Takip Et

SON DAKİKA

Bamya tarlada 4, markette 100 TL

15 Temmuz 2020, Çarşamba 16:31

     


Aydın’ın bamya üretim merkezi Efeler Kızılcaköy Mahallesi’nde çiftçiler fiyatların dip yaptığını ifade etti. Girdi maliyetlerinin sürekli arttığını belirten üreticiler, 4 ila 4,5 liradan toptan satılan bamyanın 200 gramlık konservesinin 20-21 liradan satıldığını ifade etti.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

Haziran ayı başından itibaren bamya hasadının başlandığı Kızılcaköy Mahallesi’nde üreticiler, tüccarların oyuncağı haline geldiklerini ifade etti. 15 liradan sezonu açtıklarını belirten çiftçiler, fiyatların 4 liraya kadar gerilediğini dile getirdi.

“20-25 DÖNÜMÜNÜ SULAMAMAK İÇİN TOPLAMAYI BIRAKTIK”

İkizdere Barajı’nın hemen altında bulunan Kızılcaköy Ovası’nın baraj suyundan faydalanamadığını ve saatlik ücreti 50 liradan artezyen suyu ile ürünlerini suladıklarını ve bu fiyatından da maliyetlerini çok fazla arttırdığını kaydettiler. Geçen yıl bamyanın en düşük 5 buçuk liradan satıldığını kaydeden üretici Hüseyin Uçar, “Kızılcaköy’de yaklaşık 42 dönümlük icar olarak bamya işliyorum. Şuan bamya fiyatlarının düşmesi sebebi ile gelirleri giderlerini karşılamıyor. Gübre, amale ve su fiyatları, bizi bütçe olarak çok yoruyor. Para etmediği, giderlerimizi karşılamadığı için 42 dönümün yaklaşık 20-25 dönümünü sulamamak için toplamayı bıraktık. Fiyatlar geçen yıla oranla düşük. Geçen sene en düşük 5,5 liradan satılırken şimdi 4-4,5 liradan satılıyor” diye konuştu.

“BİZ ÜVEY EVLAT MIYIZ?”

Para kazanamadıkları için bamya üretimi yapmayacaklarını dile getiren Remzi Gürdeniz, “Bu sene bamya müstahsillerin hepsi zararda. İlk olarak bunlara sebep olanlar belli. Memleketimizin bamyası 3 tane tüccarın, fabrikanın elinde. Biz bu fabrikaların Aydın’a yapılmasını istiyoruz. Kendi baraj suyumuzun Koçarlı, Didim’e kadar gitmesi yerine bizimde Kızılcaköy halkı olarak baraj suyumuzdan faydalanmamız üretici için daha faydalı olur. Üretici daha lezzetli daha güzel ürününü yetiştirmiş olur ve para kazanır. Kızılcaköy olarak biz sulama kooperatifinin artezyen suyundan yararlanıyoruz. Kooperatifin 1 saatlik su fiyatı 50 lira. 1 dönüm 2 saatte sulanıyor. 10 dönümlük bir tarlanın 15 saat suyu var. 10 dönüm için 750 lira yapar. Üreticinin 750 lira kazanması için bu tarlayı iki sefer toplaması lazım. Bizim Belediye Başkanımızdan, Aydın Valiliğinden, Devlet Su İşlerinden tek isteğimiz, Kızılcaköy’e barajdan su verilmesi. Dereağzı, İncirliova, Karabağ, Gerenkova baraj suyundan yararlanıyor, biz yararlanamıyoruz. Kızılcaköy olarak biz üvey evlat mıyız? Bizim en büyük problemimiz su. 42 dönüm civarı bir tarlası olan üreticinin kooperatife verecek olduğu para en az 20-25 bin lira. Bu para nasıl çıkacak bu tarlalardan. Geçen sene bamyanın fiyatı bayramda alınan bamya hariç 5,5 liranın altına düşmedi. Bu sene şimdiden 4-4,5 lira. Bayramda kaç para olacak? 2 TL olacak. O zaman üretici bamyayı bırakır, nerden geçinir bilemem” dedi.

“ÜRETTİĞİMİZİ KENDİMİZ İŞLEMEK İSTİYORUZ”

Efeler Belediye Başkanı Fatih Atay bize bir söz verdi. Aydın’a fabrika kuracağız dedi. Bizim isteğimiz bu fabrikanın kurulması. Ürettiğimizi kendimiz işlemek istiyoruz. Çeştepe’deki Enginarcılar Kooperatifi gibi bizde devletimizin yardımı ile bir kooperatif kurmak istiyoruz. Bamyalarımızı kendimiz işlemek istiyoruz. Marketlerde en kötü bamya 20-21 lira. 1 kilo bamyadan 5 kavanoz bamya çıkıyor. Litrelik olan kavanozlarda altında domates, üstünde domates 200 gr bamya var. 2 kişilik aileyi zor doyurur ama fiyatı 20-21 lira ve kilo fiyatı 100 lirayı geçiyor. Bizim 1 kilo bamyamız 4,5 lira. Tarladaki organik, marketlerdeki ne ile yapılıyor, ne asit konuyor, ne limon kullanılıyor bilmiyoruz. Biz kendi malımızı kendimiz üretip kendimiz konserve yapıp kendimiz satmak istiyoruz. Milletvekillerimizden, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanımızdan bununla ilgili yardım bekliyoruz” ifadelerini kullandı. (ERDAL AYDIN)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler