Takip Et

SON DAKİKA

Buharkent'te ilek sezonu açıldı

8 Haziran 2017, Perşembe 11:30

     


Aydın'ın en tanınmış ve değerli ürünü olan incirlerin olmazsa olmazı ilek satışaları Buharkent’te başladı.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Sarı lop ve Bursa siyahı incirlerin tozlanmasında kullanılan ve insan eliyle tozlaşmanın sağlandığı ilekleme faaliyetlerinin başlaması le sorunlar da ortaya çıkmaya başladı.

Buharkent'te kurulan ilek pazarında, ilek satışları yüksek fiyattan başladı. Pazara arz edilen ileğin az olması, alıcının fazlalığı nedeniyle ilek satıcıları, ileğin kilogramını 15 TL’den açtılar. Üreticlerin tepkisi de ilek alımını ertelemek oldu. Pazara gelen ilekler satılamadan geri döndü.

Denetlemeye Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar, Buharkent İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Zeki Berhuni, Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü inicircilik uzmanları Ziraat Yüksek Mühendisi Eşref Tutmuş ve Dr. Birgül Ertan ile Alara Firmasından Ziraat Mühendisi Mehmet Çam katıldılar. İlek pazarında, ilekler hastalık ve kalite yönünden denetlendi

İlek pazarında üreticilerle ve ilek satıcılarıyla yapılan görüşme ve ileklerin incelenerek, ileklemede ve ilek seçiminde nelere dikkat edileceği konusunda görerek ve yaşayarak eğitim verildi. İleklerin polen, ilek arıcığı, fusaryum hastalığı yönünden gözle görülebilir belirtileri üreticilerle paylaşılarak dikkat edilmesi gereken özelliklere dikkat çekildi.

2017'de Buharkent Ziraat Odası ve Alara Şirketi arasında yapılan toplantılar sonucu alınan karar gereğince, Aydın'da en fazla ağaca sahip olunan Bursa siyahı incirle ilgili eylem planı gereğince Buharkent Bursa siyahı incir üreticilerinin bahçelerinde ilekleme kontrolü gerçekleştirildi.

Konuyla ilgili olarak Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar, “İlek Bursa siyahı ve sarı lop incirler için vazgeçilmez bir unsur. Her sene haziran ayının ilk haftasında incir üreticileri olarak bu işlemi gerçekleştirmek zorundayız.

İlekle ilgili pek çok sorun bulunmakta ve sorunlar incir üreticisine hastalık, kalitesizlik ve verim düşüklüğü olarak yansımaktadır. Öncelikle hastalıksız ileklerle tozlaşma yapılması gerekmektedir ki kaliteli ve bol meyve elde edebilelim. Mevzuatımızda bu konunun denetlenmesi ile ilgili herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Her koluna sepeti takan, omuzuna çuvalı alan hastalıktan ari olup olmamasına bakılmaksızın pazara ilek sürmektedir. Fiyatlar ayrı bir konu . Şu anda Germencik, İncirliova ve Ortaklar’da ilek fiyatları 5 TL. iken Buharkent’te 15 TL’den açılmıştır. Birileri üreticinin sırtından fahiş kârlar elde etmektedir.

İleklerin hastalıksız pazara sürülmesi konusunda, her sene olduğu gibi Buharkent’te ilek denetlemesi yapmakta, hastalıklı ileklerin üreticiye ulaşmasını engellemekteyiz.Bu alanda en büyük yardımı Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Sayın Selim Arpacı ve Enstitümüzün uzmanlarından almaktayız. Kendilerine teşekkür erderiz.

Bu sene Bursa siyahı inicirin ihracatı yolunu açmış bulunmaktayız. Alara firması ile yaptığımız anlaşma sonucu ilk olarak Buharkent inciri Çin pazarına dek uzanacaktır,dedi. 

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler