Takip Et

SON DAKİKA

Bayramda bamya mesaisi

14 Ağustos 2019, Çarşamba 18:24

     


Aydın'ın 'bamya' merkezi Kardeşköy'de Kurban Bayramı’nda da bamya mesaisine devam edildi. Bamya kesimi için işletmeye gelen de evine iş götüren de var. Yaklaşık beş bin kişiye ekmek kapısı olan işletmelerden çıkan bamyalar fabrikalara gönderiliyor.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Aydın’ın Efeler İlçesi’nin Kardeşköy Mahallesi’nde tarladan hasat edilen bamya, daha sonra Kardeşköylüler tarafından dondurulmuş gıda veya konserveye dönüştürülmesi için fabrikalara hazırlanıyor. Bamyanın hem üretildiği, hem de işlendiği mahalle, kendisinin yanı sıra çevre ilçelere de ekmek kapısı oluyor.

5 BİN KİŞİ EKMEK YİYOR

Geçmiş yıllara göre daha az bamyanın ekildiği mahallede, her yaştan vatandaşlar özellikle fabrikalar için bamya sap kesimi yapıyor. Bamya kesimi için işletmeye gelen de var, evine kasa kasa bamya götürüp işleyen de var. İşletmecilerden Ayşen Er, Kurban Bayramı’nda da bamya kesimine devam ettiklerini ve bu işten yaklaşık 5 bin kişinin ekmek yediğini söyledi: “Sezon Haziran ayında başlıyor. Çiftçiler malı toplayıp bize getiriyor. Biz bunları köylümüze dağıtıyoruz. Evde kesmek isteyenler evde, burada kesmek isteyenler ise buraya gelip kesiyorlar. Akşam çalışanlarımız onları gidip alıyor. Burada mallar toplandıktan sonra akşam tırlarla fabrikaya gönderiliyor. Bamyanın kilosu üreticiden 5 liraya alınıyor. Yaklaşık olarak 5 bin kişi buradan ekmek yiyor.”

KESİMİN KİLOSU 60 KURUŞ

Ayşen Er, kilogramı 60 kuruştan bamya sap kesimi yaptırdıklarını belirterek, “Fabrikalar, bamyayı sapsız alıyor. Bu durum, mahallemizin gelir kaynaklarından birisi haline geldi. Mahallemizin neredeyse tamamı, kilogramı 60 kuruştan bamya sap kesimi yapıyor. Kesim işinden vatandaşımız günde ortalama 60-70 lira para kazanıyor. Fabrikalar da aldıkları sapsız bamyaları konserve veya dondurulmuş gıda haline getirip hem yurt içinde, hem de yurt dışında satıyor” dedi.

30 TON BAMYA İŞLENİYOR

İşletmecilerden Muharrem Er, günlük hemen hemen 30 ton bamya işlendiğini söyledi: “Üreticilerden 5 liraya alıyoruz. Günlük hemen hemen 30 ton bamya işleniyor. Merkezi Kardeşköy, Koçarlı, Işıklı, Kızılcaköy, Osmanbükü de olmak üzere bamyalar burada işleniyor. Sıcak para döndüğü için çiftçimiz memnun” diye konuştu. (GÖKHAN DÜZYOL)







 
Son Eklenen Haberler