Takip Et

/>

SON DAKİKA

“Sen imza Başkanı mısın?”

17 Haziran 2014, Salı 09:29

     


Çine Ziraat Odası Başkanı Osman Eşiyok ile Çine Belediye Başkanı ve Topçam Sulama Birliği Başkanı Enver Salih Dinçer, Çine Adnan Menderes Barajı'ndan su salınması konusunda karşı karşıya geldi. İki Başkan sert bir şekilde tartışırken, Eşiyok Dinçer'e, "Sen imza Başkanı mısın?" dedi.

 (FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)
Çine'de Umurköy, Kargı, Camızağlı ve Kabataş Mahalleleri'nde çiftçilik yapan vatandaşlar, Çine Adnan Menderes Barajı'ndan su salınması için Çine Ziraat Odası Başkanı Osman Eşiyok’u ziyaret etti. Daha sonra Eşiyok, çiftçilerle birlikte Çine Belediye Başkanı ve Topçam Sulama Birliği Başkanı Enver Salih Dinçer’i makamında ziyaret etti. Çiftçiler, Başkan Dinçer’e sorunlarını anlatıp, taleplerini dile getirdi. 

Başkan Dinçer de, Topçam Sulama Birliği Müdürü Yalçın İzgüt’ü çağırdı. Bunun üzerine sinirlenen Çine Ziraat Odası Başkanı Osman Eşiyok, “Bu konuları Yalçın bey mi biliyor? Sen imza Başkanı mısın?” diye çıkıştı. Bunun üzerine Dinçer, “Osman Başkan, doğru düzgün konuşun” dedi. Üç ay önce Yolboyu Mahalle Muhtarı Mustafa İğci’yi uyardığını söyleyen Eşiyok, “Topçam Sulama Birliği Eski Başkanı Mustafa İğci’yi, uyardım. Başkanlığı kesinlikle vermemesini ifade ettim. Muhtar İğci de ‘Biz sözleştik. Üç ay sonra başkanlığı ona vereceğim’ dedi. Türkiye’de böyle bir şey mi var? Çine Belediye Başkanı olmak için Topçam Sulama Birliği'nden istifa ediyorsunuz. Üç ay sonra tekrar göreve dönüyorsunuz” diye konuştu. 

TARTIŞTILAR
Dinçer ise, “Sana mı soracağım ne yapacağımı?” derken, Eşiyok'un, “Evet ben Çine Ziraat Odası Başkanıyım. Bana soracaksınız” demesi üzerine sözlü tartışma başladı. Dinçer'in "Çine Ziraat Odası Başkanıysanız niye Sulama Birliği'ne delege seçilmedin?” demesi üzerine, Eşiyok, “Seçilecektim. Eczanende çalışan iki çocuğun babasını karşıma delege adayı gösterdin, onun için seçilemedim” diye cevap verdi. Dinçer'in, “Biz senden öğrendik siyaseti” demesine, Eşiyok, “Öğreneceksin tabi” diyerek karşılık verdi. Başkan Dinçer, “Burada Osman Başkan’ın yaptığı sizleri galeyana getirmek. Bu şekilde bu sorun çözülmez. Biz hep beraber oturup konuşalım, ne yapılması gerekiyorsa onu yapalım” diye konuştu.  

"BEYANNAME YETERSİZ"
2011 yılında Devlet Su İşleri'nin Çine Adnan Menderes Barajı'nın sulama işlerini Topçam Sulama Birliği'ne verdiğini söyleyen Dinçer, “Bize, ‘burada sulanması gereken 30 bin dönüm arazi var. Burada arazisini sulamak isteyenlerden beyanname alacaksınız. Aldığınız beyannameye göre biz su salacağız’ dediler. Bu yıl verilen beyanname 300 dönüm bile değilmiş. O yüzden bize çiftçinin su ihtiyacının olmadığını söylüyorlar. 'Beyanname vermiyor ki' gibi mazeretler sunuyorlar. Sizler ne yapalım derseniz, biz de onu yapalım. Bu fiyatları biz belirlemiyoruz. Bakanlar Kurulu belirliyor. Beyanname verin, suyu bugün açtıracağım. Bu su kamu malı. Bu benim suyum değil. Elimden ne geliyorsa yapmaya hazırım. Eğer burada kanun dışı bir iş yaparsam, suç işlemiş olurum. AK Parti Aydın Milletvekili 'barajın suyunu açmam' için beni arasın, ben açmaya hazırım. Eğer ben kendi kafama göre açarsam suç işlerim” dedi.  

Çine Ziraat Odası Başkanı Osman Eşiyok ise, “Çiftçimiz ‘Bu çay 300 yıldan beri vardı. Geçen yıl kendiliğinden aktı. Söke Sulama Birliği bu suyu istiyor, salınıyor. Ben de buna güvenerek tarlama mahsulümü ektim. Daha önce beyanname verenler enayi durumuna düştü. Beyanname veremeyenler yine suyunu aldı’ diyor. Aydın Valisi Erol Ayyıldız’ı ve AK Parti Aydın Milletvekili Ali Gültekin Kılınç’ı aradım. Valimiz 'orada Kaymakam ve Sulama Birliği yok mu?' cevabını verdi" dedi.

"MAHSULLERİMİZİ LAĞIM SUYU İLE SULUYORUZ"
Çiftçiler adına konuşan Nedim Akkurt, “Tarladaki mahsulümüzü lağım suyu ile suluyoruz. Ben bu yüzden hasta oldum ve İzmir’de hastanelerde yattım. Ellerimde yaralar çıktı. Yine lağımın içindeyim, yine kullanıyorum. Bu lağım suları yüzünden hastalık buluyorum. Bu kadar çile çekiyorum. Biz beyanname vermeyelim demiyoruz. Ama bizim yanımızda olun.  Herkesin çayın içinde ruhsatlı veya ruhsatsız artezyenleri var. Ama Söke için su salındığında, bizim çayın içindeki borularımız ve dinomalarımızın hepsi gider. Sizlerden yardım istiyoruz” diye konuştu.  

"HİZMET VERMEDEN PARA ALMAK İSTİYORSUNUZ"
Tarlada mahsullerin yandığını iddia eden çiftçi Kemal Kaygusız ise, “Sulama Birliği bize ne hizmeti veriyor? Hizmet vermeden para alacaksınız. Biz ne diye para ödeyelim? Herkes topu bir yere atıyor. Ama tarladaki mahsulümüz yanıyor” dedi. 

SU SORUNU ÇÖZÜLDÜ
Daha sonra çiftçiler, Topçam Sulama Birliği'ne beyanname vereceklerini söyledi. Topçam Sulama Birliği Başkanı Enver Salih Dinçer de, suyun çaya bırakılacağının sözünü verdi. (SEZGİN MADRAN/MADRAN AJANS)







 
Son Eklenen Haberler