Takip Et

SON DAKİKA

"Zeytinliklerimizi artık karşıdan izliyoruz"

25 Kasım 2016, Cuma 07:30

     


Yenipazar Hamzabali Mahallesi'ne Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapılan gölet nedeniyle, üreticilerin zeytinliğe giden yollarının kapandığını belirten mahalle sakinleri, "2 yıldır zeytinlerimizi toplayamıyoruz, zeytinliklerimizi artık sadece karşıdan izliyoruz" diyerek, yeni yol açılmasını istedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Hamzabali Mahallesi'ne sulama ve yangın müdahalesi için DSİ tarafından gölet yapımı 2014 yılında başlandı. Gölet yapımının başlamasıyla birlikte, yaklaşık 15 üreticinin zeytinliklere giden yolu kapandı. Üç yıldır ulaşım sorunu çektiklerini belirten mahalle sakinleri, ürünlerinin telef olduğunu ve bu nedenle ekonomik sıkıntı çektiklerini ifade etti.

"3 KEZ TEHLİKE ATLATTIK"

Ulaşamadıkları arazilerini sadece karşıdan izlemek zorunda kaldıklarını ifade eden çiftçiler, Hamzabali Mahallesi Muhtarı Suat Menderes başta olmak üzere, DSİ Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Yenipazar Belediye Başkanı Zafer Savcı ve AK Parti Yenipazar İlçe Başkanı Mehmet Sümer'i yol sorununu çözüm üretmesi için yardım istediklerini belirtti. Geçen yıldan buyana su tutmaya başlayan göletin üst kısmında bulunan zeytinliğe ulaşamadıklarını söyleyen Durmuş Kömür (85), "Burada 25 dönüm zeytinliğim bulunuyor. Gölet yapımında 2 bin 200 metre karesi istimlak edildi.Geçen yıl zeytin sezonunda 350 tane zeytin ağacımdan 4 tona yakın ürün çıktı. Buradan topladığımız zeytinleri beden gücüyle belli bir mesafeye kadar taşıyıp, traktöre yükledik. Yolumuz kapalı olduğu için, Dereköy Mahallesi yönüne giden ormanlık alanın yolunu kullandık. Taşıma esnasından traktör 3 kez devrilme tehlikesi atlattı. Yine bir zeytin sezonu geldi, ama biz 'nasıl zeytinimizi taşırız?' diye düşünmeye başladık" diye konuştu.

"ZEYTİNLERİM ÇÜRÜYÜP GİDİYOR"

Yapılan göletin arka kısmında 14 dönüm arazisi bulunduğunu söyleyen Mehmet Utku (66), "Gölet yapımının başlamasıyla birlikte zeytinliğimize giden yol kapandı. Mağduriyetimizin giderilmesi için göletin yapım işini yürüten yetkililer ile birlikte AK Parti İlçe Başkanı, Belediye Başkanı ve mahalle muhtarımızdan çözüm üretilmesini istedik. Fakat herhangi bir sonuç alamıyoruz. Bu bölgede zeytinliği bulunan bir çok kişi, zeytinlerini toplayamıyor ve çürümeye terk ediliyor. Gölette bir ihtiyacımız ama, köylünün mağduriyeti de giderilmesi gerekiyor" dedi. Mağdur olduğunu dile getiren bir başka üretici Bahri İncedayı da, "Benim de burada 7 buçuk dönüm zeytinliğim var. Yolumuz kapandığı için 2 yıldır zeytinliğime giremiyorum. Yıllık ortalama 1 ton zeytinim oluyordu. Artık bu zeytinlerim dökülerek çürüyüp gidiyor" ifadelerini kullandı.

"DİĞER MAHALLELER DE MAĞDUR OLDU"

Aynı bölgede yaşanan yol sorunu nedeniyle Ali İhsan İlter 17 dönüm, Hasan Erten 10 dönüm, Selahattin Tekin 60 dönüm, Ahmet Emin Karabacak 7 dönüm, Nevzat Erten 6 dönüm arazisi olduğunu ve ulaşamadıklarını söyledi. Hamzabali Mahallesi'nden Nevzat İzbudak, Cengiz Ağırtaş, Tayfun Türkyılmaz ve Muztafa İlter'in de aynı bölgede yol sorunu yaşadığını belirten üreticiler, "Bu yolun kapanmasıyla birlikte Eğridere, Karacaören, Paşaköy ve Güney Mahallesi'nde üretim yapan çiftçiler de mağdur oldu. Sadece Eğridere Mahallesi'nde bulunan çiftçilerin 250- 300 ton zeytini bu yolu kullanarak taşıyordu" açıklamasını yaparak, yetkililerin mağduriyetlerini biran önce gidermesini talep etti. (ERDAL AYDIN)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...

 







 
Son Eklenen Haberler