Takip Et

SON DAKİKA

Koltuk kılıfları Bozdoğan’dan

13 Ocak 2018, Cumartesi 12:16

     


Bozdoğan’ın Kızılcaköy Mahallesi’nde daha önce kıl dokuma işiyle uğraşan baba-oğul, mesleklerinin tükenme noktasına gelmesiyle traktör ve motosikletler için koltuk kılıfı yapmaya başladı. Mesleklerinin teknolojiye yenildiğini ifade eden Ali Ağırbaş (51), önceden kilim dokuduğunu sonra da deriye yöneldiğini söyledi. Traktör ve motosikletlerde kullanılan koltuk kılıflarını Ege Bölgesi başta olmak üzere Akdeniz ve Trakya’ya kadar kendi götüren Ağırbaş, “Hem üretiyorum hem de pazarlamasını kendim yapıyorum” dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Kızılcaköy Mahallesi’nde yapılan dokuma sanatı bitince koltuk kılıfı yapmaya başlayan 51 yaşındaki Ali Ağırbaş, geçimini koltuk kılıfı üreterek sürdürüyor. Ağırbaş, yeni geçim kaynaklarını oğluna da öğreterek üretime başladı. 2006 yılından beri koltuk kılıfı ile uğraşan Ağırbaş, “Bu işi oğluma da öğrettim. Üretimi yaptıktan sonra üç ayda bir farklı bölgelere gidip dağıtımını da kendimiz sağlıyoruz” dedi. Üniversite okuduktan sonra babasının yanına gelip koltuk kılıfı yapan Abidin Ağırbaş (25), “Okuldan sonra babamın işine devam ettirmek ve bu işi öğrenmek için babamla beraber çalışmaya başladım” dedi.

 

KIL DOKUMAYI MAKİNELEŞME BİTİRDİ

Makineleşmeden dolayı kıl dokuma işinin tükenmesinden yakınan Ağırbaş, “Elimizle yaptığımız dokuma makineleştirildi. Makinelerde yapılan dokumaların içine elyaf eklediler. Bu nedenle kalite de düştü. Daha önce 200 kişiyle yapılan iş 20 kişiyle yapılmaya başlandı. Maalesef makineleşmeyle el sanatı bitti” dedi. Eskisi kadar yörüklerin olmamasının da zanaatın bitmesinde etken olduğunu belirten Ağırbaş, “Biz kıl dokuma yerine oto kılıfı dokumaya başladık. Bu işi daha da geliştirmeyi ve büyütmeyi düşünüyoruz” dedi. (DUYGU DİLEK)







 
Son Eklenen Haberler