Takip Et

SON DAKİKA

TMO sınırsız incir alımı yapacak

11 Ekim 2019, Cuma 14:00

     


İncir üreticisinin eklediği Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ile TARİŞ İncir Birliği arasındaki incir alım protokolü imzalandı. TMO, TARİŞ İncir Birliği aracılığıyla A1 grubu 18 TL ve üzeri, A2, A3 ve A4 grubu da 16 TL’den olmak üzere sınırsız incir alacak.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ile TARİŞ İncir Birliği arasındaki protokol Germencik’te gerçekleştirilen toplantıda imzalandı. Toplantıya TBMM KİT Komisyonu Başkanı ve AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, AK Parti MKYK Üyesi ve Aydın Milletvekili Metin Yavuz, AK Parti Aydın Milletvekilleri Rıza Posacı, Bekir Kuvvet Erim, Toprak Mahsulleri Ofisi Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Güldal, AK Parti İl Başkanı Ömer Özmen, TARİŞ İncir Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Başkanı Mustafa Bircan katıldı.

Protokol imza töreninde konuşan TARİŞ İncir Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Başkanı Mustafa Bircan, sezon başladığında kuru incirle ilgili düşüncelerini 7 Ağustos’taki toplantıda dile getirdiklerini belirtirken, TMO’nun incir alımından dolayı emeği geçen herkese incir üreticileri adına teşekkür etti.

İNCİR ALIMINDA SINIR YOK,

SADECE ÜRETİCİDEN ALINACAK

Toprak Mahsulleri Ofisi Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Güldal, yaptığı konuşmada, “Ülkemizin ihraç kalemi olan ürünlerde görev alıyoruz. Kuru incirde sadece Aydın çiftçisinin değil, ülkenin de menfaati vardır. Fiyatların olması gereken rakamda muhafaza edilmesi ülke için de, Aydın için de önemli. TARİŞ ile işbirliği protokolü imzaladık. TARİŞ’in skalası, kalite sınıflandırmasına göre A1 grubu kuru incir 18 TL’den başlamak üzere, A2-A3-A4 grubu da 16 TL’den TMO olarak alımı yapacağız. TARİŞ’le bunu yapacağımızdan TARİŞ’e ayrı bir hizmet bedeli de ödeyeceğiz. Bizim burada yaptığımız tüm çalışmaların dünyadaki pazarımızda doğrudan etkisi var. Kuru inciri gündemimize getiren bakanımıza ve gelerek vesile olan bölge milletvekillerimize, TARİŞ İncir Birliğine teşekkür ediyorum. İncir alımında sınırımız yok. Bize arz devam ettiği sürece alırız. Son incir üreticisi malını teslim ettiğinde alımı keseriz. Biz üreticiden ürün alacağız. Üretici belgelerini bize sunacak. Tüccardan kuru incir alımı söz konusu olmayacak. Üreticiyle doğrudan muhatap olacağız. Alımı TARİŞ yapacak” dedi.

“BU ÜRÜNÜN ARKASINDA TMO VAR, BU BİR SİGORTADIR”

KİT Komisyonu Başkanı ve AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş ise, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederken şunları söyledi:

“Aydın’da 50 bin incir üreticisi aile var. Onların ürettikleri ürünler var. 700 milyon dolarlık ihracatın içinde kuru incir önemli bir kalem, 150 milyon dolar incirden ihracat gelirimiz var. Bu yıl kuru incir rekoltemizde son 10 yılın en verimli ve en güzel incir sezonunu yaşıyoruz. Bu rekolte artışın getirdiği fiyatlarda dalgalanma oldu. Üreticilerimizden gelen talepler doğrultusunda girişimlerde bulunduk. Bakanımıza ve Cumhurbaşkanımıza durumu ilettik. Bugün burada TARİŞ İncir Birliği ile birlikte yapılan protokol anlaşmasıyla birlikte, bu ürünün arkasında Toprak Mahsulleri Ofisi var, bu bir sigortadır. Önümüzdeki dönemde üretim artışından dolayı dalgalanma olmaz. Üreticimiz mağdur olmayacak.”

“DEVLET GEREĞİNİ YAPTI”

AK Parti MKYK Üyesi ve Aydın Milletvekili Metin Yavuz, “İncir üreticimizin sıkıntılarını sahada görüyorduk. Bu süreçte ısrarla üreticimize incirinizi çok ucuza satmayın dedik. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli ve TMO Genel Müdürümüz Ahmet Güldal, milletvekilleri olarak bizim, bölgemizin sıkıntılarına kulak astılar. Açıkladıkları fiyatların da reel fiyatlar olduğunu biliyoruz. Fakat piyasa da bunun çok altına düşmüştü. Bundan sonra da devlet ‘ben buradayım’ dedi ve gereğini yapacaktır.

Politika yapmak istemiyorum, ama konuşmak gerekiyor. Aydın’ın değerleri toprağın altında ve üstünde belli. Hamaset yaparak bu incirin fiyatının aşağı düşmesini sağladılar. İnşallah bundan sonra taban fiyatı 16 TL’den olacak incirimiz de, fiyatı da yukarı çıkarak değerini bulacaktır” dedi. lkarı çıkarak değerini bulacaktır” diye konuştu.

“İNCİR KORUMA KANUNU İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

AK Parti Aydın Milletvekili Rıza Posacı ise, artık incir üreticisinin kendisini güvende hissedeceğini ifade ederken, “İncir TARSİM kapsamında ve artık Toprak Mahsulleri Ofisi de arkasında. Biz hiç bir zaman hamaset peşinde olmadık. Yaygara yapmadan, velvereye vermeden hizmete devam ediyoruz. İncir koruma kanunu için dört vekil arkadaşımızla için çalışıyoruz” dedi.

TARİŞ İncir Birliği, A1 grubu kuru inciri 18 TL, A2-A3-A4 grubu kuru inciri de en düşük 16 TL’den TMO adına alacak. (CEREN AKBAŞ) 







 
Son Eklenen Haberler