Takip Et

SON DAKİKA

Nazilli inciri markalaşıyor

8 Mayıs 2015, Cuma 15:49

     


Nazilli Ticaret Borsası, incirde markalaşmaya gidiyor. Türkiye’nin incir üretiminde önemli bölümünü gerçekleştiren Nazilli, yetiştirdiği ve dış piyasaya ihraç ettiği incirin üstüne marka damgası vurarak pazarda daha güçlü olarak yerini almayı planlıyor. Nazilli Ticaret Borsası Başkanı Ziya Aksüt, markalaşmayı başlattıklarını belirterek, ‘Nazilli eşittir incir, incir eşittir Nazilli’ kavramını Türkiye’de ön plana getirmek istiyoruz” dedi.

Nazilli Ticaret Borsası, akreditasyon sürecinde tüm oda, kurum ve kuruluşlardan destek istedi. Bölgenin en önemli mahsulü incirin Türkiye piyasasını belirleyen Nazilli Ticaret Borsası, düzenlediği destek toplantısında Nazilli ve incirin markalaşması için harekete geçtiklerinin müjdesini verdi. Nazilli Sümer Rekrasyon Alanında düzenlenen toplantıya, Nazilli Kaymakamı Mehmet Okur, Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, KOSGEB Aydın İl Müdürü Turgut Gözen, Nazilli Ticaret Borsası Başkanı Ziya Aksüt, Ziraat Odası Meclis Başkanı Mesut Yörükoğlu, Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Selim Arpaci, Sağ Sahil Sulama Birliği Başkanı Sabri Topuçar, Nazilli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sunay Güler, Aydın Oda ve Borsalar Akademik Danışmanı Neval Genç katıldı.

“HEP BİRLİKTE TÜRKİYE GENELİNDEKİ KALİTENİN

ÜZERİNE ÇIKMAK İÇİN UĞRAŞACAĞIZ”

Kaliteli uluslararası borsalar ağının bir parçası olmak için gece gündüz demeden akredite sürecinde önemli adımlar atan Nazilli Ticaret Borsası, markalaşma kararı aldığını belirterek, oda ve kurumlardan destek istedi. Toplantıda konuşan Nazilli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Aksüt, incirde ‘Nazilli’ markasının oluşmasıyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Nazilli Ticaret Borsası olarak incirle ilgili işletmesi olan arkadaşları bir araya toplayarak, fikir üretiyoruz ve beyin fırtınası yapıyoruz. Burada kriter Nazilli markası. Üretilen incir, Nazilli inciri kriterlerine göre ve onun üzerinde bir incirse kendi firmamızın markasının yanına onay marka olarak ‘Nazilli’ markasını da koyacağız. Şuanda yılda Nazilli Ticaret Borsasında ortalama 40 bin ton incir işlem görüyor. Türkiye’den yurt dışına ihracat edilen incir de 43 bin ton. ‘Nazilli eşittir incir, incir eşittir Nazilli’ kavramını Türkiye’de ön plana getirmek istiyoruz.

Bugün biz Ticaret Borsası olarak bu fikri ürettik, yarın Nazilli Ticaret Odası başka bir şey üretebilir. Burada kurumlar el birliği ile fikir ürettiğinde biz yapabiliyorsak biz yapacağız. Onlar yapabiliyorsa biz onlara paydaş olacağız. Biz ticari olarak geliri artırmak zorundayız. Her kurumun kendine ait yapabileceği şeyler var. Herkes kendi yapabileceği şeyi ortaya döktüğünde bunun paraya dönüştürmesiyle ilgili Nazilli markası yaratacağız. Bunun getirdiği reklam ve gelir olacak. Türkiye genelindeki kalitenin üzerine çıkmak için uğraşacağız.”

“İNCİR SEKTÖRÜNDE ÇALIŞANLAR DA SERTİFİKALANDIRILMALI”

Toplantıya katılan kurum temsilcileri Nazilli markasının oluşması için gerekli desteği vereceklerine dair konuşmalar yaparken, KOSGEB Aydın İl Müdürü Turgut Gözen de incir sektöründe çalışan kişilerin sertifikalandırılmasına vurgu yaptı. İncirin üretiminin yanında işlenmesinin de önemli olduğunu kaydeden Turgut Gözen, “Bugün Aydın genelinde incirin üretiminden, paketlenmesine kadar olan süreçte çalışan kişi sayısı yaklaşık 45 bin civarında. İncirde bir marka ortaya koyarken, bu sektör çalışanların da sertifikalandırılması lazım. Onunla ilgili bir çalışmamız da var” dedi.

KAYMAKAM'DAN FESTİVAL SİTEMİ

Nazilli Kaymakamı Mehmet Okur da markalaşmanın Nazilli’ye artı değer katacağını, İncir Festivali’ne sahip çıkılmadığını ifade etti. Üreticilerin ileriki yıllarda festivale ve incire sahip çıkacağını da vurgulayan Kaymakam Okur, “Geçtiğimiz iki yılda yaptığımız olması gerektiği gibi olmadı. Ama önemli olan başlamaktır. İnanıyorum ki ileriki yıllarda her şey daha farklı olacak. Markalaşma bu işi sahiplenmeyi artıracaktır. 100 yıl sonra 100. Uluslararası Nazilli İncir Festivali kutlanır inşallah. Biz bu işi başlattık, devamının da gelmesi gerekiyor” diye konuştu. (MEHMET ALİ CİNTOSUN)







 
Son Eklenen Haberler