Takip Et

SON DAKİKA

Dünyanın en büyük organik fuarına Ege çıkarması

24 Şubat 2020, Pazartesi 16:42

     


Ege İhracatçı Birlikleri’nin 1998’den bu yana milli katılımı organize ettiği dünyanın en büyük organik fuarı Biofach, 12-15 Şubat’ta Almanya’nın Nürnberg kentindeydi. Dünya çapındaki toplam organik ürün pazarı 97 milyar dolarlık bir hacme ulaşmış durumda.

ABD, 49 milyar dolarlık hacimle organik gıda pazarında lider. Almanya ise 11,5 milyar dolarlık organik gıda pazar payı ile ikinci.

EKOLOJİK DÖNÜŞÜM 143 ÜLKEYE UZANDI

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi fuara dünyanın 143 ülkesinden 50 bini aşkın ziyaretçinin geldiğini açıkladı. Eskinazi, “Fuara bu sene Almanya olmak üzere Avrupa ülkeleri, ABD, Japonya, Güney Afrika, Hindistan, Endonezya’dan yoğun katılım oldu. Dünya genelinde 110 ülkeden toplamda 3 bin 792 firma katıldı. Türkiye’den de 22’si milli katılım çatısı altında 39 firma yer aldı. Olabildiğince az tarımsal girdi kullanarak ekolojik çeşitliliğin korunmasını ve iyileştirilmesini esas alan insan ve çevre odaklı bir üretim, çiftçi, tarım ve hayvancılık döngüsündeki ekolojik tarımın avantajlarını net biçimde ortaya koyuyor. Sektörü daha da ileri taşımak adına ciddi destek veriyoruz. Bu organizasyonlar katma değerin artmasına hizmet ediyor” dedi.

“TÜRKİYE AVRUPA’DA BİRİNCİ”

Eskinazi, uluslararası fuarların 2023 organik ürün ihracatında hedeflenen 2,5 milyar dolara ulaşmak için yeni pazarlara girişte bir sıçrama tahtası olduğunu belirterek, “Organik ürünlerin en fazla ihraç edildiği ülkelerde Almanya ilk sırada. Ülkemizin en büyük pazarı Avrupa Birliği ülkeleri. 68 farklı ülkeye organik ürün ihraç ediyoruz. Türkiye’nin organik ürünler ihracatı 500 milyon dolar seviyesinde, organik gıdada Avrupa’da 1. dünyada ise 8. sırada. Organik ürün ihracatının yüzde 74’ünü Ege Bölgesi karşılıyor. Ticaret Bakanlığı tarafından organik üretimde koordinatör birlik seçildik” diye konuştu.

TÜRKİYE’YE YOĞUN İLGİ

Ayrıca fuar boyunca Michelin Yıldızlı Serkan Güzelçoban’ın yaptığı başlangıç, ana yemek ve tatlıdan oluşan tadım etkinliklerine ziyaretçilerin ilgisi büyüktü. Stantlarımızı Münih Ticaret Ateşesi Ertem Çoban ziyaret ederek bilgi aldı. Fuarın birinci günü Nürnberg Başkonsolosu Serdar Deniz standı ziyaret etti ve katılımcılarla görüştü. Prof. Dr. Uygun AKSOY’un moderatörlüğünde “Discover Turkish Organics” konulu bir konferans düzenlendi. Tarım ve Orman Bakanlığı temsilcileri, fuar katılımcısı firma temsilcileri konuşma yaptı.

FUARDA NELER VARDI?

Başta organik kuru kayısı, üzüm ve incir gibi organik kuru meyveler olmak üzere, kuru bakliyat, fındık, fıstık, badem, kuru domates ve domates konsantresi, konserve ve salamura meyve ve sebzeler, yağlı tohumlar, hububat, meyve suyu ve konsantresi, yarı kuru sebzeler, dondurulmuş sebze ve meyveler, un, çay, organik gübre gibi gıda ve tarım ürünleri dünyanın dört bir tarafından gelen ziyaretçilere sunuldu. (HABER MERKEZİ) 







 
Son Eklenen Haberler