Takip Et

SON DAKİKA

'Kayıt dışını ne kadar düşürürsek emekli maaşını o kadar artırırız'

17 Mayıs 2017, Çarşamba 18:16

     


SGK Başkanı Bağlı, "Kayıt dışı istihdamı ne kadar çok düşürürsek emekli maaşını o kadar artırırız ve daha da kaliteli bir sağlık hizmeti sunabiliriz" dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Mehmet Selim Bağlı, Sosyal Güvenlik Haftası dolayısıyla SGK'nın Kavaklıdere Eğitim Tesisleri'nde basın toplantısı düzenledi. Sigortalıların ihtiyaçlarına yerinde hizmet veren ve kolay erişilebilir bir sosyal güvenlik alt yapısı amacıyla yurdun dört bir yanında sosyal güvenlik merkezleri açtıklarını belirten Bağlı, ülke genelinde 538 sosyal güvenlik merkezinin faaliyet gösterdiğini vurguladı.

Bağlı, bir basın mensubunun "2000 yılı sonrası emekli olanlara yönelik bir intibak çalışması var mı?" sorusuna, "Böyle bir çalışmamız yok. Çünkü ülkemizde yetişkin ömrünün yaklaşık üçte biri emeklilikte geçiyor. Türkiye'de ortalama emeklilik yaşı 52. Böyle bir durumda bizim bütçe dengelerimizi dikkate almamız lazım. SGK olarak her ay ortalama 18 milyar lira emekli maaşı ödüyoruz." yanıtını verdi.

Dünyanın hiçbir ülkesinde 36-37 yaşında emekliliğin olmadığına dikkati çeken Bağlı, "Bu kadar bonkör, dünyada hiçbir ülke yok. Yunanistan'da vardı, onun halini de gördük. Bugün Fransa, emeklilik için 63-65 yaşlarını tartışıyor." dedi.

Bağlı, kurum olarak kayıt dışı istihdamla mücadele çalışmalarının beş temel strateji altında yürütüldüğünü anlatarak, şunları kaydetti:

"Bunlar, hizmet kalitesinin artırılması, veri/bilgi paylaşımına dayalı çapraz denetimler, denetim sisteminin etkinliğinin artırılması, teşvik uygulamalarıyla istihdam üzerindeki mali yüklerin azaltılması ile bilgilendirme ve bilinçlendirme şeklindedir. Bu beş temel strateji çerçevesinde ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile yapılan iş birliği ile kayıt dışı istihdam oranını yüzde 32,48'lere kadar düşürmeyi başardık. Kayıt dışı istihdamda 1 puanlık gerileme, bize 2 milyar liralık gelir olarak dönüyor. Kayıt dışı istihdamı ne kadar çok düşürürsek emekli maaşını o kadar artırırız ve daha da kaliteli bir sağlık hizmeti sunabiliriz."

Ayrıca SGK prim borcu olanlara yapılandırma imkanı tanındığını anımsatan Bağlı, bu imkandan yararlananların yapılandırmalarının bozulmaması için bu ay sonuna kadar taksitlerini ödemesi gerektiği uyarısında bulundu. (AA) 

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler