Takip Et

SON DAKİKA

''Türk tütününe vurulmak istenen darbeye müsaade etmeyeceğiz''

14 Ocak 2017, Cumartesi 12:34

     


KURDAKİ YÜKSELİŞ TÜTÜN TÜCCARINI SEVİNDİRDİ, ÜRETİCİYİ ÜZDÜ

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Karacasu'da tütün alımlarına başlayan firmaların 14 ile 17 lira arasında açıkladığı başfiyat, üreticinin beklentisini karşılamadı. Karacasu Ziraat Odası Başkanı İsa Sevinç, “15 Temmuz’da püskürtülen darbe girişiminin ardından şimdi de Amerikan şirketleri tarafından tütüne darbe vurulmak isteniyor. Buna müsaade etmeyeceğiz” dedi.

DOLAR KURU FARKI ÜRETİCİYE ÖDENSİN

Geçen yıl ocak ayında dolar kuru 2.90 TL iken üretici ile kontrat imzalayan tütün firmalarının bu yıl dolar kuru 3.85’i görmesine rağmen geçen yılın gerisinde fiyat vermesini eleştiren başkan Sevinç, “Dolar kurundan kaynaklanan farkın tütün üreticisi ile paylaşılmasını istiyoruz. Doların artmasından ötürü şu anda verilen fiyat, üreticinin girdi maliyetlerini karşılamıyor. Aksi halde tütünü terk eder yerine alternatif ürün yetiştiririz” diye tütün firmalarını tehdit etti.

TÜTÜNDE DÜNYA MARKASIYIZ

Tütün üreticileri olarak döviz artışından pay istediklerini belirten Sevinç, Türkiye’nin yıllık 62 bin ton tütün üretimi ile dünya oryantal tütün pazarında lider olduğunu, üretilen tütünü yüzde 86’ısının yurt dışına ihraç edildiğini ve bunun karşılığında da 400 milyon dolar döviz girdisi sağlandığını söyledi. Tütünün ülke için önemli bir ihraç ürünü olduğunu vurgulayan Sevinç, “Tütün üretiminde dünyada marka ülke olmamıza rağmen özellikle TEKEL'in özelleşmesinden sonra son 8 yıllık süreçte sigara firmaları ve onları tedarikçisi konumundaki tütün şirketlerinin uygulamakta olduğu tek taraflı menfaate dayalı, kısa vadeli stratejiler nedeniyle Türk tütüncülüğünün sürdürülebilirliği büyük risk altına girmiştir. Döviz kurundaki artışın tütün fiyatlarına yansıtılması gerektiğini, altını çizerek belirtmek istiyorum. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durum, dolardaki artış, tütün üretiminde kullanılan mazot, gübre, ilaç gibi birçok girdi maliyetini olumsuz yönde etkilemektedir. Kontrat dönemi olan ocak 2016’da dolar 2.90 TL idi. Bugün dolar kuru, TL karşısında 3.85 kuruşa yükselip değer kazanmış olmasından ötürü, sektörün diğer paydaşları olan sigara firma ve tedarikçileri açısından kısa vadeli yüksek karlılık avantajı haline dönmüştür” dedi.

VERİLEN FİYAT MALİYETLERİ KARŞILAMIYOR

Sevinç konuşmasını şöyle sürdürdü; “Kur farkından dolayı ortaya çıkan yüzde 32.8 gibi ihracat maliyet avantajının, tütün sektörünün ana paydaşı olan üretici, tedarikçi ve sigara firmaları arasında paylaşılarak zor durumdaki tütün üreticisinin rahatlatılması ve önümüzdeki yıllar için motive edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle Ocak 2016'da dolar kuru 2.90 TL iken açıklanan 17 TL'lik fiyatın bugün 22.5 lira olması gerekmektedir. Dolar artışından dolayı aradaki 5.5 TL’nin fark, paydaşlar arasında bölünerek tütün fiyatın en az 19 TL olması gerekmektedir.”

TÜTÜNE VURULMAK İSTENEN DARBEYİ MÜSAADE ETMEYECEĞİZ

Tütün fiyatlarının bu sene geriye çekildiğini gördüklerini kaydeden Sevinç, “15 Temmuz’da bu ülkenin rejimine bir operasyon yapılmak istendiğini, bu fiyat politikası ile bu ülkenin tütün üreticisine bazı ülkeler tarafından darbe vurulmak istendiğini düşünüyorum.15 Temmuz darbesini nasıl püskürttüysek, tütüne vurulmak istenen darbeye de asla müsaade etmeyeceğiz” dedi.

TÜTÜNE ALTERNATİF AYÇİÇEĞİ YETİŞTİRİRİZ

Yaklaşık 3-4 senedir olmayan tütüne 7 nevi uygulanmasının da fiyatların düşürülmesine sebep olunduğunu dikkati çeken Sevinç, Bunlar yaz dönemlerinde 'Tütün üretimini artırın' diye arazilere gelerek teşvik ederken, şimdi ne oldu da bu fiyatı geri çekiyorlar. Tütün üreticisi üzerine düşen her şeyi yaptı. Alternatifimiz yok mu? Her türlü alternatifimiz var. Ayçiçeği yetiştiririz. Arazilerimizin yüzde 80’i sulu tarıma geçti. Aydın’da her şey yetişir. Ama onlar fabrikada tütün işlemek zorunda, biz ise tarlamızda her şeyi yetiştirebiliriz. Onlar da fabrikasını kapatıp gitsinler” diye konuştu. (GÜLAY ÖZTEKİN)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler