Takip Et

SON DAKİKA

Meslek aşkı, evliliği unutturdu

13 Ekim 2017, Cuma 10:04

     


Türk sinemasının unutulmaz isimlerinden Yılmaz Güney’in Aydın’da yaşayan 54 yaşındaki yeğeni Hasan Bakan, unutulmaya yüz tutmuş el sanatlardan olan bağlama imalatını 4 kuşaktır yaşatmasıyla dikkati çekiyor. Babası Yusuf Bakan’dan devraldığı mesleğine olan aşkı evliliği unutturdu. Sanatını icra ederken evliliğine vakit kalmadığını söyleyen Hasan Bakan, sağlığı el verdikçe, ömrü yettikçe sanatını yaşatmak için çalışacağını söyledi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

DAYISI OLAN YILMAZ GÜNEY’İN MEKTUPLARI ONDA SAKLI

Aydın 2. Sanayi sitesindeki atölyesinde hiç teknoloji kullanmadan el işçiliğiyle dut ağacını oyarak yaptığı bağlama ve telli müzik aletleri ile babadan devraldığı sanatını 4.cü kuşak olarak yaşatan Hasan Bakan, mesleğini gelecek kuşaklara aktarmak için çalıştığını söyledi. El işçiliğiyle yaptığı bağlamanın yanı sıra telli enstrümantalleri çalabilmesi ile de adından söz ettiren Bakan, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın koruma altına aldığı sanatını 45 yılı aşkın zamandır sürdürmesiyle de dikkat çekiyor. Bağlama ustası Hasan Bakan, dayısı olan Türk sinemasının unutulmaz isimlerinden Yılmaz Güney’in, annesine yolladığı mektupları sakladığını söyledi. Bakan, “Benim dayım olan Yılmaz Güney, İstanbul’dan, Afyon cezaevi’ndeyken, annem olan ablasına gönderdiği özel mektuplar var. Canım ablam diye yazardı mektupları. Annemin vefatından sonra bana geçti. Bana mektupları satabileceğim ve çok para kazanabileceğimi söylediler. Ama benim mektupları satmak gibi bir niyetim yok” dedi.

 

EVLENMEYİ UNUTMUŞUM

Yeğeninin de açtığı müzik evinde ürettiği bağlama ve enstrümantalleri sattığını ifade eden bağlama ustası Bakan, dut ağacını keser ile oyarak şekil verdiği bağlamanın kaliteli olanlarının bin liradan başlayıp 10 bin liraya kadar fiyatı olduğuna dikkati çekti. Ucuz saz isteyenler için 200 liradan başlayan bağlamanın da 500-bin lira arasında işçiliğine göre fiyatların değiştiğini kaydeden Bakan, yurt içi yurt dışı dahil olmak üzere, okullar, Güzel Sanatlar liseleri, konservatuarlar olmak üzere pek çok yerden ve hocalardan sipariş aldığını söyledi. Bağlamanın yanı sıra kabak kemani, ud, cümbüş, gitar, elektronik bağlama olmak üzere her türlü müzik aleti imal ettiğini sözlerine ekleyen Bakan, “Bütün bu iş temposu içinde mesleğime aşık olduğum için en önemli şeyi kaçırmışım. Evlenmeyi unutmuşum. O nedenle çocuğum yok. Benden sonrada mesleğimi yeğenim yürütecek. Ona güveniyorum. Ayrıca doktor çırağım, polis kalfam var. Onlar hem işlerini yapıp hem de güzel mesleğimizle ilgileniyorlar” dedi.

 

MİNYATÜR BAĞLAMAYA FİYAT BİÇEMİYOR

Kalitesine göre günde bir adet imal ettiği bağlamayı, yerine ve kalitesine göre birkaç ayda bir bağlama da üretebildiğini kaydeden Bakan, seri olarak yaptığı bağlamanın bir de minyatürünü yaptı. Parmak büyüklüğünde yaptığı minyatür bağlamanın fiyatının maddi bir karşılığı olmadığını söyleyen bağlama ustası, “Maskot bağlamam için ne paralar teklif ettiler. Lüks bir otomobil verdiler, kabul etmedim. Çünkü parmak bağlamanın bir tanesini yapana kadar atölyemdeki bağlama serisini yapabilirim. Minyatür bağlamanın fiyatı paha biçilmez” dedi.

Mesleği yaşatmak istediğini ifade eden Bakan, “Mesleğime aşığım. Mesleğin benden sonrada yaşaması için çalışıyorum. Unutulmaya yüz tutmuş bu el sanatlarımız gelecek nesillere aktarılmalı” diye konuştu. (GÜLAY ÖZTEKİN)







 
Son Eklenen Haberler