Takip Et

SON DAKİKA

Cam filmi yasağına esnafın çözümü: DENETİMLİ SERBESTLİK

15 Kasım 2017, Çarşamba 09:00

     


Aydın Tamirciler Odası Başkanı Hasan Eyefçi, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının kapsamını genişlettiği cam filmi yasağına ilişkin esnafın kepenk kapatma noktasına geldiğini söyledi. Eyefçi, “ Cam film yasağı belirli denetim ve sorumluluk çerçevesinde serbest bırakılırsa esnafımız da rahat bir nefes alacaktır. Aksi takdirde onlarca esnafımız kepenk kapatmak zorunda kalacaktır” dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Araç sahiplerinin yakından takip ettiği cam filmi yasağı belirsizliği esnafı tedirgin etti. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün “Bakanlığımız AB uyum yasalarına uyum çerçevesinde cam filmi yasağının kaldırılmasından yanadır. Söz konusu can güvenliği olunca bir şey diyemiyoruz. Bu konuda ilgili bakanlıklar ve emniyet bir araya gelecek görüntü almaya engel olmayacak şekilde bir kriter getirilecek, kritere uymayanlar yine yasağa takılacak” açıklaması stok yapan esnafı umutlandırsa da uygulama zamanındaki makas aralığı endişeyi artırdı.

 

“ÇÖZÜM: DENETİMLİ SERBESTLİK”

Resmi Gazetede yayımlanan yönetmeliğe göre toplam 301 ile 427 lira arasında değişen cam filmi cezası, araç sahiplerinin filmleri söktürmesi ile kısmen çözüme kavuştu ancak esnafın derdi katlandı. Konuyu değerlendiren 1. Sanayi Sitesinin esnafı, işçisi ve müşterisi ‘denetimli serbestlik’ten yana olduğunu söyledi.

 

Konu ile ilgili açıklama yapan Aydın Tamirciler Odası Başkanı Hasan Eyefçi, esnafın, işçinin ve vatandaşın mağdur olması için en doğru kararın alınması gerektiğini söyledi. Eyefçi, “ Cam filmi sektöründe esnafımız, ustamız ve çırağımız var. Ekmeğini sadece cam film sektöründen kazanan en az 20 esnafımız mevcut. Ben esnafım, işçim ve çırağım adına uygulamanın tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Uygulamada yanlış da var doğru da var. Örneğin terör olaylarını düşündüğümüzde hiç kuşkusuz ve tartışmasız doğru olduğunu söyleriz. Görüntüyü tamamen engelleyen siyah cama bizler de karşıyız. Ama bilinmelidir ki esnafımız bu konuda çok duyarlı. Yasak çıkmadan önce de biz siyah cam isteyen müşteriye gerekli uyarımızı itina ile yapıyoruz. Ama ısrar ettiklerinde de yapmak zorunda kalıyorlar. İşte bu nokta düşünülerek bir uygulama yapılabilir. Esnafımız kepenk kapatma noktasına geldi. Bu durum Aydın’da yüzlerce Türkiye genelinde binlerce insanın işsiz kalmasına neden olacaktır. Belirli denetim ve sorumluluk çerçevesinde serbest bırakılmasını doğru buluyoruz ” diye konuştu.

 

Yönetmelikte uygulanacak düzenlemelerin esnafa nefes aldıracağını ifade eden Eyefçi, yasağın kaldırılması durumunda gerekli denetimleri oda olarak yapacaklarını söyledi.

 

“KEPENK KAPATMA NOKTASINDAYIZ”

Esnaflıkta 9 yılını geride bırakan İlkay Atalı, yasağın ardından iş yapma noktasında yüzde 80 oranında düşüş yaşadıklarını ve kepenk kapatma noktasına geldiklerini söyledi. Atalı, “Hobi olarak başladığım mesleğimde 9 yılımı geride bıraktım. Çok çalıştım. Sektörde iyi bir yere gelmek kolay olmadı. Daha yeni yeni kazanmaya başladık diyebilirim. Bizler en güvenilir şekilde hizmet etmeye çalışıyoruz. Yasağın bir kere daha gözden geçirilmesinden yanayız. Aksi takdirde bu meslek de yok olup gidecek. Biz gerekli düzenlemenin ardından odamızın her denetimine ve kararına da uymaya hazırız” diye konuştu.

 

“CAM FİLMİNİ AMACINA UYGUN KULLANANLAR NE YAPACAK?”

Cam filmin sadece araçlarda kullanılmadığını hatırlatan Atalı, “Aydın sıcak bir ildir. Sıcaklar yüksek olduğu için bazı vatandaşlarımız açık cam filmlerinden taktırmak istiyorlar haklı olarak. Cam filmsiz araçların içerisinde durulmuyor. Bunun yanı sıra cilt hastalığı olan ve emziren anneleri de cam film taktırmak istiyor. Yani bu örnekler olunca insan soruyor. Cam filmi amacına uygun kullananlar ne yapacak? ” dedi.

 

"TEMENNİMİZ DENETİMLİ SERBESTLİK"

Cam film mesleğine çocuk yaşlarda başlayan Vedat Karaduman, mesleğini kaybetme kaygısı içerisinde olduğunu belirterek kararın tekrardan gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Karaduman, " Bu iş biterse ben sanayide başka hiç bir iş yapamam. 25 yıldır bu işi yapıyorum. Herkes bu işi yapamaz ben de başka iş yapamam. Temennimiz denetimli olarak serbet bırakılmasıdır" dedi.

 

"ESNAFIMIZA SAHİP ÇIKMALIYIZ"

Yasağın ardından cam filmini söktürmek zorunda kaldıklarını söyleyen Murat Yeşil, " Uygulamanın para cezası çok ağır. Bu konudan rahatsızız. Umarım denetimli bir şekilde tekrardan serbest bırakılır da nefes alırız. Sadece kendimizi düşünüyor gbi olmayalım. Biz karara uyarız. Ama ya esnaf ne yapacak. Esnafımıza sahip çıkılması gerekir" dedi.

 

Gökhan Şahin de yasağın kalkması gerektiğinden yana olduklarınısöyleyeerek alınacak olan kararların esnafı,işçiyi, vatandaşı ve toptancıyı üzmeyecek bir karar olması geerktiğini söyledi. (AYŞE YILMAZ)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler