Takip Et

SON DAKİKA

“İncirin anavatanı Türkiye, başkenti de Nazilli’dir”

26 Kasım 2014, Çarşamba 17:15

     


Nazilli Ticaret Borsası Genel Sekreteri Nilüfer Aşıkoğlu, Türkiye’nin dünya incir üretiminde birinci olduğunu, Nazilli’nin de üretim ve ihracatta başı çektiğini belirterek, “İncirin anavatanı Türkiye, başkenti de Nazilli’dir” dedi. 

Nazilli Ticaretinin kalbinde bulunan Nazilli Ticaret Borsası’nın, 1966 yılında kurulduğunu söyleyen Aşıkoğlu, geçmişten bugüne gelişimini ve büyümesini hızla sürdürdüğünü belirterek, “Nazilli Ticaret Borsası, kurulduğu günden bu yana ilkeli bir şekilde vizyon sahibi olarak yasaların gerektirdiği nizamlar çerçevesinde üyelerine ve Nazilli halkına en iyi hizmeti vermektedir” dedi. 
EGE’DE İKİNCİ 
Aşıkoğlu, 2013 yılı mali verileri göz önüne alındığında Nazilli Ticaret Borsası’nın, Türkiye genelindeki 113 borsa içerisin de işlem hacmi ile 64. sırada bulunduğunu söyledi. Aşıkoğlu, Ege Bölgesindeki 17 borsa içerisinde de bir önceki yıla göre işlem hacmindeki büyümeye göre 2. sırada bulunduklarını kaydetti.
“NAZİLLİ İLK SIRADA”
Borsalarında en fazla işlem gören ürünler arasın da yer alan kuru incirin bölge açısından taşıdığı öneme dikkat çeken Aşıkoğlu, “Dünya incir üretiminin %53’lük kısmı ülkemizde gerçekleşmektedir. Türkiye, 240 bin ton ile dünya incir üretiminde ilk sırada yer almaktadır. Bu ürün, Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren geleneksel ihraç ürünlerimiz arasında yerini almıştır. Nazilli üretim hacmiyle ülkemizde kuru incir üretiminde ilk sıradadır. Bu noktada incirin anavatanı Türkiye olduğu gibi başkenti Nazilli konumundadır” diye konuştu. 
 “AYDIN’NIN DÖRTTE BİRİ NAZİLLİ’DE”
Bu sezon için gerçekleşecek rekolte tahmini ile ilgili bilgiler veren Aşıkoğlu, “İl genelinde 349 bin 436 dekar toplam meyvelik alanda 6 milyon 349 bin 845 adet ağaca karşılık 56 bin 582 bin ton üretim beklenmiştir. Bu rekolte tahmini içerisinde en fazla orana sahip olan Nazilli’de ise 95 bin 327 dekar toplam meyvelik alanda 1 milyon 816 bin 390 adet ağaca karşılık 15 bin 694 tondur. Aydın ili üretiminin neredeyse dörtte biri Nazilli ilçemizde gerçekleşmektedir” dedi. 
“YURT İÇİ TÜKETİMİ ARTIRMAK 
İSTİYORUZ”

Türkiye’ye döviz girdisi yönünden ciddi katkıları bulunan incirin yurt içi pazarlarda daha fazla tüketiciye ulaşması adına ellerinden geleni yaptıklarını belirten Aşıkoğlu, “Bunun için çalışmalarımız arasında yer alan ve uluslar arası düzeyde ve gelenekselleştirmeye başladığımız, geçen yılın ardından bu yıl ikincisini düzenlemiş olduğumuz 2. Nazilli Uluslar Arası İncir Festivali Nazilli’mizin kurtuluş gününden bir gün önce 4 Eylül 2014 tarihinde düzenlenmiştir. Bu doğrultuda incirin getirmiş olduğu sağılık değerlerinin zaten farkındayız, ekonomik değerleri ile beraber bu değerleri ulaşabildiğimiz her noktaya taşımak ve Nazilli İncirini tanıtarak yurt içi tüketimini de daha üst seviyelere çıkarmayı hedeflemekteyiz. 
GEREĞİNİ YAPMA 
ÇABASINDA OLACAĞIZ

İhracat noktasında tüccarlarımız ellerinden geleni yaparak ülkeye ciddi anlamda döviz girdisini sağlamaktadırlar, ancak esas olan nokta ise yurt içi tüketimin artarak üreticiden başlayarak son noktaya kadar KDV ve istihdam sağlanmasıdır. Nasıl ki son on yılda incir üretimin de ve satışında artış oluşmuşsa bunun her yıl iç pazar tüketiminin artarak devamının sağlanması gerekmektedir. Böylece incir ülkemiz genelinde hak ettiği değeri bulacak ve aile ekonomisin den başlayarak tüm ekonomiye çok ciddi kazanımlar sağlayacaktır. Nazilli Ticaret Borsası olarak bu hususların tam anlamı ile farkında olup, tüm özverimizle Nazilli İnciri için gereğini yapma çabasında olacağız” diye konuştu. 

YEPYENİ BİR ÜRÜN

Aşıkoğlu “Nazilli ekonomisinin can damarı noktasında bulunan incirimizin gelişmesi, geliştirilmesi ve tanıtılması adına Nazilli Ticaret Borsası olarak elimizden gelen her türlü gayreti ve özveriyi göstermekteyiz. Nazilli Ticaret Borsamızda ilk defa işlem görecek yepyeni bir ürün ile tanışmak üzereyiz. Nazillimizin gelişen yatırımcı ve öncü ruhu sayesinde üretimine başlanmış olan İncir Çekirdeği Yağı içeriğinde bulunan omega yağ asitleri ve yüksek orandaki E vitaminiyle gerek sağlık, gerek ekonomik olarak çok büyük bir yere sahip olacak bir üründür” dedi.. 

 

 







 
Son Eklenen Haberler