Takip Et

SON DAKİKA

Aydın’ın sorunları TOBB 9. Ticaret ve Sanayi Şurası'nda konuşuldu

7 Ekim 2016, Cuma 09:25

     


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından Ankara'da düzenlenen 9. Ticaret ve Sanayi Şurası'nda Aydın’ın sorunları da paylaşıldı. Şurada konuşan Aydın Sanayi Odası (AYSO) Başkanı Mehmet Yunus Şahin, Aydın’ın turizm, yatırımlar, ürünler, ulaşım ve kirlilik sorunlarını Başbakan Binali Yıldırım ve beraberindeki bakanlarla paylaştı.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde (TOBB), Başbakan Binali Yıldırım ve ekonomiyle ilgili bakanların da katılımıyla düzenlenen TOBB 9. Ticaret ve Sanayi Şurası’nda Aydın’daki odalar ve borsalar adına konuşan Aydın Sanayi Odası (AYSO) Başkanı Mehmet Yunus Şahin, Aydın’ın sorunlarından bahsetti. Aydın’ın 2016 yılında turizmi yüzde 70 zararla kapattığını belirten Şahin, “2017’yi kazanmak için sektördeki işletmeler, mali büyüklüklerine göre değerlendirilerek borçları ertelenmeli ve en az bir yılı geri ödemesiz, düşük faizli kredi imkanları sağlanmalıdır. Aksi halde kasım ayı itibariyle bütün turizm bölgelerinde ciddi mali krizler ve iflaslar yaşanacaktır” dedi.

DİDİM’E KRUVAZİYER VE HASTANE YATIRIMI

Aydın’a yapılması gereken yatırımları anlatan AYSO Başkanı Mehmet Yunus Şahin, şunları söyledi: “İlimizde, önemli potansiyele sahip termal suyun sağlık sektöründe kullanılmasıyla Sağlık Serbest Bölgesi’nin kurulması teşvik edilmelidir. Köy turizminin gelişmesi için pilot uygulama ile Nazilli’de uzun yaşam köyünün kurulması amacıyla hazine arazisi tahsis edilmelidir. Didim’de kruvaziyer limanı yapımı programa alınmalıdır. Didim’de 50 yataklı devlet hastanesi yetersizdir. Özel hastanenin de olmadığı ilçeye en az 150 yataklı yeni bir hastane yapılmasını talep ediyoruz.”

“İNCİR, ZEYTİNYAĞI VE KESTANE ÜRETİMİ DESTEKLENMELİ”

Pamuk, incir, zeytinyağı, kestane ve çam fıstığının stratejik ürün olarak kabul edilmesi gerektiğini ifade eden Şahin, incir, zeytinyağı ve kestane üretiminin prim ile desteklenmesi gerektiğini söyledi. Zeytinyağı rekoltesi düştüğünde fiyatların yükseldiğini ve sektörde hileli satışların başlamasıyla tüketicinin yanıltıldığını kaydeden AYSO Başkanı Mehmet Yunus Şahin, “Zeytinyağı işletmelerinin çoğu yerleşim bölgelerinin içerisindedir. Tesislerde oluşan atık suların toplanması hususunda 2015/10 sayılı genelgeye göre 1 Kasım 2016’ya kadar istenilen ölçüde havuz için arazi bulunması mümkün değildir, süre uzatılmalıdır. İlimizde sanayi alanları yetersizdir. Aydın’ın ekonomik gelişmesini sağlayacak serbest bölgesi ve jeotermal enerjinin kullanılacağı tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesi yatırım programına alınmalıdır” diye konuştu.

ULAŞIM YATIRIMLARINI ANLATTI

Büyükşehir olup sivil havacılığa hizmet veren havaalanı olmayan tek ilin Aydın olduğunu hatırlatan Aydın Sanayi Odası (AYSO) Başkanı Mehmet Yunus Şahin, ulaşım yatırımları hakkında da konuşarak şunları kaydetti: “Aydın’a en kısa sürede hizmet verecek havaalanı yapılmalıdır. İzmir-Aydın-Denizli tren hattı, yüksek hızlı tren hattı haline getirilmelidir. Aydın-Denizli otoyolu ile programa alınan Aydın-Çine demiryolu hattının yapımına başlanmalıdır. Restorasyon çalışmaları devam eden Söke Tren İstasyonu bünyesindeki müştemilatın restorasyon sonrası Söke Ticaret Odası tarafından işletilmesini istiyoruz.”

Konuşmasının sonunda jeotermal enerji santrallerinin çevreye olan etkileri hususunda bilimsel bir rapor hazırlanması gerektiğini ve bu kapsamda yatırımların denetlenmesi gerektiğini sözlerine ekleyen AYSO Başkanı Mehmet Yunus Şahin, Büyük Menderes Nehri’nin aşırı kirliliğinin bölge için bir tehdit olduğunu ve Büyük Menderes Nehri’nin acil olarak temizlenmesi gerektiğini anlattı.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde, Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in yanı sıra, 365 oda ve borsanın yönetim kurulu başkanları ile meclis başkanlarının katılımıyla TOBB konferans salonunda düzenlenen 9. Ticaret ve Sanayi Şurası'na Aydın’dan Aydın Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yunus Şahin, Söke Ticaret Odası Başkanı Haluk Kutlay, Söke Ticaret Odası Meclis Başkanı Behlül Er, Söke Ticaret Borsası Meclis Başkanı Nejat Sağel ve Didim Ticaret Odası Meclis Başkanı Hilmi Yıldırım katıldı. (EDİZ VERDİOĞLU)

BİR RÜYAYI YAŞAMAK İÇİN İZLEYİN







 
Son Eklenen Haberler