Takip Et

SON DAKİKA

Pamuğa üçüncü yılda destek yok

12 Ekim 2018, Cuma 14:20

     


Söke Ovasının geçim kaynağı olan pamuk pirim tehlikesinde. Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi tebliğinine göre üç yıl üst üste pamuk eken üreticiye, üçüncü yıl destek verilmeyecek. Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, sıkıntıyı Bakanlık yetkililerine aktardıklarını belirterek üreticilere " Ekim alanlarınızın yarısına farklı mahsül ekin" uyarısında bulundu.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi tebliğinine göre örtü altı üretimler ve çeltik hariç olmak üzere bir parsele aynı tek yıllık bitki arka arkaya üç kez ekilirse, üçüncü üretim için destekleme ödemeleri yapılmayacak. Uygulama Söke Ovası'nda ekim yapan üreticiyi telaşlandırdı. Üreticinin sıkıntısını Bakanlık yetkililerini aktardıklarını söyleyen Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kemal Kocabaş, 2020 yılı desteklemelerinin tehlike altında olduğunun söyledi.

ÜRETİCİNİN SIKINTISI BAKANLIK YETKİLİLERİNE ANLATILDI

TBMM KİT Komisyon Başkanı ve AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, AK Parti MKYK Üyesi ve Aydın Milletvekili Metin Yavuz, TBMM Tarım Komisyonu Üyesi ve AK Parti Aydın Milletvekili Rıza Posacı, Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kemal Kocabaş, Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, Bergama Ziraat Odası Başkanı Nuri Taşkıranoğulları ve Menemen Ziraat Odası Başkanı Metin Karagöl Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerine bölge üreticisinin sıkıntılarını ve taleplerini iletti.

BAĞ-KUR PRİMİ HESAPLAMAK

İÇİN TIKLAYIN

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Fuat Fikret Aktaş ve TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'ı ziyaret eden heyet, Söke ve bölgedeki pamuk üreticisinin sıkıntısına çözüm aradı.

Ankara ziyaretlerinin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kemal Kocabaş, “İzmir Ticaret borsasında fiyat oluşumu hakkında yaşanan sıkıntılar, korbey dışı (açık artırma usulü) satışların en geç ertesi günü sistemde gösterilmesi, korbeyde herhangi bir alım satım olmasa bile sürekli fikir vermesi açısından referans fiyatlarının deklare edilmesi, rekolte, pirim ve pamuktaki diğer sıkıntıları milletvekillerimiz ve oda başkanlarımızla birlikte bakanlık yetkililerine aktardık. Aynı zamanda Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ı ve Bitkisel Üretim Genel Müdürü Fuat Fikret Aktaş’ı da ziyaret ederek üreticilerin sıkıntılarını bir kez daha aktardık. Bildiğiniz gibi Sayın Bayraktar ve Aktaş bölgemizi iyi bilen iki isimdir” dedi.

"ÜRETİCİ SABIRLI OLMALI"

Fındık ve üzümde ofisler kanalıyla satış yapıldığını ve fiyatların kontrol edildiğini hatırlatan Kocabaş, TARİŞ gibi kooperatifler üzerinden pamuk fiyatlarının absorbe edilerek pamuğun güvence altına alınması için öneride bulunduklarını söyledi. Üreticilerin pamuğu satmamaları noktasında da çağrıda bulunarak "Üreticilerimizden bu noktada yardım bekliyoruz. Sabırlı olmaları gerekiyor ki, pamuk fiyatları dünya borsalarındaki fiyata gelebilsin” dedi.

"BANKALAR ÇİFTÇİNİN BORCUNU ÖTELEYECEK"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ile görüşmesine de değinen Kocabaş, " Sayın Bayraktar bölgedeki fiyatlarla ilgili sürekli bilgi alıyor. Söke'de bir dizi toplantılar yapıldı. İzmir Ticaret Borsasında en fazla pamuk satılan yer Söke olmasına rağmen en az pamuğu satan yerde Söke'dir. Özellikle çiftçilerin borçlarının ötelenmesi için banka müdürleri ile görüşmelerimiz oldu. Borçların ötelenmesi için olumlu baktılar. Sadece üreticilerimizin pamuk satışı yapmaması lazım. Bu sıkıntıları ve gelişmeleri de Sayın Bayraktar'a ilettik" dedi.

"PAMUKTA SULAMA SIKINTISI VAR"

Tarım ve Orman Bakanlığı ziyaretimizde de Bitkisel Üretim Genel Müdürü Fuat Fikret Aktaş’a da primler hakkında üreticinin taleplerini ilettiklerini ifade eden Kocabaş, pamuk ekim alanlarına dikkat çekti. Kocabaş, "Bölgemizde 3 yıl aynı ürünü eken üreticiler 3. yılın sonunda desteklemeden faydalanamayacak. Menderesin Bağarası'ndan başlayıp Güney kısmında kalan bölgeler bu uygulama içerisinde yer alıyor. Bu bölgelerde pamuk ekilmemesini istiyoruz. Taşkın ve tuzluluk anlamında yoğun yerler. Bu alanlarla ilgili raporlar hazırlandı, Söke'nin konumunu anlattık. Söke ovasında sulama sıkıntısı yaşanıyor. Sulama kanalları, baraj ve Menderes'teki yetersizlikten dolayı pamukta sulama sıkıntısı yaşanıyor. 100 bin dekar alan sulama sıkıntısı ile karşı karşıya" diye konuştu.

"PAMUKTA ÜÇÜNCÜ YILA DESTEK YOK"

Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi tebliğine göre üç yıl üste üste aynı ürünü eken üreticinin desteklemeden faydalanamayacağını da hatırlatan Kocabaş, üreticilere çağrıda bulundu. Kocabaş şöyle konuştu; “Üretici arkadaşlarımızın mutlaka ellerindeki alanın yerin yarısı kadar farklı bir ekim yapması gerekiyor. Yem bitkisi veya buğday ekilebilir. Bu ekimlerde desteklemelerden faydalanabiliyor. Sadece bu ekimlerin ÇKS'de gösterilmesi gerekiyor. Aksi takdirde üreticilerimiz 2020 desteklemesinden faydalanamayacak. Bakanlık bu uygulamada kararlı. Yapılmaz diye düşünülmesin, Aksi takdirde büyük zararla karşılaşabilirler" (AYŞE YILMAZ)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler