Takip Et

SON DAKİKA

"Çevreye çalışmayan arıtma tesisleri zarar veriyor"

22 Ağustos 2019, Perşembe 14:07

     


Nazilli Ticaret Borsası, sezonun ilk kuru incirini yapılan açık artırmayla kilosu 250 liradan aldı. Törende CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız uygun olmayan jeotermal tesislerin çevreye zarar verdiğini belirtirken, AK Parti Aydın Milletvekili Rıza Posacı, Aydın incirine ve çevreye jeotermaller kadar olmayan ya da olup da çalıştırılmayan arıtma tesislerinin de büyük zarar verdiğini vurguladı.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Nazilli Ticaret Borsası geleneksel hale gelen sezonun İlk Kuru İncir Alım Töreni'ni düzenledi. Düzenlenen törende açık artırmayla sezonun ilk kuru inciri kilosu 250 liradan alındı. Törende açılış konuşması yapan Nazilli Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Kırlıoğlu, "Kuru incir Türkiye'de söz sahibi olduğumuz bir mahsuldür. Üretim ve ihracatta dünya lideri olduğumuz kuru incirde üretimin ve verimin artışını sağlamak, bölgede kaliteyi korumak zorundayız. Nazilli Ticaret Borsası olarak üzerimize düşen görevi yapıyoruz. 2019 kuru incir sezonu üretici, tüccar ve işletmelerimize bol kazanç getirmesini dilerim" dedi.

İNCİR TİCARETİNİN YÜZDE 50'Sİ NAZİLLİ'DE

İlçe Tarım Müdürü Sunay Güler, "Bu yıl incirimiz çok kaliteli. Ovasından dağına kadar oldukça kaliteli ve verimli bir incir sezonu yaşıyoruz. Nazilli'deki tarım alanlarının üçte birinde yani 95 bin 500 dekar alanda incir tarımı yapılmaktadır. Türkiye'deki incir üretiminin yaklaşık yüzde 20'si Nazilli'de üretilmektedir. Nazilli Ticaret Borsası verilerine göre üretimin dışında Türkiye'deki incir ticaretinin yüzde 50'si ilçemizde yapılmaktadır" diye konuştu.

Nazilli'nin geçmişten bugüne üretimle ismini dünyaya duyurduğunu dile getiren Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, "İlçemizde üretilen incir ile ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz. Bu konuyla ilgili Nazilli Belediyesi'nin de birçok projesi olacak. Biz üretimden geçmeyen hiçbir faaliyetin başarılı olmayacağı kanısındayız. Bu nedenle üretime katkı sağlayan herkese teşekkür ediyoruz" dedi.

"UYGUN YATIRIM YAPILMAZSA BU KADAR KALİTELİ İNCİR ÜRETİLMEYECEK"

İncir Alım Töreni'ne katılan CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, "Dağlarından yağ ovalarından bal akan bir ilde yaşıyoruz. Ama maalesef kurulan Jeotermal Termik Santrallerle çevreye uygun olanların dışında incire, zeytine ve insan sağlığına zarar veriliyor. Yatırıma karşı değiliz ama her şey para değildir. Aydın'ın inciri dünyanın bir numara inciri. Çevreye uygun yatırımlar yapılmadığı taktirde önümüzdeki zamanlarda bu kadar kaliteli incir üretilmeyecektir" dedi. Üreticinin kazanmasına dikkat çeken Yıldız, "Tüccar arkadaşlarım incir alımı yaparken üreticinin kazanmasına önem vermeli. Üretici kazanmadığında bir dahaki dönemde aynı inciri üretemez. Birileri milyon dolar'lar kazanacak diye emek veren, alın teri ile gece gündüz çalışan üreticinin hakkı yenmemeli" diye konuştu.

"ÇALIŞMAYAN ARITMA TESİSLERİ ÇEVREYE BÜYÜK ZARAR VERİYOR"

AK Parti Aydın Milletvekili Rıza Posacı, "Kimse bizi jeotermal dostu olarak düşünmesin. Çocuklarımıza bırakacağımız en iyi miras iyi bir çevre. Çevreyi kirleten unsur neyse hepsinin karşısındayız. Milletvekili olduktan sonra ilk gittiğimiz bakanlık Çevre ve Şehircilik Bakanlığı oldu ve konumuz jeotermal enerjiydi. Kuralına uygun iş yapmayan jeotermal tesislerin karşısındayız" dedi. Çevre konusunda en önemli faktörlerden birinin arıtma olduğuna değinen Posacı, "Çevreye zarar veren en önemli konulardan biri Aydın'daki özel firmaların ve bazı belediyelerin çalıştırmadığı arıtma tesisleri. İlçelerimizin arıtmaları yeterli değil. Bazı yerleşim yerlerinde arıtma yok. Bu konuda bir an önce el birliği yapmamız gerekiyor. Biz iktidar milletvekilleri olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan 200 bin euro para tahsis ettik. Bu parayla Aydın'daki jeotermallerin zararının tespit edilmesi için çalışma yapılacak" dedi.

AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim, "Aydınʼımız 167 incir deposu, 151 adet incir işletmesiyle 37 bin hektar incir üretim alanına ve 65 bin ton üretim miktarıyla Türkiye üretiminin yüzde 80ʼini karşılamaktadır. Milletvekili olarak Tarım ve Orman Bakanlığımızca görüşmelerimiz sonucunda 'İncir, Orman Ağacı Emvali'ne alındı. Bu sayede Aydın'ımız başta olmak üzere, Ege ve Akdeniz bölgelerinde bozuk orman alanlarına incir ağacı dikiminin yapılabilmesinin önünü açmış olduk. Ayrıca gerek Tarım ve Orman Bakanlığımız gerekse yerel kaynaklardan yararlanarak incir alanlarında kurutma tünelleri, sağlıklı ilek üretiminin yaygınlaştırılması, ekşilik böceği tuzağı, ilek file torbası ve incir fidanı dağıtımı gibi birçok proje yürütülmektedir" diye konuştu. (DUYGU DİLEK)







 
Son Eklenen Haberler