzgü, Sultanhisar Ziraat Odası Başkanı Bilal Tarhan, Yenipazar Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kozbek, Bozdoğan Ziraat Odası Başkanı M. Galip Özel ve Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar katıldı. (GÖKHAN DÜZYOL)

BİR RÜYAYI YAŞAMAK İÇİN İZLEYİN







 
Son Eklenen Haberler