Takip Et

SON DAKİKA

Mermerciliğe de kadın eli değdi

16 Kasım 2016, Çarşamba 08:45

     


Karacasu’nun Esençay Mahallesi’nde mermercilikle uğraşan, evli ve iki çocuk babası İbrahim Akçaöz’ün (43) en büyük eşi Ümmü Akçaöz (42) oldu. İki çocuk annesi, yıllarca çalıştığı tekstil işinden sonra mermerciliğe el attı. Bir buçuk yıldır eşinin yanında mermer işleyen, inşaatlarda çalışan Ümmü Akçaöz, “Bu dönemde işçi çalıştırmak çok zor. Baktık ki işçi dayanmıyor. Eşim eleman yüzünden her gün sinir, stres sahibi oluyor. Paramızla rezil oluyoruz. 'Ben yaparım' dedim ve kolları sıvadım. O gün, bugün her yere birlikte gidip çalışıyoruz” dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

HARÇ KARIP SIVA YAPIYOR

Denizlili 25 yıldır mermercilik işiyle uğraşan İbrahim Akçaöz, yanında çalıştırdığı işçilerle baş edemeyince yardımcı olarak yanında eşini çalıştırmaya başladı. Bir buçuk yıldır inşaatlara eşinin yanında gidip her türlü işe koşan Ümmü Akçaöz, yıllarca çalıştığı tekstil işinden sonra mermerciliğe el attı. Erkek işi olan mermercilikte kadın eliyle harç karıp sıva işleri yapan Ümmü Abla, yevmiye ile çalışan bir işçinin yaptığı merdiven, mutfak tezgahı hayrat, mezar gibi her işi üstlenerek aile bütçesine katkı sağlıyor.

İŞÇİYLE BAŞ EDEMEYİNCE EŞİNİ ÇALIŞTIRMAYA BAŞLADI

Yanında çalıştırdığı işçi yüzünden şeker ve tansiyon hastası olduğunu söyleyen İbrahim Akçaöz, her gün işçiyle uğraşmaktan bıkıp usanınca yanında eşi Ümmü’yü çalıştırmaya başladığını söyledi. Hem parasını hem de sağlığını kaybetmeye başladığını belirten Akçaöz, “İşçiye hem sigorta hem yevmiye verdiğim halde iş yaptıramıyordum. İnsanlarla uğraşmaktan bıktım. Bağırsam, çağırsam hemen küsüp oturuyor ya da ertesi gün işe gelmeyip kaytarıyorlar. Hem işsizlikten yakınıyor hem 'İş var, gel çalış' deyince çalışmaktan kaçıyorlar. Bir de işverene karşı mahcup düşüyorum. Şeker, tansiyon hastası oldum. Eşime bağırsam da çağırsam da sesini çıkarmaz, işini yapmaya devam eder. Sigorta istemez, yevmiye istemez. Dilimden, halimden anlar” diye konuştu.

AĞZI VAR DİLİ YOK

Karacasu’da hayat koşulları başka yerlere oranla daha kolay olduğu ve insanlar çok ezilmediği için işçi bulmakta zorlandıklarını anlatan Akçaöz, “Buranın insanın karnı tok. Aç olan yok. Bir gün çalışıp 3 gün gelmiyor. O yüzden işçiyle uğraşmak yerine eşimi yanıma aldım. Ağzı var, dili yok ama kasa onda, eşimden harçlık alıyorum” dedi. (GÜLAY ÖZTEKİN)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler