Takip Et

SON DAKİKA

Kripto Para Piyasasında Ayı Piyasası ve Boğa Piyasası

28 Temmuz 2021, Çarşamba 15:40

     


2014 yılından beri kripto para haber sitesi olarak hizmet vermekte olan Türkiye'nin ilk kripto para haber kaynaklarından CoinTürk, boğa piyasası ve ayı piyasası üzerine detaylı bir makale hazırladı.

Aslında ayı ve boğa piyasaları sadece kripto para piyasasında kullanılan kavramlar değiller. Tüm geleneksel varlıklarda da zaman zaman ayı piyasasının zaman zaman boğa piyasasının yaşandığı görülüyor. Ancak kripto para birimlerinde fiyat volatilitesi çok yüksek olduğu için ayı piyasalarında daha ciddi düşüşler ve boğa piyasalarında daha ciddi yükselişler yaşanıyor.

Peki, Bitcoin haberleri ve kripto para haberlerinde sıkça duyduğumuz boğa piyasası ve ayı piyasası nedir?

Boğa Piyasası Nedir?

Boğa piyasası, kripto para birimlerinin fiyatlarında yükseliş beklendiği dönemleri ifade etmek için kullanılıyor. Genellikle bu dönemlerde çok ciddi yükselişler yaşanıyor ve hatta bazı kripto para birimlerinin fiyatlarında çok kısa sürede %1000’in üzerinde artışlar olduğu görülüyor. 

Boğa piyasası gelecek dönemler için yükselişlerin beklendiği ve bu beklentiler doğrultusunda yatırımcıların alım yaptığı dönemleri tanımlamak için kullanılıyor. Dolayısıyla yatırımcılar yükseliş bekledikleri için alım yapıyor, bu sayede alım baskısı artıyor ve piyasada fiyatlar yukarı doğru tırmanmaya başlıyor. 

Boğa piyasası başlangıcında öncelikle paniğe kapılan ve daha fazla düşüşü yaşanacağını düşünen yatırımcıların elinden çıkardıkları varlıklar, yükseliş bekleyen yatırımcılar için düşük fiyatlarla satın alınıyor. Bu dönemde genel olarak tüm piyasada yükseliş beklentisi oluşmaz ve hala piyasaya olan ilgi azdır.

Kripto para balinalarının yaptığı alımlar ile göstergeler pozitife dönmeye başladığında daha küçük yatırımcıların da Bitcoin ve kripto para birimlerine olan ilgisi artmaya başlar. Bu aşamada işlem hacimlerinin yükselmeye başladığı ifade edilebilir. 

Bu noktada hem bireysel hem kurumsal yatırımcıların alım yapması ile piyasada bir kaybetme korkusu hakim olmaya başlıyor ve dolayısıyla daha çok tecrübesiz yatırımcılar yüksek fiyatlardan alımlara devam ediyor. Büyük yatırımcıları alımları sonlandırması ise boğa piyasasının sonunun geldiği şeklinde yorumlanıyor. 

Boğa piyasasını doğru bir şekilde takip edebilen ve yatırımlarını bu takiplere göre yönlendiren yatırımcıların boğa piyasalarında çok büyük karlar elde ettikleri ifade edilebilir. CoinTürk adlı kripto para haber sitesinde de belirtildiği gibi doğru yatırımlar yapmak için fiyatlar düşükken satın almak ve yükseliş döneminde satış yapmak büyük önem taşıyor. 

Ayı Piyasası Nedir?

Ayı piyasası aslında piyasada piyasasında görülen aşamaların tam tersinin yaşandığı piyasa olarak tanımlanabilir. Ayı piyasasında genellikle yatırımcılar gelecekte fiyatların düşmesini bekler ve bu sebeple satışlar hız kazanır. Satışların hız kazanması ise Bitcoin, Ethereum, Ripple, Cardano ya da Polkadot gibi kripto para birimlerinin fiyatlarının ani şekilde düşmesine sebep olabilir.

Ayı piyasasının ne kadar süreceği ile ilgili net tahminler yapmak oldukça zor. Ancak analistler ayı piyasalarının bittiğinin anlaşılması için bazı noktalara vurgu yapıyor. Öncelikle yapılan açıklamalara göre ayı piyasası biterken piyasada korku azalıyor ve olumlu haberler arka arkaya gelmeye başlıyor.

Bunlara ek olarak yeni yatırımcıların Bitcoin aldığı ya da kripto para birimlerine olan ilginin arttığı gibi olumlu haberlerin gelmesi de ayı piyasasının bittiğinin sinyallerinden biri olarak nitelendiriliyor. Ayrıca işlem hacimlerinin yükselmesi, dirençlerin kırılması ve risk iştahının artması da ayı piyasası bitiş sinyalleri olarak nitelendiriliyor. 

Dolayısıyla aslında ayı piyasası ve boğa piyasası birbirini takip eden ve döngü şeklinde ilerleyen piyasalar olarak değerlendirilebilir. Günümüzde de kripto para haberleri ve Bitcoin fiyatı konusunda ayı piyasası ve boğa piyasası kavramları sıkça duyulduğu için bu dönemlerin nasıl ilerlediğini bilmek doğru yatırım yapabilmek açısından önem taşıyor. 







 
Son Eklenen Haberler