Takip Et

SON DAKİKA

Aydın’ın şekerleme ve kuruyemişteki ‘EFE’si

27 Eylül 2015, Pazar 12:30

     


Aydın’dan 30’a yakın ülkeye ihracat yapan Efe Şekerleme ve Kuruyemiş, Aydın’da açtığı 5 mağazasıyla perakende sektöründe kısa sürede bir zincir haline geldi. Aile şirketi olan Efe Şekerleme, Aydın genelindeki mağaza sayısını çoğaltırken, birçok ilde de şube açmayı hedefliyor.

Ege Bölgesi’nin en büyük şekerleme ve kuruyemiş imalatçılarından olan Aydın firması Efe Şekerleme ve Kuruyemiş, Aydın’da Efe, Ephesus ve Üçgözler markalarıyla ürettiği ürünlerle adını Türkiye’nin turizm bölgelerinin yanı sıra 30’a yakın ülkeye duyurdu. Ahmet, Fikret ve Recep Ok kardeşlerin birlikte yürüttükleri aile şirketi Efe Şekerleme, son 1,5 yıl içinde de dördü Efeler İlçesi’nde olan 5 şubeyi Aydınlıların hizmetine sunarak perakende sektörüne hızlı bir giriş yaptı. 400’e yakın ürün çeşidine sahip Efe Şekerleme’nin ürün grubunda kuruyemişin yanında, incir, helva, tahin, pekmez, lokumlar, krokan, şekerleme çeşitleri, kahve ürünleri, kurutulmuş meyveler ve tropikal ürünler bulunuyor.

Güler yüzlü, eğitimli ve uzman personelleri, üretimden sevkiyata kadar tüm safhalarda, müşteri odaklı kalite, hizmet ve mükemmellik prensiplerini uygulamayı kendilerine hedef seçen Efe Şekerleme Aydın’dan çıktığı yolda ismini dünyada duyurmayı başardı. 1993 yılında Ahmet Ok, tarafından lokum üretimi üzerine kurulan işletme, ‘Efelendiren Tatlar’ sloganıyla kurulan 2000 yılında aile şirketine dönüştü.

Doğma büyüme Aydınlı olduklarını söyleyen firma sahiplerinden Ahmet Ok, “Dedemiz Ahmet Ok, Ambarcık Mahallesinde bulunan Bayraklı Değirmen’inin sahibiydi. Babaannem de Danişmentli İsmail Efe’nin kızı. Ben bu işin mutfağından geliyorum. 1993 yılında kendi işletmemi kurduktan sonra 2000 yılında üç kardeş olarak Efe Şekerleme adıyla şirketleştik. Önce Türkiye’de turizm bölgelerine ürünlerimizi gönderdik, daha sonra da ihracata başladık. Bugün 30’a yakın ülkeye ihracat yapıyoruz” dedi.

TARİŞ’E DE ÜRETİM YAPIYORLAR

Her geçen gün değişen ve gelişen ürün yelpazeleriyle birlikte ASTİM OSB’deki tesislerinde üç yıldır TARİŞ’e de üretim yaptıklarını belirten Ok, “Üzüm Birliği ve Karpas Karışım Kuruluşu’nun krokan, tahin, helva, cevizli sucuğu ve lokum gibi 20 çeşit ürünlerinin üretimini yapıyoruz. TARİŞ’in Aydın bayisiyiz. Mağazalarımıza vatandaşlarımız girdiğinde kuruyemiş, lokum, şekerleme, çikolata, marka şeker ve Türkiye’nin önde gelen marka kolonya çeşitleriyle, düğün gondolları gibi birçok ürünü bulabiliyor. Müşterilerimiz mağazalarımıza gelerek tüm cemiyet işlerini karşılayabilirler” dedi.

FUARLARLA BÜYÜDÜLER, ÜRETİMİN YÜZDE 70’İ İHRACATA GİDİYOR

Ağırlıklı olarak yurtdışına üretim yaptıklarını ifade eden Ahmet Ok, “Yurtdışına fason üretim yapıyoruz. Kendi markamızla Malezya, Avrupa, Rusya, Romanya, Irak, Almanya, Amerika gibi 30 ülkeye ihracat yapıyoruz. Yurt dışı fuarlarına katıldık. Fuar desteği ve kalitemizden dolayı ihracata başladık. Şirket olduktan buyana 15 yıldır ihracat yapıyoruz. Yıllık üretimimizin yüzde 70’i ihracata, yüzde 30’u da iç piyasaya gidiyor. Ürünlerimiz Helal Gıda Sertifikasına sahip. Kendi sektörümüzde Ege’nin en büyük ve en modern tesisine sahibiz. 3 bin metrekare kapalı alanda 75 kişiye istihdam sağlıyoruz” diye konuştu.

2016’DA ŞUBE SAYILARINI ARTIRACAKLAR

Turizm bölgelerinde markalarının aranan marka haline geldiğini ifade eden Ahmet Ok, Aydın’da perakende sektörüne girişleriyle ilgili şunları söyledi:

“Türkiye ve turizm bölgeleri ürünlerimizi çok iyi tanıyor. Biz de kaliteli ve uygun fiyatlı ürünlerimizi, kendi hemşerilerimizle, Aydınlılarla buluşturma kararı aldık. Efeler İlçesi’nde 4, Kuşadası’nda bir olmak üzere ilk yılki hedefimiz olan mağaza sayısına ulaştık. Ürün yelpazemizi arttırarak kendi memleketimizde halkımıza Efe Şekerleme ürünlerini sunduk. Amacımız kaliteyi, uygun fiyata yedirtmek. İhracatçı olduğumuz için şekeri destekle alıyoruz. Kuruyemişleri de birinci el toptancıdan aldığımızdan kaliteyi uygun fiyata sunabiliyoruz. Artık kuruyemiş işleme tesisimizi de kurduk. Şubelerimizdeki mamullerin yüzde 80’ini kendimiz üretiyoruz. Aydınlıların da mağazalarımıza gösterdiği ilgi bizleri sevindirdi. Yıl sonuna kadarda Kemer Mahallesi’nde kafe ve fabrika satış mağazası konseptinde Efe Efendi Kahve Dünyası’nı açmayı planlıyoruz. 2016 yılı içerisinde de Nazilli başta olmak üzere ilçelerde ve Denizli, İzmir, İstanbul ve Ankara gibi büyük illerde şubeler açmak istiyoruz.”

“AYDINLILARIN KURU İNCİR ALABİLECEĞİ DOĞRU ADRES”

Mağazalarında kuru inciri uygun fiyata sunduklarını bildiren Ahmet Ok, “Kuru incir kendi ürünlerimiz. İncirimiz çok ciddi talep görüyor. Otogar’daki şubemizde diğer illerden gelen vatandaşlara Aydınımızın sembolü olan inciri tanıtıyoruz. Germencik Çarıklar’ın organik incirini satıyoruz. Aydınlıların, dağ inciri olan tamamen organik inciri alabilecekleri doğru adres, Efe Şekerleme mağazaları. Mağazalarımızda yıl 12 ay incir bulmak mümkün. Vatandaşlarımız kaliteli ve uygun fiyatlarımızdan oldukça memnun. Aydın’da önemli bir eksikliği giderdik” ifadelerini kullandı.

BAŞARILARININ SIRRI KARDEŞ DAYANIŞMASI

Son 1,5 yıl içerisinde Aydın’da 5 şube birden açmaları ve Aydın’dan Dünyaya yayılmalarındaki başarının altında kardeş dayanışması ve kalitenin yattığını söyleyen Ahmet Ok, “Aile şirketi olmasak bu kadar büyüyemezdik. Kaliteli üretimimiz ve kardeşlerin iş paylaşımı bu büyümeyi getirdik. Ben satın alma ve AR-GE’ye, Recep Ok üretime, Fikret Ok da finansal işlere bakıyor” dedi. Efe Şekerleme’de Gıda Mühendisliği görevini Hatice Üğütücü ve Esra Koçak, ihracat departmanını Tuğrul Öztürk, iç pazar departmanını Erdal Ülker, muhasebe görevini de Hüseyin Mutlu yürütüyor.

İNCİRİ ÇİKOLATA İLE BULUŞTURDULAR

Efe Şekerleme, Aydın incirini çikolata ile buluşturmak için çikolata kaplama tesisini de kurdu. İnciri ve lokumu çikolata ile kapladıktan sonra şimdi de çikolata üretim tesisini kuruyor. Bu ürünlerde de iddialı olduklarını söyleyen Ahmet Ok, 400 çeşit ürünleri bulunduğunu söyledi.

Aydın’ı ve Efe markasını yaymaya devam edeceklerini belirten Ahmet Ok, Aydınlıları tesislerini gezmeye davet ederken, “Herkesin uygun fiyata kaliteli ürün yemesini kendimize görev bildik. Fabrikamızı vatandaşlarımız inceleyebilir. Ürünlerimizi tadan ve alan farkımızı görüyor. Ürünlerimizi tatmayan aradaki farkı bilemez. Hedefimiz her geçen gün perakendede tecrübe kazanarak hizmet kalitemizi yükseltmek” dedi. (SERCAN ÖRÜN)







 
Son Eklenen Haberler