Takip Et

SON DAKİKA

Yumurtaköy’ün tavukları Mozart hayranı

18 Kasım 2016, Cuma 10:30

     


Hollanda'dan dönüş yapan gurbetçi Süleyman Yimsel'in Koçarlı'da kurduğu Yumurtaköy Çiftliği'ndeki tavuklar, müzik eşliğinde, özellikle de kendileri için Mozart Senfonisi'nden parçalar çalındığında daha çok yumurtluyor

 (FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Hollanda’dan dönüş yaptıktan sonra Koçarlı’da satın aldığı 120 dönüm arazi üzerine ‘Yumurtaköy’ adıyla tavuk çiftliği kuran ve ürettiği yumurtaları 'Sülo Dede' markasıyla tüketiciyle buluşturan Süleyman Yimsel, kümeslerinde 24 saat müzik çalarak, özellikle de başta Mozart Senfonileri olmak üzere klasik müzik parçaları çalarak tavukların yumurta verimliliğini artırdığını söyledi.

MÜZİK EŞLİĞİNDE YUMURTLUYORLAR

Türkiye'ye döndüğünde tavuk çiftliği kurmayı Hollanda'da çalışırken düşündüğünü ve bu konuda araştırmalar yaptığını kaydeden Süleyman Yimsel, tavukların stressiz ortamda daha fazla yumurta yaptıklarını orada öğrendim. Stresin ana kaynağı da gürültü ve yabancı sesler. Onları sese alıştırmak için kümeste radyodan müzik yayınına başladım. Önce tedirgin oldular, ardından alıştılar. Özellikle de klasik müzik parçaları çaldığında hepsi birlikte hoparlöre kulak kabartıyor ve adeta parçayı dinliyorlar. Müzik sayesinde sese alışkın oldukları için dışarıdan gelen insanların sesine yabancılık çekmeden rahat oluyor, bol bol yumurta yapıyorlar'' dedi. Tavuklarından günde 6 bin yumurta alan Yimsel, “Hedefimiz günlük 10 bin yumurta üretmek olacak. Bunun için de tüm tavuk ırklarını bir araya toplayacağım” diye konuştu.

“YUMURTA YETİŞTİREMEZ OLDUK”

“Hollanda’dan döndükten sonra Yumurtaköy adı alnında çiftlik kurdum” diyen Yimsel, hikayesini şöyle anlattı: “18 ay önce kurduğumuz çiftlikte günlük bin 300 yumurta üretiyorduk. Şimdi ise Mozart sayesinde günlük 5-6 bin yumurtaya ulaştık. Aydın halkı bizim yumurtamızın lezzetini çok iyi bildi. Sülo Dede markasıyla da çok ciddi atılım yaptık. Artık iyice markalaştık. Markamız Türkiye geneline yayıldı. Aydın ve ilçeleri haricinde Muğla ve İzmir’in bir kısmına da yumurta vermeye başladım. 6 bin yumurta yetmiyor. Yumurta yetiştirmemiz için tavuk sayısını çoğaltmamız gerekiyor. Sülo Dede markasıyla hobi amaçlı kurduğum çiftliğim, şu anda tamamen profesyonel bir çalışma içine girdi. Kümesler yenileniyor ve yumurta yetiştirmek için 5 bin tavuk kapasiteli bir kümes daha kuracağız. Yeni yılın ilk aylarında bunu da faaliyete geçireceğiz. Şu anda 10 bin yumurta olsa, satabilecek kapasitede müşteriye sahibim. İlk zamanlar biz müşterileri ararken şimdi aracımızı ve yumurtamızı gören bizi arayarak yumurta istiyor. İki büyük AVM’ye şu anda yumurta veriyorum. Talep edilen yumurtayı elimizden geldiğince karşılamaya çalışacağız.”

HER IRKTAN TAVUK OLACAK

Çiftlikte tavuk ırklarını çoğaltacağını söyleyen Süleyman Yimsel, “Şu anda çiftlikte iki ırktan tavuk var. Biri lokman, diğeri ataksarı cinsidir. İkisinin yumurtasının dış rengi farklı olsa da tadı aynı. Her ırktan tavuk getirmeye çalışıyoruz. Amacımız müşterilerimizin her ırktan tavuğun yumurtasını yiyebilmelerine imkan sağlamak. Çok iyi bir lezzet yakaladık” dedi.

“KENDİ İMKANLARIMLA YAPTIM”

Kendi imkanlarıyla bugünlere geldiğini ifade eden Yimsel, “Öncelikle hedefimizde Aydın vardı,burada yeterli müşteriye ulaştık. Türkiye’nin belirli yerlerinden telefonlar gelmeye başladı. İnşallah bunu da başaracağız. Arazinin tamamı 120 dönüm. 18 ay önce bu işe tamamen kendi imkanlarımla başladım. Aydın’ın bu 13 mahallesinde tapu yok. Köy senediyle alınmış bir arazi burası. Buranın tapu işlemleri çözülürse hibe ve kredi destekleri ile çiftliği daha da büyüteceğim. Konu hakkında yetkilerden de katkı bekliyorum'' dedi. (BURHAN CEYHAN)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler