Takip Et

SON DAKİKA

Vatandaş et alamamaktan, kasaplar hayvan bulamamaktan dertli

19 Şubat 2021, Cuma 14:20

     


Aydınlı vatandaşlar koronavirüs salgını döneminde beslenme için et tüketmek istediklerini, ancak fiyatların aşırı arttığını belirtti. Fiyatların artış nedeninin, kesim için hayvan bulunamadığından kaynaklandığını belirten Kasap Engin Özmoral ise, “Karkas et fiyatına 6 ile 7 lira zam geldi. Böyle giderse zamlar devam edecek” dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Efeler Girne Mahallesi’nde kasap işletmeciliği yapan Engin Özmoral, fiyat artışlarının küçük üreticilerin hayvan yetiştiriciliğinden uzaklaştığı için kaynaklandığını belirtti. Özmoral, küçük üreticilerin yem fiyatlarındaki artışlar nedeniyle hayvan yetiştiriciliğinden uzaklaştığını ve bu üretimi büyük çiftliklerin yapıyor olmasının da fiyatlara yansıdığını söyledi.

“KARKAS ET FİYATININ 45 LİRAYA KADAR ÇIKACAĞI DÜŞÜNÜLÜYOR”

Kasapların kesim için hayvan bulamadığını dile getiren Engin Özmoral, “Koronavirüs salgını nedeniyle vatandaşların alım gücü azaldı. Çünkü ekonomik güçlük çekmekte vatandaşlar. Geçen hafa 33-34 liraya kestiğimiz büyükbaş hayvan fiyatları, şuan 40 liraya kadar çıktı. Ama yine de kesim için hayvan bulmakta güçlük çekiyoruz kasaplar olarak. Daha önce 50-52 lira aralığında sattığımız kıyma, 58-60 lira oldu. Et fiyatı da 60 liradan 65 liraya çıktı. Salgın nedeniyle insanların alım gücü azaldı, bizim de işlerimiz zorlaştı. Gelen müşterilerimiz bu fiyat artışından dolayı bizlere tepki gösteriyor. Bu fiyatlar son 3-4 aydır bu şekilde artmakta. Artış sebebi de köylüler artık hayvan beslemiyor. Çünkü yem fiyatları çok arttı. Her üreticinin damında 1 tane 2 tane dana bulunurdu. Artık bu hayvanlar artık yok. Hayvancılık üretimi tekelleşmiş durumda. Global şirketler üreticilik yapıyor ve bir firmanın 200-300 hayvanı var. Onlar da belli başlı büyük firmalara kesim yaptırıyor ve bizlerde bu nedenle hayvan bulmakta güçlük çekiyoruz. Mart ayı itibariyle lokanta ve restoranlar açılırsa, yaklaşan Ramazan ayı öncesi bu et fiyatlarının daha da artacağını düşünüyoruz. Karkas et fiyatının 45 liraya kadar çıkacağı düşünülüyor. Bu nedenle elinde hayvan bulunan celep arkadaşlar da ellerinde bulunan hayvanları bekletiyor. Bu da bizlere olumsuz etkiliyor ve bu normal bir durum değil” diye konuştu.

“FİYAT ARTIŞI SADECE ET ÜZERİNDE DEĞİL”

Et tüketmek zorunda olduklarını belirten Emine Tireli, “Et fiyatlarının arttığını duydum ama bunu tüketmemiz gerekiyor. Özellikle bu Kovid döneminde et tüketilmesi öneriliyor. Bu fiyat artışı sadece et üzerinde değil, diğer süt ve süt ürünlerinde, diğer gıda fiyatlarında da arttı. Fiyatlar ne olursa olsun ben eti çok sevdiğim için tüketmek isterim” dedi.

“TEMİZLİK VE HİJYEN KADAR GIDA TÜKETİMİ DE ÖNEMLİ”

Et fiyatlarının artışını tepki gösteren Şevket Türk, “Et fiyatlarındaki artış çok fazla. Salgın döneminde ülke olarak, hatta dünya zor bir süreçten geçiyor. Halkın ekonomik gücü çok düştü. Bu ekonomik gücün daralmasıyla birlikte kasaplarda fiyatların artması müşteriler olarak bizleri üzüyor. Onlar da haklı çünkü yem fiyatlarında artışın çok fazla olduğunu biliyoruz. Bunun çözümü için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın öncelikle bu yem fiyatlarına el atması gerektiğini düşünüyorum. Yem fiyatları düşürülürse et fiyatlarının da otomatik olarak düşeceğine inanıyorum. Daha et almak için geldiğimizde 2-3 kilo alabiliyorduk. Şimdi ise, yarım kilo veya bir kilo alabiliyoruz. Bu salgın sürecinde temizlik ve hijyen kadar gıda tüketimi de önemli. Protein ihtiyacımızı karşılamak için eti mutlaka almamız lazım” açıklamasını yaptı.

“AYLARCA ET TÜKETEMEYEN VATANDAŞLARIMIZ VAR”

Gıda fiyatların artışların kendilerini etkilediğini belirten Ahmet Kutlular, “Tüketici fiyatlarında artışlar oldu ama gelirlerimiz artmıyor. Bu da vatandaşı olumsuz etkiliyor. Çünkü alım gücü azaldı. Ben bir emekliyim, bize verilen maaşlardaki artış belli. Bize yüzde 5 gibi enflasyon gösterip maaş verilirken, ete ve diğer mamullere yapılan aşırı artışlar nedeniyle mağdur durumdayız. Ben kendi kendime geçindirebiliyorum ama herkes bu durumda değil. Belki aylarca et tüketemeyen vatandaşlarımız var” ifadelerini kullandı. (ERDAL AYDIN)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler