Takip Et

SON DAKİKA

Bir kilo incir 80 Lira

13 Ağustos 2015, Perşembe 16:37

     


Nazilli Ticaret Borsası (NTB) tarafından yapılan törende yılın ilk incirleri açık artırmayla alındı. Bir kilo incirin 80 liraya satıldığı sezon açılışında, ilk inciri getiren üreticilere çeyrek altın hediye edildi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

İncirde ‘Nazilli’ markasıyla değer oluşturmaya çalıştıklarını söyleyen Nazilli Ticaret Borsası Başkanı Ziya Aksüt, Türkiye’de incir ihracatının yarısından fazlasının ilçelerinden yapıldığını söyledi.

Nazilli Sümerpark Yalı Restoranda gerçekleştirilen 2015-2016 İncir Sezonunun açılışı ve yılın ilk incirinin alınması törenine Nazilli Kaymakamı Mehmet Okur, Nazilli Belediye Başkan Vekili Erkin Özbek, Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Selim Arpacı, NTB Meclis Başkanı Nevzat İzgü, NTB Başkanı Ziya Aksüt, NTB yöneticileri, incir ihracatçıları, tüccarlar ve üreticiler katıldı.

REKOLTE DÜŞTÜ, FİYAT ARTTI

İncirin kutsal bir meyve olduğunu belirten NTB Başkanı Ziya Aksüt, toplanmasından işlenmesine kadın işçi istihdamına büyük katkısı olduğuna dikkati çekti. İncir üretimi ve pazarında Nazilli’nin Türkiye’de potansiyeli çok büyük olduğuna da vurgu yapan Aksüt, “Geçen yıl NTB’de 32 bin ton incir işlem gördü. Bir önceki yıl bu rakam 40 bin ton civarındaydı. Yüzde 35 oranında rekolte düşüşü oldu. Bu gelir anlamında bizleri etkilemedi. Çünkü incir fiyatları yüzde 45 artmış oldu. Bu fiyat artışını bu yıl da muhafaza etmemiz gerekiyor. İncir miktarı artınca fiyatlar geri geliyor. Makul bir rakamla başlayıp yukarı doğru giden bir fiyatlandırma konusunda çalışmamız gerekiyor” dedi.

“İNCİR DENİNCE AKLA NAZİLLİ GELECEK”

İncir denince Nazilli’nin akla gelmesi için borsa olarak bir çalışma içinde oldukları bilgisini paylaşan Aksüt, “Nazilli Markasını, ilçemizde üretilen bütün markalarının paketlerine basmak suretiyle insanlara gösterip kamuoyunda imaj yaratılmasını sağlamaya çalışıyoruz. Bu çalışma ürünümüzün daha yüksek fiyata ve belli kalite standartlarında piyasada yer bulmasını sağlayacak. İncir denince akla Nazilli gelecek” diye konuştu.

“ORGANİĞİ ARTIRMALIYIZ”

Organik incir satışının artması gerektiğini belirten Aksüt, “Bundan 5 yıl önce 300-400 ton olan organik incir ticareti, bir milyon 650 bin kiloya çıktı. Organik incir işlemek demek Nazilli’ye, üreticiye daha fazla katkı yapmak demek. Organik çalışmalarını artırıp tonda 400-500 dolar daha yüksek fiyatla satıp, bunu üreticiye yansıtırsak topyekun kazancımızı artırmalıyız” dedi.

“İNCİRİMİZE SAHİP ÇIKALIM”

Nazilli’nin incire ayrı bir önemle yaklaşması gerektiğini ifade eden Aksüt, “İncirimize sahip çıkalım. Bayan işçi her zaman önemli. Nazilli’de ‘işsizlik’ diye bir kavram kalmayana kadar incire yatırım yapabiliriz. İhracat genelde İzmirli firmalar tarafından yapılıyordu. Artık bizler de söz sahibiyiz. İzmirli firmalar Germencik, İncirliova’ya geldi. Yakında buraya da gelirler. Burada işsizlik kavramını yok etmemiz için ihracat yaparak ülkemize artı değer kazandırmalıyız” dedi.

“YÜZDE 20’Yİ AYIRALIM FİYATI YÜZDE 50 ARTIRALIM”

İncir işleyen tüccarlara seslenen Aksüt, “İncirin karmakarışık olarak tesislere getirilmesi demek üreticinin hem kendi ayağına hem de bizlerin ayağına sıkması anlamı taşıyor. Bu tören için incirlerin özenle seçilmesini, çatlak, patlak, kuş yeniği bulunmaması ve paketlemede kullanılmayacak incir olmaması şartı getirdik. O tür incirleri burada takdim edip kamuoyu ile paylaşarak algı oluşturalım istedik. Diyelim ki 10 milyon kilo incir var, siz yüzde 20’sini ayırır, orta yerden kaldırırsanız, fiyatı yüzde elli gibi daha yüksek olur. Bunun bilincinde olalım, üreticinin yapacağı işleri biz işletmelerde yapmaya başlarsak üretim miktarımız düşer. İncir üreticiden temiz gelirse yüzde 50 üretim artışı sağlarız” diye konuştu.

BORSANIN CİROSU 758 MİLYON LİRA

Borsanın yaptığı işler hakkında da bilgi veren Aksüt, “Hayvan pazarı ile ilgili bölgede çok ciddi bir yatırım yaptık ve karşılığını almaya başladık. Oradaki ticaret hacmi yıllık 100 milyondan 250 milyona ulaştı bu yıl. Hayvan pazarı, tescil ve diğer gelirlerimizden elde edilen bütçeyle yatırım yapmaya çalışıyoruz.

SOĞUK HAVA DEPOSU KURACAĞIZ

Organize Sanayi ile Küçük Sanayi arasında Nazilli Belediyesi’nden 7 bin metre kare bir yer aldık. Devlet teşviklerinden de yararlanarak incirin, narın ve diğer ürünlerin muhafazası için 3 farklı derecede çalışan soğuk hava deposu kurmayı planlıyoruz. Şuan incir çok güzel, yumuşacık, kimse parasını bakmaz alır, yer. Bu şekilde yıl boyunca satabilmek için Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Profesör Dr. Uygun Aksoy ile çalışmalar yapıyoruz.

Hayvan pazarının çatısına güneşten enerji elde etmek için paneller koyacağız. Proje onay aşamasına geldi.

CİRONUN YÜZDE 63’5’İ İNCİRDEN

Borsamızın geçen yıl 758 milyon lira cirosu var. Bunda incirin payı yüzde 63,5’tir. İncirin hangi konumda olduğunu bilmemiz açısından bu rakam çok önemli. İşlenen ürün miktarını artırmamız lazım. Bu sene yüzde otuz rekolte düşüşü olsa da Nazilli’deki işletmeler 13 bin ton ürün işledi” dedi.

KİLOSU 80 LİRAYA İNCİR SATAN ŞANSLI ÜRETİCİLER

Törende yapılan açık artırmayla ilk incirin fiyatını, '80 Lira' diyen Nazilli Kaymakamı Mehmet Okur belirledi. Törende değişik mahallelerde 10 üreticiden 10’ar kilo incir satın alındı. Kilosu 80 liradan ilk ürünlerini satan ve birer çeyrek altınla ödüllendirilen şanslı üreticiler ve mahalleleri şöyle:

Eycelli Mahallesi: Gökhan Aksu, Mutlu Yılmaz, Tuncay Akdeniz, Rifat Çelik ve Mürüvvet Akdeniz. Gedikaltı Mahallesi: Özcan Taşcan. Hisarcık Mahallesi: Yaşar Yeşiltepe.

Ketendere Mahallesi: Ekrem Çam. Bozyurt Mahallesi: Ali Kahyaoğlu. Hasköy Mahallesi Muhammet Yıldırım ve Aydın Tombak. (EMİN AYDIN)







 
Son Eklenen Haberler