Takip Et

SON DAKİKA

Kış çileği hasada hazırlanıyor

15 Kasım 2017, Çarşamba 12:22

     


Türkiye'de kış çileği üretiminde önemli bir yere sahip olan İncirliova, hasada hazırlanıyor.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Özellikle Erbeyli ve Akçeşme mahallesindeki üreticiler yoğun bir mesai içerisinde. Ocak ayında başlaması beklenen hasattan beklentiyi yüksek tutan üretici Sanem Özbay, ' aracı' kaygısı yaşadıklarını söyleyerek " Üretimimiz her geçen yıl artmasına rağmen aracılar fiyat düşürüyor. Kazanamıyoruz. Her yıl olduğu gibi bu yılda kaygılıyız" dedi.

İncirliova ilçesinde 1999 yılında başlanan örtü altı çilek üretimi yöre ekonomisine sağladığı katkı ile yüzleri güldürüyor. Üreticiler Ekim ayında dikilen çilekleri hasada hazırlamak için yoğun bir mesai harcıyor.

"ARACILAR OLMAZSA ÜRETİCİ KAZANIR"

İncirliova'nın Erbeyli ve Akçeşme mahallelerinde yerel yöneticilerin desteği ile üretimine başlanan çilek üretimi 15 yıldır bölgenin ekonomisine katkı sağlıyor. Üreticinin örtü altı sistemle serada ürettiği çileklerin hasadından beklentisi yüksek olsa da fiyat kaygısı var. Akçeşme mahallesinde örtü altı çilek dikimini ilk yapan üretici Sanem Özbay, aracıların üreticileri zorda bıraktığını söyleyerek "Geçen yıl çileğimiz tarlada iken satıldı. Bu yıl da öyle olmasını umut ediyoruz. Ama fiyatlardan kaygılıyız. Kazanmamız için geçen yılın fiyatları altına düşmemeliyiz. Aracılar olmasa biz üreticiler daha çok kazanırız" dedi.

"FİYAT BEKLENTİMİZ YÜKSEK"

Çilek üretiminin zahmetli bir iş olduğuna vurgu yapan Özbay, " Köyümüzde seracılık yapanlar var ancak ilk yapan biziz. Çok zahmetli ve ince bir iş. Zahmeti çok. Yaptıktan sonra para bırakıyor ama iyi bakarsanız. Yaklaşık 7 bin kök kış çileğim var. 4 ton mahsul alırım. Şimdi yabani otları alıyorum. Ekim sonuna doğru ektik. Ocak ayında mahsulümüzü almayı bekliyoruz. Geçen sene 8 liradan almaya başladık. Bu yıl 10 liradan aşağı düşmemesi lazım. Yoksa masrafımızı kurtaramayız. Sürekli ilaçlama, gübreleme yapıyoruz. Fiyatta beklentimiz var. Yüksek bekliyoruz. Geçe yılın fiyatlarını görmek istemiyoruz. Bu isteğimiz kış çileği için. Kuş çileği daha pahalı olur" diye konuştu (AYŞE YILMAZ)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler