Takip Et

SON DAKİKA

"Hayvancılığın kurtuluşu sütte"

24 Ekim 2016, Pazartesi 11:03

     


Süt üretiminde yılda 19 milyon ton ile öncü ülkeler arasında yer alan Türkiye, sektörde yeni yol haritasını Kuşadası'nda düzenlenecek 4. Ulusal Süt Zirvesi'nde belirleyecek.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Efes Fuar ve Kongre Merkezi'nde 3-4 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek 4. Ulusal Süt Zirvesi, Türkiye'nin dört bir yanından üreticileri ve birlik yönetimlerini ağırlayacak. Zirveye son günlerde en çok tartışılan sütteki verim fazlalığı, süt fiyatları başta olmak üzere desteklemeler, sektörde yenileşim konuları masaya yatırıalacak. Türkiye'nin yılda 19 milyon ton ile üretimdeki başarısına karşın kişi başı 24 litre tüketimle Avrupa Birliği ve Amerika'nın gerisinde kalması da yine zirvenin ana gündem maddeleri arasında yer alacak.

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Keskin, zirvenin küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık sektörünün gelişmesi, süt verimliğinin ve kalitesinin artırılarak sürdürülebilir üretimi ile pazarlanmasını sağlamak için büyük önem taşıdığını söyledi.

ZİRVE SORUNLARIN ÇÖZÜM NOKTASI OLACAK

Süt ürünleri fiyatlarındaki artışa karşın sütte iki yılı aşkın süredir bir artış olmaması nedeniyle sahada 'istikrarsız' bir ortamın doğduğunu söyleyen Keskin, "Zirve tüm sorunların çözüm noktası olacak" dedi. Özellikle Ege Bölgesi'nde üretici aleyhine oluşan bir sistemin varlığının söz konusu olduğuna dikkat çeken Keskin, "Bundan da Türkiye geneli etkileniyor. Bu nedenle sütteki sorunların çözümünün adresi Ege'de yatıyor" diye konuştu.

HESAP VEREBİLİR OLMALIYIZ

Bir önceki Ulusal Süt Zirvesi'nde, Et ve Süt Kurumu'nun piyasada "hakemlik" görevi görmesi için çağrı yapıldığını bunun da kabul gördüğünü hatırlatan Keskin, "Bizdeki asıl sorun bu. Herkes kendi işini yapmalı. Örneğin biz sivil toplum kuruluşuyuz ve üreticinin hakkını savunmak zorundayız. Görevimiz net ve işimiz de bu. Aynı zamanda hem bakanlığa hem de üreticilere karşı hesap verebilir olmalıyız. Et ve Süt Kurumu da kesinlikle müdahale kurumu olmalı. Bu noktada biz Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile aynı düşünceye sahibiz. Sayın Bakan Faruk Çelik, merkez birliklerinin yapılanmasının sağlam olmasını istiyor. Biz de aynı düşüncedeyiz, Türkiye'de bir örgüt kirliliği yok, bağlantı kopukluğu var. Herkes birbirinin işini yaparsa olmaz. Her kurum kendi işini yapmalı" dedi.

SÜTTE İSTİKRAR

Türkiye'nin hayvancılık sektöründe kalkınmaya ihtiyacının olduğunu ve bunun da tüm kesimler tarafından şart olarak görüldüğünü söyleyen Keskin, "Hayvancılıkta sorun süttür, sütteki sorun çözüldüğünde hayvancılıktaki sorun da çözülür. Süt besleyici olduğu kadar sektöre de istikrar getirir" dedi.

GL Platform Fuarcılık Genel Müdürü Gül Ceylan ise zirvenin sektörün "sesi" haline geldiğini, yine zirvede alınan kararların hayata geçmesi nedeniyle de adeta sektörün "Meclisi" yapısına kavuştuğunu söyledi. Ceylan, "Geçen yıl sektör, Et ve Süt Kurumu'nun müdahaleci olmasını istedi ve zirveden çıkan bu karar, Et ve Süt Kurumu tarafından hayata geçirildi. Bu yıl aile şirketlerinden sanayicilere, üreticiden tüketiciye kadar bir çok kesimin yine önerileri var. Sektörün beklediği kararlar yine bu zirveden çıkacak" dedi. (SUAT DENİZ)

BİR RÜYAYI YAŞAMAK İÇİN İZLEYİN







 
Son Eklenen Haberler