Takip Et

SON DAKİKA

Ülken: Aydın'ın gelişimi için iki alan, iki bölge ve üniversite şart

16 Kasım 2016, Çarşamba 17:55

     


Aydın Ticaret Odası (AYTO) Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ülken, AYTO Yönetim Kurulu üyeleri ve Meslek Komitesi başkanları bir araya geldi.

19 Meslek Komite başkanının tam katılım sağladığı toplantıda; AYTO Başkanı Ülken, Aydın’ın ekonomik ve sosyal gelişimi için iki alan, iki bölge ve bir üniversitenin şart olduğunu söyledi.

Ülken, AYTO’nun yeni bina ihtiyacına ilişkin çalışmaları, AYTO’nun nakit varlık gelişimi, AYTO hinterlandındaki bulunan ilçelerde yapacak olduğu “Gündem Ekonomi” toplantıları, Aydın’ın jeotermal enerji sorunu ve Aydın’ın ekonomik gelişimi açısından gerekli olan AYTO’nun talepleri ile incire gelecek devlet desteği hakkında açıklamalarda bulundu.

SERBEST BÖLGE YOKSA SANAYİLEŞME OLMAZ

Başkan Ülken, bir ilde serbest bölge yoksa sanayileşmenin tam anlamıyla mümkün olamayacağını ifade ederek “Aydın, kamu yatırımlarından aldığı pay yönünden binde 3.6 ile 48. sırada yer alıyor. Buna rağmen il olarak 18. büyük iliz, ekonomik gelişimi sağlayacak adımlar atamazsak daha da geriye gideceğiz. Bunun için de Aydın’a Serbest Bölge ve Serbest Sağlık Bölgesi olmazsa olmaz. İki komşu şehrimiz Denizli ve İzmir Serbest Bölge avantajlarından yararlanırken Aydın’ın yine yoklar şehri olarak kalmaması gerekmektedir. Bir ilde serbest bölge varsa o ilde ihracata yönelik yatırım ve üretim artar, doğrudan yabancı yatırımların ve teknolojinin Aydın’a girişi sağlanır, işletmeleri ihracata yönlendirir ve uluslararası ticareti geliştirir. Aydın’da serbest bölge kurulması için Aydın Sanayi Odamız, Aydın Ticaret Borsamız ve biz, konuyu sürekli gündemde tutmaya devam edeceğiz.” dedi.

FUAR DA HAVAALANI DA ŞART

Aydın’ın en önemli eksiklerinin havaalanı ve fuar alanı olduğunu kaydeden Başkan Ülken, şöyle devam etti:

“Aydın Ticaret Odası olarak 1956 yılından beri yılan hikayesine dönen Aydın Çıldır Havaalanı’nın ulaşıma açılması için elimizden gelen gayreti her ortamda gösterdiğimize sizler de şahitsiniz. Her adımı, yazılı, görsel ve sosyal medyada üyelerimiz ile paylaşıyoruz. AYDIN Çıldır Havaalanı Raporu ile Aydın’a Havaalanı gerekliliğini ortaya koyduk, raporumuzu Başbakanımız başta olmak üzere, birçok bakanımıza iletme fırsatı buldum. Biz AYTO olarak Aydın Çıldır Havaalanı'nı istemeye devam edeceğiz. Aydın’da profesyonel bir fuar alanı ihtiyacı senelerdir süre geliyor. Her yıl ilimizde düzenlenen Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı, ya Tariş depolarında ya da kapalı pazar yerinde düzenleniyor. Bu Aydın olarak bizim ayıbımız, Aydın’da bir fuar alanının olması halinde TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve İDTM Yönetim Kurulu Üyesi olmam hasebiyle ve TÜYAP Fuarcılık ile olan yakın ilişkilerim nedeniyle en az 5 büyük fuarın Aydın’da düzenlenmesi sözünü aldık. Bu da yılda Aydın’ı 500 bin kişinin ziyaret etmesi demektir."

ÖZEL ÜNİVERSİTE

Bir ilin sosyal gelişmişlik düzeyinin üniversite sayısı ile ilintili olduğunu söyleyen Başkan Ülken, Aydın deyince ilk akla gelen alanlardan birinin eğitim olduğunu ve üniversite sınavlarındaki başarısını hatırlatarak “Aydın ismi ile müsemma insanlardan oluşmaktadır. Aydın’ın eğitim alanındaki başarısı, herkes tarafından bilinmesine rağmen şehirde tek üniversitenin olması, kampus bilincinin var olmaması, ilimizin büyük bir eksikliğidir. Bunun için de Aydın Tekstil alanı en uygun yer olacak, Boğaziçi Üniversitesi’nin kampus alanını gördüyseniz orası öğrencileri cezbetmektedir. Sadece bu alanın fotoğrafı bile öğrencilerin tercih etmesinde önemli rol oynayacaktır. Aydın’a ne kadar çok öğrenci gelirse ilimizin ekonomisi de o oranda gelişir. ”dedi.

İNCİRE TEŞVİK MÜJDESİ

Aydın’a serbest bölge, serbest sağlık bölgesi, havaalanı, fuar alanı ve üniversitenin şart olduğunu tekrarlayan Başkan Ülken, Aydın için istemeye devam edeceklerini belirterek incire de prim desteği geleceğini söyledi.

Geçtiğimiz ay gerçekleştirilen Ticaret ve Sanayi Şurası'nda incire prim desteği istediklerini ifade eden Başkan Ülken, “İncir üreticisine prim desteği verilmesi için bir çalışma hazırlanıyor, önümüzdeki günlerde bu açıklanacak. İncir ile birlikte üzüm ve kayısıya da destek gelecek" diye konuştu.

ARALIK AYINDA TEMEL ATILACAK

AYTO’nun geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği yeni bina yapım ihalesi ve temel atma töreni hakkında da açıklama yapan Başkan Ülken, “Mevcut binamız, ekonomik ömrünü tamamlamakla birlikte m2 olarak bize yetmemekte idi. Biz bu bina ile bana göre değeri ölçülemeyecek bir araziyi takas yaptık. Bizim için mevcut binadan çıkıp EBSO’dan 1 milyon TL’ye satın alınan binanın kullanım alanının mevcut binadan daha küçük olması nedeniyle Efeler Belediyesi’ne 2 milyon 250 bin TL‘ye sattık” dedi.

Ilıcabaşı Mahallesi’ndeki AYTER alanına yapılacak olan yeni binanın ihalesine 'Aydın’ın parası Aydın’da kalsın' diye AYTO üyeleri dışında kimsenin katılmaması konusunda şerh konduğunu belirten Başkan Ülken, “Canlı yayınlanan şeffaf bir ihale sonucunda 5 milyon 300 bin TL’ye ihale ettik. TOBB Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun programına göre kesin olmamakla birlikte aralık ayı içerisinde temel atma törenimizi gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Aynı gün TOBB tarafından ASTİM OSB’de yapılacak olan 24 derslikli meslek lisesinin temel atma töreni de yapılacak” dedi.

Yeni binanın teknik ve mimari özellikleri hakkında bilgi veren Başkan Ülken, bina mimarisinin Aydınoğlu Beyliği mimarisinin özelliklerini taşıdığını belirtti.

AYTO’NUN NAKİT VARLIĞI ÜÇ KATINA ÇIKTI

AYTO’yu 2013 Mayıs ayında göreve geldiklerinde 2.5 milyon TL nakit para ve 1 milyon TL’ye alınan EBSO binası ile toplam 3.5 milyon TL ile teslim aldıklarını ifade eden Başkan Ülken, bugün itibariyle AYTO’da 9.5 milyon TL nakit varlığa ulaştıklarını seneye yapılacak olan seçimlerde ortalama 10.5 milyon TL ile teslim edeceklerini söyledi.

GÜNDEM EKONOMİ TOPLANTILARI BAŞLIYOR

Önümüzdeki günlerde ilçe bazlı toplantıların başlayacağını ifade eden Başkan Ülken, “Çine, Karpuzlu, İncirliova, Germencik, Koçarlı, Köşk ve Efeler’de ayrı ayrı Gündem Ekonomi toplantıları yapacağız. Her ilçenin nüfusundan tutun, ihracat rakamlarına, işsizlik oranından istihdam rakamlarına kadar 25-30 parametrede değerlendirip o ilçenin fotoğrafını çıkaracağız. Toplantı öncesinde AYTO TIR'ı o ilçenin meydanında duracak ve üyemiz olsun olmasın o ilçenin halkı ile anket yapacak. Üyelerimize mail ortamında sorular gidecek ve o ilçe halkının yerel ve genel idareden beklentilerini tespit edeceğiz. Toplantıya o ilçenin kaymakamı, belediye başkanı katılacak. Defterdarlık, SGK, İŞKUR, GEKA, KOSGEB, TKDK yetkilileri 3-5 dk.lık sunumlar yapacak. İlçenin önceliklerini ve gelecek projeksiyonunu ortaya koyacağız” dedi.

AYDIN'IN ERKLERİ BİR ARAYA GELMELİ

Aydın’ın süregelen jeotermal sorunu ile ilgili olarak “AYDIN AKLI” oluşturulmalı çağrısını tekrarlayan Başkan Ülken, “Bu gidiş gidiş değil, yarın çocuklarımız bizden hesap sorar, Büyükşehir Belediyemiz jeotermal enerji sorunu için 1 milyon TL para ayırmıştı. Bununla ilgili bir sonuç raporu ortaya koyduğunda karşı diye tanımlayabileceğimiz bir grup, bunun taraflı olduğunu iddia edebilir. Biz diyoruz ki Büyükşehir Belediyemiz 1 milyon TL koysun, Aydın Valiliğimiz de 1 milyon TL koysun, Odalar olarak bizler de gücümüz oranında katkı sağlayalım, jeotermal firmaları nakit katkı sağlamasınlar ama temsilci göndersinler, hep birlikte bilimsel bir rapor hazırlasın. Tüm tarafların içinde olduğu bir komisyon belirleyelim" şeklinde konuştu.

“AYDIN AKLI” ŞART

Aydın’ın erklerinin acil olarak bir araya gelmesi gerektiğini tekrarlayan Başkan Ülken, “Jeotermal konusunda biz AYTO olarak lobi çalışması yapmaya devam edeceğiz.” dedi.

Aydın’ın ekonomik gelişimi ve büyümesi açısından havaalanı, fuar alanı, serbest bölge, termal sağlık bölgesi, teknopark ve özel üniversitenin şart olduğunu ifade eden Ülken, “Makro anlamda saymış olduğum bu maddeleri 3-5 yıl içerisinde hayata geçiremezsek Aydın daha da gerilere gidecek, Aydın’ın ekonomik gelişimi ve büyümesi açısından Aydın’ın erkleri acil olarak bir araya gelerek AYDIN AKLI’nı oluşturmaları şart” diyerek sözlerini tamamladı (SUAT DENİZ)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler