Takip Et

SON DAKİKA

Buharkent Tarım Çalıştayı gerçekleştirildi

27 Kasım 2016, Pazar 13:19

     


Buharkent’te yetiştirilen ve ekonomik değeri yüksek olan incir, üzüm ve zeytinde pazarlama sorunları ve çözüm önerilerinin ele alındığı Buharkent Tarım Çalıştayı yapıldı.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Buharkent Kaymakamı Cemil Öztürk ve Buharkent Belediye Başkanı Mehmet Erol ve Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nün destekleri ile Buharkent Ziraat Odası, Buharkent İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Buharkent Meslek Yüksek Okulu’nun 2 bölümde gerçekleştirdiği çalıştayda incir, zeytin ve zeytinyağı masaları oluşturuldu. Öğleden sonra yapılan son bölümde ise masalarda değerlendirilen sorun ve çözüm önerileri rapor halinde katılımcılara sunuldu.

“ŞİKAYET DEĞİL ÇÖZÜM ÜRETMELİYİZ”

Hasat Türk Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Tarım Gıda Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TAGYAD) Başkanı İsmail Uğural’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen son oturumda gündemi kısaca değerlendiren Uğural, “Bölgemizin üç değerli ve stratejik ürünü incir, zeytin ve üzümün geleceği konusunda ortak arayışlar ve sonuçlar elde ettik. Bu sonuçlar da ilgili bakanlıklarımıza bakanlık temsilcilerimiz tarafından intikal ettirilecek. Hocalarımızın dediği gibi, bu bizim sorunumuz. Türk çiftçisi kendi sorununa sahip çıkmadığı sürece bağırmaya, şikayet etmeye devam edecektir” dedi.

YEŞİL SOFRALIK ZEYTİNDE ADIM ATILACAK

Konuşmacılardan ADÜ Ziraat Fakültesi, Tarım Ekonomisi Bölümü Dekan Yardımcısı, Aydın İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Mühendisi Doç. Dr. Renan Tunalıoğlu, Buharkent Zeytinciliğini anlattı. Sorunun yerel halkın sorunu olduğunu ifade eden Tunalıoğlu, “Bu sorunu yaratanlar sizlersiniz. Dolayısıyla çözecek olanlarda sizlersiniz. Bölgede yaptığımız çalışmalarda ilçede toplam zeytinlik alan 8.286 dekar, 162.920 Zeytin ağacı (105 bin Meyve veren, 57 bin Meyve vermeyen), 2.117 ton toplam zeytin üretimi (ağaç başına 20 kg), 40-50 yaşında Memecik, 20-25 yaşında Domat, Gemlik ve Yamalak Sarısı, 8 Köyde toplam 700 Zeytin üreticisi, çiftçi başına ortalama 10 dekar zeytin alanı, yüzde 85 Sofralık, yüzde 15 Yağlık Zeytin, yüzde 60 Kokteyl Yeşil, yüzde 20 Doğal Fermente Siyah ve yüzde 20 Çizik Zeytin işlendiğini görünce zeytinyağı çalışmasının değil sofralık zeytin konusunda çalışmanın yapılmasına karar verdik. Yapısal politikalar belirlemek durumundayız. Verim düşüklüğünün araştırılması, termal etki, yağışların etkisi araştırılacak. Pazarın yapısından kaynaklanan sorunlar, rekolte tahminleri, fiyat dalgalanmaları ve ihracat konusunu değerlendireceğiz. Çalışmalarımız bu yönlerde olacak. Birinci hedefimiz yol göstermek ve denetlemeyi artırmaktır” diye konuştu.

“TÜRKİYE ÜRETİMDE BİRİNCİ “

Buharkent İncirini değerlendiren ikinci konuşmacı ADÜ Ziraat Fakültesi’nden Doç.Dr.Ferit Çobanoğlu, ilk olarak dünya genelindeki taze ve kuru incir üretimini değerlendirdi. Çobanoğlu, “Dünya geneli incir üretimi incelendiğinde ise, toplam üretimin yüzde 26,8’ini gerçekleştiren Türkiye 299 bin ton ile ilk sırada bulunurken, yüzde 13,7’sini gerçekleştiren Mısır 153 bin ton ile ikinci sırada, 117 bin ton ile toplam üretimin yüzde 10,5’ini gerçekleştiren Cezayir üçüncü sırada bulunmaktadır. Dünya incir üretiminde olduğu gibi, ihracatında da birinci sırada yer alan Türkiye, bu konumu nedeni ile dünya fiyatlarını da önemli ölçüde etkilemektedir. Kaliteli incir üretimi için çevre faktörlerinin olabildiğince kontrol altına alınması isabetli olacaktır. Kaliteli incir üretimi için üreticilerin bilinçlendirecek eğitim çalışmalarının arttırılması önemlidir. Yöremizde Taze İncir Üretici Birliği kurulmalıdır. Markalaşma ve ambalajlamaya gereken önem verilerek, katma değeri yüksek ürünler geliştirilmelidir. Kuru incirde stok müessesesi kurulmalıdır. Gerek yetiştiricilik, gerekse hastalık ve zararlılar ile mücadele konusunda, Bakanlığın incirde ruhsatlandırmış olduğu kimyasalların üreticiler tarafından benimsenerek, kullanımının sağlanması oldukça önemlidir.”

“MESİRE ALANI VE KAPALI DEVRE SULAMA SİTEMİ YAPILIYOR”

Çalıştayda konuşmaya yapan Buharkent Belediye Başkanı Mehmet Erol, “Orman Bakanlığımızın desteği ile geçen yıl vatandaşımıza 40 bin adet kestane fidanı dağıttık. Diğer tüm taleplerimizin karşılandığı gibi bu yıl son aşamasına geldiğimiz 19 dönümlük Buharkent Mesire Alanı için de ayrıca bölge müdürümüze teşekkür etmek istiyorum. Ayrıca DSİ’nin desteği ile kapalı devre sulama sistemimiz de önümüzdeki yıl hizmete açılacak. Desteklerinden dolayı tüm kurumlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

“SORUN SADECE BUHARKENT’İ DEĞİL TÜM TÜRKİYE’Yİ İLGİLENDİRİYOR”

Buharkent Kaymakamı Cemil Öztürk, katılımcılara ve destek veren kurumlara teşekkür ederek, Allah’ın vermiş olduğu bu hediyelere şükretmek ve hakkını vermek zorunda olunduğunu hatırlattı. Öztürk, “Bunları hakkını verebilmek için bu ürünleri topraktan son tüketiciye kadar en iyi şartlarda üretmemiz gerekiyor. Bunu yapmak için bir araya bu önemli toplantıda herkesin üzerine düşen görevi yapacağına eminim. İncir, zeytin ve üzümde yaşadığımız sorunlar sadece Buharkent ve bölgemizle alakalı olmayıp tüm Türkiye ile alakalı olduğu için sorunları değerlendirdiğimiz bu çalıştay büyük bir önem arz ediyor” diye konuştu.

Konuşmaların ardından izleyicilerin soruları cevaplandı. Son olarak çalıştayın katılımcılarına ve destek verenlere plaket ve katılım belgesi verildi.

ADÜ Buharkent Meslek Yüksek Okulu Konferans Salonunda yapılan çalıştaya; Buharkent Kaymakamı Cemil Öztürk, Buharkent Belediye Başkanı Mehmet Erol, Muğla Orman Bölge Müdürü Mehmet Çelik, Tariş Çine Zeytinyağı Kooperatifi Başkanı Enver Gökbel, Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Yönetim Kurulu üyeleri, Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü araştırmacıları Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’nden Yönetim Kurulu Üyeleri, Alaşehir Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Türk, Aydın Ziraat Odaları Başkanları, Buharkent mahalle muhtarları, üretici birlikleri, kooperatifler ve üreticiler katıldı. (HABER MERKEZİ) 

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler