Takip Et

SON DAKİKA

Aydın'da pamuk ekili arazi yüzde 6 arttı

26 Kasım 2016, Cumartesi 16:22

     


Türkiye'de geçen yıllarda alternatif ürünlere yönelen çiftçiler, desteklerin artması ve hükümetin yerli üretimi teşvik edici politikaları sonucunda pamuğa dönüş yaptı. Aydın'da Pamuk ekili arazi büyüklüğü yüzde 6 arttı.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Pamuk üreticisi, yeni sezonda ürün fiyatlarında yaşanan artışla moral bulurken, fiyatların yüksek seyretmeye devam edeceği yönündeki beklenti ve Milli Tarım Projesi destekleri sayesinde gelecek yıl 850 bin ton, 2018'de ise 1 milyon ton lif pamuk üretimi yapılması bekleniyor.

İzmir Ticaret Borsası uzmanlarının hazırladığı "Pamuk Raporu"ndan derlediği bilgiye göre, Türkiye'de Ege, Çukurova ve Güneydoğu Anadolu'da üretilen pamukta iyi bir sezon yaşanıyor.

Önemli bir tüketici ve verimli topraklara sahip bir üretici olmasına rağmen, ihtiyacının yarısını ithalatla karşılayan Türkiye'de üretimin artırılması için alınan önlemler meyvelerini vermeye başladı. Geçen yıllarda alternatif ürünlere yönelen çok sayıda üretici, desteklerin artması ve hükümetin yerli üretimi teşvik edici politikaları sonucu yeniden pamuk ekti.

EGE'DE PAMUĞA DÖNÜŞ

Pamuğa dönüş, Ege'nin üretim rakamlarına da yansımaya başladı. Pamuk ekili arazi büyüklüğü Balıkesir'de yüzde 63, Denizli'de yüzde 34, Muğla'da yüzde 27, İzmir'de yüzde 18, Aydın'da yüzde 6 arttı.

Çukurova Bölgesi'ndeki üretim artışı da eklenince, Uluslararası Pamuk Konseyi rakamlarına göre, geçen yıl 630 bin tona gerileyen pamuk üretimi, bu yıl 730 bin tona yaklaştı.

Sezona, İzmir Ticaret Borsasında 4,8 liradan başlayan pamuk fiyatının 5,8 liraya, Adana ve Urfa'da ise 5,25 liraya yükselmesi üreticiye moral verdi.

Dünyada pamuk fiyatlarının artmasının yanında dolar kurundaki yükselişten de etkilenen pamukta Milli Tarım Projesi kapsamında açıklanan mazot ve gübre desteklerinin uygulamaya geçmesiyle gelecek yıl üretim rakamlarının ciddi oranda artması bekleniyor.

FİYATLAR YÜZDE 20 ARTTI

Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz, ülke genelinde lif pamuk üretiminin yüzde 20 arttığını, dünya fiyatlarının yükselmesiyle olumlu bir sezona adım attıklarını belirtti.

Konsey olarak Türkiye'nin yıllık 1,5 milyon ton olan pamuk tüketiminin yüzde 75'ini karşılayabilecek duruma gelmeyi hedeflediklerini, mevcut tabloda, ihtiyacın ancak yarısına yanıt verebildiklerini ifade eden Kocagöz, "Sezon başından bu yana fiyatlar yaklaşık yüzde 20 arttı. Dolar kurundaki artışı ayırdığınızda yüzde 6-7'lik net bir artıştan söz edebiliriz, ancak bu artışa rağmen Türk pamuğu halen ucuz. Dünya fiyatları 6,2 lira seviyesinde. Döviz kuru ve dünya fiyatları bu seviyede kalırsa fiyat artışı devam eder" dedi.

Türkiye'de pamuk üretiminin artırılması için uygun bir dönemin yakalandığına işaret eden Kocagöz, "Hükümetin açıkladığı Milli Tarım Projesi kapsamında havza bazlı destek modeline geçilmesi çok olumlu bir süreci başlattı. 2017 yılında uygulamaya geçilmesiyle pamuk üretiminin 850 bin tona, 2018'de de 1 milyon tona ulaşmasını hedefliyoruz. Bu rakama ulaştığımızda Türkiye, pamuk ihtiyacının yüzde 75'ini kendisi karşılayabilecek." diye konuştu.

SÖKE'DE ÜRETİCİ DESTEKLERİ BEKLİYOR

Ege'nin pamuk üretim merkezi olan Söke'de üretici gübre ve mazot desteklerini bekliyor. Söke Ticaret Borsası Başkanı Deniz Günal, fiyat artışının çiftçiye olumlu yansıdığını, özellikle Aydın, Nazilli, Torbalı ve Manisa'daki üreticilerin yeniden pamuğa döndüğünü gözlediklerini aktardı.

Pamuk tarımında en önemli iki giderin mazot ve gübre olduğunu dile getiren Günal, şunları kaydetti:

"Pamuk çiftçisi, mazotu ve gübreyi dünyanın iki katı fiyatına alıyor, ürettiği pamuğu da dünya fiyatının altına satmak durumunda kalıyordu. Bu da küskünlüğe neden oldu. Hükümetin yaklaşımı çok doğru oldu. Açıklanan destekler, üreticiye psikolojik destek de verdi. Üreticinin artık devletin kendisinin arkasında olduğunu düşünmesi, tarlaya daha rahat inmesini sağlayacak. Belli bir üretim büyüklüğüne ulaşılması pamuk alıcısını da yerli ürüne döndürdü. Örneğin bu sezon henüz ithalat başlamadı. Uzun vadede 1 milyon ton hedefinin yakalanması için halen 420 lira olan dekar başına desteklemenin 500 lirayı yakalaması gerekiyor." (AA)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler