Takip Et

SON DAKİKA

Dolar’ın yükselişi doğalgaz sektörünü olumsuz etkiledi

12 Ekim 2018, Cuma 09:10

     


Aydın’da son yıllardaki en hareketli iş kollarından biri olan doğalgaz dönüşümüde, dolar kurunun artışı sektörü olumsuz etkilerken, kömür fiyatlarının artışı ise doğalgaza geçişin en önemli etkenlerinden biri oldu.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Aydın’da son yılların en hareketli sektörlerinden biri olan doğalgaz dönüşümünde, dolar kurunun artmasıyla daire başına dönüşüm maliyeti bin TL ile 2 bin TL arasında artış gösterdiği belirtiliyor. Sektörün önde gelen firma temsilcilerinden Hayri Ulusay ve İbrahim Topçu, sektördeki gelişmeleri değerlendirdi.

NE ZAMAN EMEKLİ OLACAĞIM?

Ulusay Mühendislik sahibi Hayri Ulusay, dövizdeki fiyat artışlarından dolayı tüm malzemelerde yılbaşına göre yüzde 50 civarında artış olduğunu ifade ederken, insanların alım gücü düştüğü için sektördeki yoğun yoğunluk tam olarak hissedilmediğini söyledi. Isınma zorunlu bir ihtiyaç olduğu için havaların soğumasıyla sektörün biraz daha hareketlenmesini beklediklerini söyleyen Ulusay, kömür fiyatlarındaki arttan dolayı vatandaşların çelişkide kaldığını, kömür fiyatının bir dairenin doğalgaza dönüşüm maliyetinin neredeyse yarısına yaklaştığını söyledi.

“DÖNÜŞÜM 6 BİN TL İLE 13 BİN TL

ARASINDA DEĞİŞİYOR

Ortalama bir dairenin doğalgaza dönüşüm maliyeti hakkında da bilgilendirmede bulunan Hayri Ulusay, “Doğalgaza dönüşüm maliyeti, dairenin durumu, kullanılacak olan kombi markası ve modeli, oda kumandası, gaz alarm cihazı opsiyonları ve kullanılacak olan tesisat malzemelerinin kalitesine göre 6 bin TL ile 13 bin TL arasında değişiyor. Son olarak Çine ve Kuşadası, Efeler’de de Mesudiye ve Köprülü Mahallesi altyapı hizmetlerinin götürüldüğü yeni merkezler olmasına rağmen, geçen yıla oranla çok fazla bir doğalgaza dönüşüm yok. Bu da ülkemizin içinde bulunduğu ekonomi ile orantılı” ifadelerini kullandı.

TOPÇU: DOĞALGAZA GEÇİŞİN EN

BÜYÜK ETKENİ KÖMÜRDEKİ ARTIŞ

Aydınlı doğalgaz dönüşüm firmalarından Rena Doğalgaz’ın ortaklarından İbrahim Topçu, sektördeki gelişmeleri şöyle değerlendirdi:

“Eylül ayında geçen yıla oranla bir artış vardı. Kömürdeki maliyet artışının doğalgaza dönüşüme olumlu etkisi var. Bu ay, geçen yılki Ekim ayına göre sektörde yavaşlama olacağını düşünüyoruz. Bunun sebebi de maliyetlerdeki yükselme. Dolar kuru yükselmeden önce 5 bin TL’ye yaptığımız bir doğalgaz dönüşümü, şuan ortalama 6.000 TL civarına yapılıyor. Tabi kombi marka modeli ve tesisatta kullanılan malzemeler değiştiğinde rakam da artıyor. Bu artışa rağmen doğalgaza geçişin en büyük etkeni de kömürdeki ciddi fiyat artışı oldu. Mutfak tüpündeki artış da doğalgaza dönüşümü etkileyen faktörlerden biri oldu.

“İNŞAAT SEKTÖRÜNDEKİ GERİLEME İŞ HACMİNİ DÜŞÜRÜR”

Sektörümüzdeki önemli kalemlerden biri yeni yapılan inşaatlar. Ekonomik gelişmelerden dolayı, inşaat sektöründe gerileme olması halinde önümüzdeki süreçte iş hacminde düşüş olabilir. Ancak mevcut binalardaki doğalgaz dönüşümlerinde çok fazla bir düşüş olmayacağını düşünüyoruz.” (FARUK ÖZKAN) 







 
Son Eklenen Haberler