Takip Et

SON DAKİKA

Aydın buzağı ölümlerinde iyi durumda

17 Nisan 2018, Salı 09:05

     


Aydın Damız Yetiştiricileri Birliğinin, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) işbirliğinde gerçekleştirdiği “Bilinçli Yetiştiriciler ile Verimli Çiftçiler” projesi kapsamında Karacasu’da hayvan üreticilerine yönelik konferans düzenlendi. Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonunda yapılan toplantıya hayvan yetiştiricileri yoğun ilgi gösterdi. Proje kapsamında, Aydın’da yüzde 5 seviyesinde olan buzağı ölümlerinin yüzde 3 seviyesine düşürülmesinin hedeflendiği belirtildi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Kırklareli Üniversitesi Veterinerlik Fakültesinden Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serkal Gazyağcı, buzağının bakımı ve beslenmesi, Aydın İli Damızlık Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Veteriner Hekim Ufuk Saygın -buzağı barınakları, Karacasu Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden veteriner hekimi Sadullah Tolaz ise Karacasu'daki buzağı kayıplarının durumları konularında hayvan yetiştiricilerine istatistikti bilgiler verdi.

 

2018 BUZAĞI YILI İLAN EDİLDİ

Konferansa, Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Aydın Tarı, Karacasu İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Rahmi Şendalgıç, Ziraat Odası Başkanı İsa Sevinç, mahalle muhtarları ve hayvan yetiştiricileri katıldı. Konferansın açılış konuşmasını yapan Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (ADSYB) Başkanı Mehmet Sedat Güngör, proje hakkında bilgi verdi. Güngör, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2018 yılını “Buzağı yılı” ilan etmesi nedeniyle Aydın'daki buzağı ölümlerinin önüne geçilmesi, buzağı üretiminin artırılması ve ithalatın önlenmesi amacıyla GEKA destekli proje hazırladıklarını söyledi.

 

KARACASU KIRSALDA EN ÇOK GÖÇ VEREN İLÇELERİN BAŞINDA GELİYOR

Karacasu- Karpuzlu ve Koçarlı olmak üzere 3 ilçeyi kapsayan projenin ilk ayağını Karacasu’da gerçekleştirdiklerini ifade eden Güngör, “Bu üç ilçemize öncelik vermekteki amacımız hem hayvancılığın en yaygın olduğu hem de kırsalda en çok göç veren ilçeler arasında olması idi. Proje kapsamında hayvancılığın geliştirilerek kırsaldaki kalkınmanın sağlanmasını amaçlıyoruz” dedi.

 

BİLİNÇLİ YETİŞTİRİCİ VE FARKINDALIĞIN ARTIRILMASI AMAÇLANIYOR

Kırklareli Üniversitesi Veteriner Fakültesi üyesi Doç. Dr. Serkal Gazyağcı, buzağı yetiştiriciliğinin en önemli faktörlerinden birisinin kaliteli kolostrum adı verilen ağız sütü olduğuna dikkat çektiği konuşmasında buzağı ölümlerinin engellenmesinde bilinçli yetiştiricilerin ve farkındalığın da artırılması gerekliliği konusu üzerinde durdu.

 

HEDEF AVRUPA ORTALAMASININ YAKALANMASI

Karacasu İlçe Tarım Müdürlüğünden veteriner hekim Sadullah Tolaz, Karacasu’da dişi ve erkek olmak üzere toplamda 9 bin 200 sığır varlığı bulunduğunu söyledi. Buzağı ölümleri olarak ele alındığında yüzde 8 olan Türkiye ortalamasının altında olan illerin başında Aydın ili geldiğini dikkat çeken Tolaz, Karacasu’nun da yüzde 5 seviyesinde olan Aydın’a paralel olarak seyrettiğini ifade etti. Tolaz, yılda 287 buzağı ölümü gerçekleşen Karacasu’da buzağı ölümlerini yüzde 5’ten yüzde 3 seviyesine düşürerek Avrupa ortalamasının yakalanmasını kendilerine hedef edindiklerini söyledi.

Konferansa katılan hayvan yetiştiricilerine İl Tarım Müdürlüğü tarafından buzağı biberonu dağıtıldı. (GÜLAY ÖZTEKİN)







 
Son Eklenen Haberler