Takip Et

SON DAKİKA

Gökdemir, Didim tarımını değerlendirdi

15 Ocak 2017, Pazar 11:55

     


Didim Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Gökdemir, düzenlediği basın toplantısında, odanın 2016 yılındaki faaliyetlerini değerlendirdi. Gökdemir, gazetecilere ajanda ve kalem seti armağan etti.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Oda binasında düzenlediği basın toplantısında konuşan Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir, 2016 yılına ilişkin değerlendirme yaparak, Didim’in tarımsal özelliklerini anlattı. Aydın’ın tarım konusunda çok çeşitli ve zengin bir bitki örtüsüne sahip olduğunu belirten Gökdemir, Didim’in de bakir özellikleriyle Aydın’ın güzide bir turizm ve tarım ilçesi olduğunu ifade ederek, “Didim’de ilçe merkezinin dışında Akköy, Akyeniköy, Balat, Batıköy, Akbük, Yalıköy ve Denizköy olmak üzere 7 adet mahalle bulunmaktadır. Toplam tarım arazisi ise 119 bin 420 dönüm olarak tespit edilmiştir. Arazinin yaklaşık 37 bin 400 dönüm alanı sulanan arazi, 34 bin 640 dönüm alanı kısmen sulanan arazi, 47 bin 380 dönüm alanı ise sulanamayan arazi vasfındadır. Didim Ziraat Odası’na kayıtlı çiftçi sayımız ise 2 bin 700’dür” dedi.

Devletten tarım desteği alan ve ÇKS’ye kayıtlı çiftçi sayısının bin 200 olduğunu anlatan Bahattin Gökdemir, “Kırsal ekonomisi tamamen tarıma bağlı olan ilçemizde tarımda özellikle zeytincilik, pamuk, buğday, arpa, fiğ, yulaf ve mısır ürünlerinin tarımı yapılmaktadır. Bunun yanı sıra çok sayıda bağ bahçe tarımı ilçemizde yapılmaktadır. Ayrıca ilçemizde hatırı sayılır su ürünleri üretimi yapılmaktadır. Didim Belediyesi tarafından Akköy mahallemizde sera bahçesi çalışması ile birlikte ilçede çiçek ve süs bitkileri yetiştirilmeye başlandı. Bu çalışma Didim’e yeni bir değer ve gelir kaynağı olmuştur” diye konuştu.

Gökdemir, oda olarak yaptıkları birçok toplantıda çiftçilerin sorunlarının çözümü için adım attıklarını belirterek, şöyle konuştu: “Didim Ziraat Odası’nın çiftçilerle yaptığı toplantılar ve toplantıların sonucunda kurum ve kuruluşlar olan ilişkiler neticesinde, birçok çiftçinin problemi giderilmiştir. Balat Mahallesi’nde tarlaların sulanmasında elektrik problemi yaşanmaktaydı. AYDEM tarafından Balat Mahallesi’ne elektrik direği dikilerek, bu eksiklik giderilmiş oldu ve çiftçilerimiz tarlalarını daha uygun şartlarda suluyorlar. Belediyemiz tarafından Balat ve Batıköy arasında çiftçinin kullanması için Kantar faaliyete geçirilmiştir. Böylelikle çiftçimiz pamuk hasadında ürününü kendisi tartıyor, hasadı hakkında güvenli bilgiye ulaşıyor. Çiftçimizin ürünü tüccar kantarlarının inisiyatifine bırakılmıyor. Bununla birlikte belediyemiz tarafından Akyeniköy Kırıkiçi mevkiinde Hacı Topal yolu olarak bilinen yolun yaklaşık yarısı parke, diğer yarısı ise beton yol ile hizmete açılmıştır. Bu yol ile birlikte çiftçimizin eski yolu kullanırken çektiği sıkıntılar giderilmiş oldu. Çiftçimiz bu yol güzergâhını daha sağlıklı kullanır durumdadır.”

2006 yılında yaptıkları eğitimler hakkında da bilgi veren Gökdemir, fuarların öneminden de bahsetti. Oda olarak 2016 yılında, bir önceki senelerde olduğu gibi çalışmalara çiftçilerle beraber hız katarak devam ettiklerini aktaran Gökdemir, yıl boyunca çiftçilerle ve ilçedeki kurum ile kuruşlarla işbirliği içerisinde çok sayıda toplantı, bilgilendirme eğitimleri ve kurslar düzenlediklerini söyledi. Didim Ziraat Odası olarak 3 büyük projelerinin bulunduğunu sözlerine ekleyen Gökdemir, bunların Yeşil Kuşak projesi, Didim’in turizm koridoruna dahil edilmesi ve Didim zeytin festivali projesi olduğunu ifade etti. Gökdemir, Didim’deki zeytinciliğin her geçen gün geliştiğine ve ciddi bir gelir kaynağı yarattığına da değindi. (EDİZ VERDİOĞLU)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler