Takip Et

SON DAKİKA

Aydın markalaşıyor

12 Temmuz 2018, Perşembe 14:20

     


Multipatent Şirket Yöneticisi Hüseyin Arçın Gökçetin, şirketlerin marka tescili noktasında bilinçli ve hassas olduklarını söyleyerek, “ Aydın’da verdiğimiz hizmet kapsamında şirketlerin tüketici ile arasındaki güven bağını oluşturan marka başvurularında ciddi bir artış olduğunu görüyoruz” dedi.

tvDEN'de Ayşe Yılmaz'ın sunduğu Ekonomiden programında marka ve patent sektörü ele alındı. Multipatent Şirket Yöneticisi Hüseyin Arçın Gökçetin, Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Damla Gökçetin, Avukat Ömür Ilıca ve Ali İzer'in konuk olduğu programda, "Marka nedir?", "Firmalar neden tescil yaptırmak ister?", " Marka sahiplerinin hakları nelerdir?", " Marka sahiplerinin karşılaşacağı hukuksal sıkıntılar neler olabilir?" ve “Neden bir marka vekili ile çalışılması gerekir?" sorularına yanıt arandı.

Markanın ne demek olduğunu anlatan Avukat Ömür Ilıca, "Ticari ünvan ile marka birbiri ile karıştırılan unsurlardır. Yasalarımızda doğrudan bir tanımı yoktur. 6769 sayılı kanun ile dolaylı bir tanıma gitmiştir. Ancak yine de yasalara dayanarak bir açıklama yapacak olursak bir işletmenin mal ve hizmetlerini diğer işletmelerin ayıran işaretler bütünü olarak tanımlanır. Bu işaretler kişi adları, isimler, sözcükler, herhangi bir anlamı olmayan yan yana getirilmiş harfler, rakamlar veya harf rakam kombinasyonları olabilir" dedi.

NEDEN MARKA TESCİLİ YAPTIRILMALIDIR?

Şirketlerin müşteriler ile arasındaki en önemli iletişim aracının marka olduğunu söyleyen Multipatent Şirket Yöneticisi Hüseyin Arçın Gökçetin de marka tescili yaptırmanın önemine değindi. Gökçetin, "Günümüzde hızlı artan bir rekabet ortamındayız, en önemli yatırımızda markamız. Müşterilerinizle aranızdaki en önemli iletişim aracı markanızdır. En iyi firmalara bakıldığında kendi şirketlerin isminden önce yarattıkları markalar görülür. Markalarda güvenirlilik bağı da vardır. Kar etmek ayrı bir noktadır. Haksız rekabeti önlemek için marka tescili yapılmak zorundadır" diye konuştu.

“BAŞVURULAR ARTTI”

Sınai Mülkiyet Kanunu hakkında bilgi veren Ali İzer, işletmelerin bilinçlendiğine dikkat çekerek, “2017 yılından sonra marka tescil başvuru sayılarında ciddi bir artış var. Aydın’da 775 civarında bir başvuru söz konusu. İnsanların daha bilinçlendiğini söyleyebiliriz. Ekonomik daralmalarından dolayı marka tescilleri ikinci bir plana bırakılmış olabilir ancak son zamanlardaki artık yüzde 25 oranında” dedi.

“AMACIMIZ FİRMALARIN ZARAR GÖRMEMESİNİ SAĞLAMAK”

Mali Müşavir ve Serbest Muhasebeci Damla Gökçen Firma sahipleri ve yetkililer son dönemde bilinçli olduğuna dikkat çekerek “ Sürekli yaşanan bir problem var. Ticaret Odasındaki işlemler gerçekleştirildikten sonra, bir bakıyorlar, ticaret ünvanı tescillendirilmiş hali ile karşılarına çıkıyor. Geri dönüşü olmayan bir yola girilmiş oluyor. Biz de diyoruz ki daha önceden bilgilendirelim ve gerekli araştırmaları yapalım Yetkililerin bu durumun ne kadar ciddi olduğunun farkına varıp düzenlemelerini ona gerçekleştirsin isteriz” dedi. Gökçen amaçlarını ise “ Bir firma kurulduktan sonra büyüyen bir ivmede böyle bir sıkıntı ile karşılaştığında herhangi bir zarar görmemesidir” diyerek açıkladı.

Öte yandan programda, marka sahiplerinin haklarına, tescil itiraz süresine, markaların korunma sürecine, marka vekilinin başvurudaki rolüne ve gerekliliğine değinildi. (AYŞE YILMAZ)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler