Takip Et

SON DAKİKA

TARSİM bugüne kadar üreticilere 5,3 milyar hasar ödemesi yaptı

14 Temmuz 2019, Pazar 17:14

     


Tarim Sigortalari Havuz İşletmesi (TARSİM), doğal afetlerden kaynaklanan zararlara ilişkin yaptığı yazılı açıklamada üreticilere 2006 yılından bugüne 12 milyon poliçe üretildiğini ve 5,3 milyarlık zarar ödemesi yapıldığını açıkladı.

Yapılan açıklamada TARSİM'in Aydınlı üreticilere de sistem’in başlangıcından itibaren 56 milyon lira hasar ödemesi yapılığı bilgisi verildi. Ayrıca önümüzdeki günlerde ise çeşitli nedenlerden ötürü, ürünleri ve hayvanları zarar gören sigortalı üreticilere hasar dosyaları tamamlanmasını takiben 8.9 milyon lira yapılacağı da belirtildi.

Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi’nin en önemli unsurlarından birisinin risk inceleme ve hasar tespit olduğunun belirtildiği yazılı açıklamada şu bilgilere yer verildi; "Tespitlerin en doğru şekilde gerçekleştirilmesi için, işinin uzmanı kişiler tarafından, parsel bazında ve bizzat parsele gidilmek suretiyle yapılması zarureti bulunmaktadır. Ziraat Mühendisleri ve Veteriner Hekimlerden oluşan Tarım Sigortaları Havuzu Eksperleri, Tarım Sigortaları Havuzu Eksperlik Eğitim Belgesine sahip ve Hazine ve Maliye Bakanlığı nezdindeki Tarım Sigortaları Havuzu Eksperlik Siciline kayıt yaptırmış, tarım sigortaları konusunda risk inceleme ve hasar tespiti yapabilecek uzmanlığa sahip, bağımsız ve hakem kişilerdir. Eksperler, ekspertiz işlemlerini yürütürken riskleri ve hasarı tam ve doğru tespit ederek, sigortalılar için doğru primin ve hasar alacakları için doğru tazminatın belirlenmesine aracılık etmektedir. Eksperlerin düzenlediği hasar tespit raporlarına istinaden hasar dosyaları, TARSİM Genel Müdürlüğü’nde konusunda uzman olan yetkililer tarafından incelenerek, Genel Şartlar, Tarife ve Talimatlar’da yer alan uygulama esasları çerçevesinde poliçe bitiş tarihlerine göre üreticilere tazminat ödemeleri yapılmaktadır. Ayrıca mevcut durumda üreticilerimizden alınan ihbarlar doğrultusunda sahada gerçekleştirilen incelemeler, alanında uzman olan 2 bin civarındaki aktif eksper tarafından yürütülmektedir. Bu anlamda, geniş ve kapsamlı hasar tespit operasyonu, hiçbir üreticimizi mağdur etmeden, çok hızlı ve sistematik bir şekilde gerçekleştirilmekte olup; eksperlerin tespitlere geç geldiği açıklamaları ise doğru değildir." ifadelerine yer verildi. (AYŞE YILMAZ)







 
Son Eklenen Haberler