Takip Et

SON DAKİKA

62 kadın iş sahibi oldu

14 Şubat 2019, Perşembe 07:30

     


Aydın Girişimci Kadınlar Derneği’nin ev kadınlarına istihdam sağlamak için İçişleri Bakanlığı’na sunduğu 115 bin liralık proje kabul edildi. 62 kadına iş imkanı sağlayan atölye, özel sektörün de katkılarıyla üretime başladı.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Aydın Girişimci Kadınlar Derneği’nin (AGİKAD) ev kadınlarına istihdam sağlamak için proje hazırladığı proje İçişleri Bakanlığı’nca kabul edildi. 115 bin lira hibe alındı, 85 bin lira da özel sektörden bağış toplandı. Atölye kuruldu, kadınlar üretime başladı. Projeyle kurulan atölyede bugün sabit olarak 6 kadın çalışıyor 56 kadınsa ev eksenli üretim yapıyor.

BİRLİKTE ÜRETİMDEN DOĞAN GÜÇ

Projenin detaylarını ve hedeflerini anlatan AGİKAD Kurucu Başkanı, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Aydın ve Ege Bölge Başkanı Esen Türker, “AGİKAD 2012 yılında, 14 kişiyle kuruldu. Bugün iş dünyasının önde gelen 44 kişisiyle projelerimizi yürütüyoruz. İlk projemizi Sabancı Vakfı’ndan aldık. Nergis ve lavanta üzerine üretimler ve atölye çalışmaları yaptık. Sonra İçişleri Bakanlığı’na sunduğumuz projemiz kabul gördü ve 115 bin liralık hibe destek aldık. 85 bin lira da özel sektör temsilcilerinden bağış alındı ve 200 bin lirayla atölyemizi kurduk. 6’sı atölyede 56’sıysa ev eksenli olmak üzere 62 kadına iş imkanı sunduk. Bizimle birlikte üretim yapan kadınlarımız 200 kişi arasından seçildi. Hepsinin bir hikayesi ve mesaili çalışmama sebebi var.” dedi.

YENİ ATÖLYELERE KAPI AÇILACAK

Market poşetlerinin paralı olmasıyla üretimlerinin arttığını kaydeden Türker, “Ocak’ta market poşetlerinin ücretli olmasıyla bize yeni bir yol açılmış oldu. Tasarım ekibimiz düzenleyeceğimiz lansman için modellerini belirledi ve üretime başlandı. Şu anda üretimlerimiz hızla devam ediyor. Bizimle çalışmasını sürdüren kadınlarımız dışında gönüllü olarak destek sunanlar da var. Arakne’deki üretimler başka atölyelerin de kapısını açacaktır buna inanıyoruz.” diye konuştu.

“HEDEFLERİMİZE ULAŞACAĞIZ”

AGİKAD Başkan Yardımcısı, Eximbank Aydın Temsilcisi Selda Atay da pazarlama noktasında çalışmaların devam ettiğini söyledi. “İlk çalışmamamız hasır üretimi üzerineydi. Gündem poşet olunca, biz de alternatif pazar ve market çantaları üretmeye başladık. Üyelerimizin ve çevremizdekilerin de desteğiyle satışlarımız başladı. Ancak daha büyük pazarlara ulaşmak ve hedeflerimize ulaşmak adına sosyal medyadan da yoğun bir tanıtım içerisindeyiz. Adı duyulmuş büyük markalar da satışlar noktasında desteklerini sunuyor. Çantalarımızı sitelerinde satışa sunup, geliri de bizlere aktarıyorlar. Kadınlarımız da böylelikle hem üretiyorlar hem de aile bütçesine katkı sunuyorlar.” dedi.

AİLE BÜTÇESİNE KATKI SUNUYORLAR

Atölyede üretim yapan ve aile bütçesine katkı sunmaktan gurur duyan Mebrule Yaşar, “Organizasyonu duyunca başvuru yaptım, seçildim ve çalışmaya başladım. Mutluyum, işim yoktu. Ev hanımıyken şimdi aile bütçesine katkı sunuyorum.” dedi ve kendi atölyesini açmak istediğini söyledi.

5 yaşındaki otizmli kızı için özel sektördeki işinden ayrılarak evde üretim yapmaya başladığını anlatan Çiğdem Bıyık, “Üretmek benim için çok büyük bir mutluluk. 5 yaşında otizmli kızım var. Normalde özel bir şirketlerin finans bölümünde çalışıyordum. Kızımın özel derslerine katılmak zorunda olduğum için ayrıldım.

Sonrasında evde hobi amaçlı dikiş dikmeyi başlamıştım. Bu atölye sayesinde şimdi hem psikolojik olarak rahatlıyorum hem de aile ekonomisine katkıda bulunmuş oluyorum.” dedi.

“ÜRETMEK GÜZEL ŞEY”

Atölyenin eğitmenlerinden Nalan Tosun da “ Aslında Ziraat Mühendisiyim, emekli olduktan sonra el sanatlarına merak saldım. Uzun yıllar kendi atölyemde çalıştım, çeşitli kurslar verdim. Böyle bir proje olduğunu duyunca seve seve katıldım. Atölyenin oluşturulması ve koordinasyonunda görev alıyorum. Tasarım sorumlusu olarak atölyede arkadaşlarla birlikte çalışıyoruz. Üretim bizi çok mutlu ediyor. Burada çalışan arkadaşlarımızla birlikte artık antidepresan ihtiyacımız yok, çok mutluyuz. Üretmek çok güzel bir şey, keyifli vakit geçiriyoruz.” diye konuştu. (AYŞE YILMAZ)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler