Takip Et

SON DAKİKA

Aydınlı çiftçilerin taleplerini Bakan Pakdemirli’ye iletecek

13 Mayıs 2020, Çarşamba 12:42

     


Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Toplantısı’na katılan 16 ziraat odası başkanı, çiftçilerin sorunlarını AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM Tarım Komisyonu Üyesi Rıza Posacı’ya aktardı.

Her ay bir ilçede gerçekleşen Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Toplantısı, koronavirüs salgını nedeniyle telekonferans yöntemiyle gerçekleşti. Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve aynı zamanda Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu’nun yönettiği toplantıya, tüm ilçe ziraat odaları başkanları, Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Ökdem ile AK Parti Aydın Milletvekili Rıza Posacı katıldı.

Yenipazar Ziraat Odası Başkanlığı’nın ev sahipliğinde yapılması gereken toplantının pandemi süreci nedeniyle telekonferans yöntemiyle gerçekleştirdiklerini belirten İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, önce tüm ziraat odası başkanlarına söz vererek sorun ve taleplerini aldı. Belirlenen gündem maddelerinin de görüşüldüğü toplantıda ele alınan konuları not eden TBMM Tarım Komisyonu Üyesi Rıza Posacı, meclisin kapalı olmasından kendisinin de Aydın’da olduğunu ifade etti. Acil olan konuları Bakan Pakdemirli’ye telefon aracılığıyla ileteceğini söyleyen Posacı, oda başkanlarının önerilerini de birebir alabileceğini kaydetti.

“ÇİTÇİLERİMİZ MÜSTERİH OLSUN”

Çiftçi temsilcilerin gelen talepler hakkında değerlendirme yapan Milletvekili Rıza Posacı, “Konuların başında pamuk primleri vardı. Pamuk primleri için fatura teslim süresi 1 Nisan’dı ama Kovit-19 sebebiyle 1 Mayıs’a ertelendi. Bunların askıya çıkmasından hemen sonra ödemesi yapılacak. Maliye Bakanımız ile bu konuda temasımız devam ediyor ve primlerin zamanında ödeneceği söylendi. Yine ilimizin önemli tarım ürünlerinden olan çilekte sorun yaşamıştık. Tarım Bakanımız ile temasa geçerek Milli Savunma ve Sağlık Bakanlıklarımız tarafından alım yapılmasını talep ettik. Yoğun bir gayret sonrası üreticimizin mağduriyetini giderdik ve çilek üreticisi bu durumdan memnun. 8-10 lira bandında üreticimiz çileğini satabiliyor. Yine çiftçi borçlarının ertelenmesi konusunda Mayıs ve Haziran olarak Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanmıştı. Sıfır faizli bu ertelemeden Nisan ayının dahil edilmesi talebi var. Sütte bir talep daralması olduğu söylendi başkanlarımız tarafından. Tarım Bakanımız ile geçen hafta bu konuda görüşmüştüm ve kendisi bütün ürünleri alım yapabileceklerini söyledi. Bakanı Pakdemirli’ye ayrıca artan yem fiyatların nedeniyle süt fiyatının bir miktar artırılmasını da ifade ettim. Çitçilerimiz müsterih olsun, süt fiyatları konusu değerlendirilecek” dedi.

“ÇİFTÇİ DOSTU GÖZÜKMELERİ BANA ÇOK KOMİK GELİYOR”

Büyükşehir Yasası ile yerel idarelerin çok güçlendiğini, ancak Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin bu gücü işin şov kısmında kullandığını belirten Rıza Posacı, “Çitçilerimiz için hükümetin önemli destekleri devam ediyor. Büyükşehir Yasası ile imkanları artan Büyükşehir Belediyesi, işin şov kısmında olduğunu görüyoruz. Milli ata tohumumuzdan tutunda, ‘çilekteki sorunu biz çözdük’ demelerine kadar. Ne kadar çözdüklerini baktığınızda, ancak çevreleri kadar. Çevreciyiz diyorlar ama 1993 yılında yapılmış arıtma tesisi ile hizmet verdiklerini görüyoruz. Ata tohumu diyorlar ama bu tohumları devletin gen fabrikalarında korunuyor zaten. Yerli mısır ve domates tohumu ile üretim yaptığınızda çiftçinin hiç para kazanma şansı yok. Büyükşehir’in Tarım Dairesi var, tarımla değil hobi işleriyle uğraşıyor. Sebze fidesi dağıttıklarını söylüyorlar ve alan vatandaşlar bir kilo domates üretti yedi, bunun çiftçimize ne katkısı var? Ürünlerin çiçek döneminde sen sinekle mücadele için 100 bin lira para veremedin. Çiftçi dostu gözükmeleri Bana çok komik geliyor” diye konuştu.

“ÇİFTÇİLERİMİZİN DE ALKIŞI HAK ETTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM”

Sağlıklı bir toplum için üretimin öneminin koronavirüs sürecinde çok iyi şekilde anlaşıldığını belirten Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, “Koronavirüs nedeniyle dünyada ve ülkemizde alınan sokağa çıkma kısıtlamalarında, vatandaşların marketlerde sadece gıda ürünlerine yöneldiğini hepimiz gördük. Biz üretmezsek o raflar boş kalır ve virüsten daha tehlikeli bir süreç yaşanır. Bu nedenle 14 Mayıs Çiftçiler Günü’nde üreticilerimizin moral ve motivasyonunu en üst seviyeye çekmek için Tarım Bakanlığımızdan ve bölge milletvekillerimizden talepte bulunduk. Çiftçilerimizin gününde değişik etkinliklerle motive edilmesini talep ettik. Bu süreçte en önemli görevi üstlenen sağlık çalışanlarımız alkışladığımız gibi çiftçilerimizin de alkışı hak ettiğini düşünüyoruz. 14 Mayıs Çiftçiler Günü’nde akşam saat 21.00’de balkonlarımıza çıkarak alkışlayacağız ve bu etkinliğimize herkesin katkı sağlayacağına ümit ediyoruz” ifadelerini kullandı. (CEREN AKBAŞ) 







 
Son Eklenen Haberler