Takip Et

SON DAKİKA

"Çineliler beyaz altınına sahip çıksın"

26 Ağustos 2016, Cuma 20:31

     


Çine Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Kooperatifi Başkanı Mustafa Akdam, "Çineli çiftçiler beyaz altınına sahip çıksın" dedi.

Çine Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Kooperatifi Başkanı Mustafa Akdam, 2005'ten bu yana Çine'de pamuk ekiminin adeta durduğunu ve çiftçilerin bu konuda daha dikkatli ve akılcı düşünmeleri için ellerinden gelen çabayı bugüne kadar gösterdiklerini söyledi. Akdam, hükümetin de pamuk ekimini sağlamak için mısıra verdiği primi düşürüp, pamuğa primi yükselttiğini belirtti, Çineli çiftçileri pamuk ekmeleri konusunda çağrıda bulundu.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

"HÜKUMET ÇİFTÇİYE PAMUK EKİN DİYOR"

Çine ovasının pamuğa her zaman ihtiyacı olduğunu vurgulayarak "bu memlekette pamuk var iken sorun yoktu" diyen Bakdam, şöyle konuştu:

‘’2005'ten bu yana bu işin peşindeyiz. Biz pamuk alma kooperatifiyiz ama çiftçilerimizin daha çok kazanması için bugüne kadar pamuk ektirme kooperatifiymiş gibi çalıştık. Birileri pamuk demode oldu, geride kaldı demesine rağmen biz bu görüşün yanlış olduğunu anlattık. Şimdi mısır ekile ekile mısır üretimindeki verim düştü. Biz çiftçimize bir sezon mısır ekildiyse bir sezon da pamuk ekmesinin daha yararlı olacağını söyledik. Bu şekilde çiftçi her yönüyle tasarruf etmiş olacaktı. Ama olmadı, her sene mısır ekildi, şimdi verim düştü. Hep şu dile geldi, 'makine sıkıntısı var' hayır efendim makine sıkıntısı yoktu. Yol sıkıntısını da bir şekilde aşıyorduk. Bir arkadaşımız makinesini geldi buraya koydu gitti. Makine Çine'nindir dedi, Nisan ayı geldi, kimse pamuk ekmemiş, makinesini Antalya'ya götürdü. Pamuk ekiminde üretici makineye uyacak. Makineye göre ekim yapacak, sadece önemli olan bu. Diğer türlü pamuk ekiminde ve toplanmasında bir sıkıntı yok. Hükümet politikasını değiştirdi. Pamuktaki destek 75 kuruşa çıkarıldı. Bu da demek oluyor ki hükumet çiftçiye pamuk ekin diyor. Biz çiftçilerimizle görüşerek pamuk ekmeleri için çalışacağız, inanıyorum ki bu yıl Çine ovasında pamuk ekilecek. Çineli çiftçiler beyaz altınına sahip çıksın."

DESTEK DEVAM EDİYOR

Çine Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Kooperatif Müdürü Ali Rıza Vural, Çine'de pamuk ekimi yapılmasıyla birlikte kooperatifte çalışan sayısının 70'lere bulduğunu ve bununda bir istihdam kapısı olduğunu ifade ederken, pamuk üreticisine mazot, gübre, zirai ilaç ve tohum desteği vereceklerini belirtti. Vural, ayrıca pamuk üreticisinin ektiği pamuk kadar nakdi ayni kredi isteyebileceklerini söyledi.

(OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler