Takip Et

SON DAKİKA

"Çevreyi kirletmeyen sanayi kuruluşu olmaz"

7 Ocak 2019, Pazartesi 16:52

     


Söke OSB’de faaliyet gösteren KİPAŞ Kağıt fabrikasının üretimi, istihdam ve ekonomiye katkısı ile çevreye zararlarıyla ilgili bilgilendirme toplantısı düzenleyen KİPAŞ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hanefi Öksüz, “Çevreyi kirletmeyen hiçbir sanayi kuruluşu olmaz. Biz bu işleri mecburen yapacağız, ama yaparken de doğanın kıymetini bileceğiz. En az zarar verecek şekilde yapacağız. Yoksa bu insanlar nerede çalışır, ülke ihracatı nasıl yapar?” dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Toplantıya, KİPAŞ Holding adına Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hanefi Öksüz, Kağıt Fabrikası CEO'su Sinem Öksüz katıldı. AK Parti MKYK Üyesi Aydın Milletvekili Metin Yavuz, Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, siyasi parti ve STK temsilcileri ve üreticiler katıldı.

KİPAŞ'A YATIRIMLARI İÇİN TEŞEKKÜR

Toplantının açılış konuşmasını Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş yaptı. Kocabaş, yatırımlarından dolayı KİPAŞ Holding'e teşekkür etti. "Tarım toplumlarından sanayi toplumuna ulaşmaya başladık. Bölgemizdeki OSB’de katkı sunacak fabrikalar çalışmaya başladı. Bununla ilgili çevre konularında bilinçli bilinçsiz kamuoyunda yazılar çıktı. Yorum yapamadık, konuyu bilmiyorduk. Kağıt fabrikasının ekonomimize önemli bir katkı sağlayacağını biliyoruz. Hanefi beye bölgemize yaptığı yatırımdan dolayı teşekkür ederim" dedi.

FABRİKANIN TANITIMI YAPILDI

Kocabaş'ın konuşmasının ardından fabrika koordinatörü Aydoğan Oral üretim, kapasite ve istihdam ile ilgili sunum yaptı. Sunumda KİPAŞ'ın faaliyet alanlarının Eğitim, Çimento, Tekstil, Tarım, Enerji ve son olarak Kağıt olduğuna dikkat çekildi. Çevreci projelere önem verildiği belirtildi.

"SEKTÖRDE 10 BİN KİŞİYİ İSTİHDAM EDİYORUZ"

KİPAŞ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hanefi Öksüz de konuşmasına üretime devam eden fabrikalar hakkında bilgi vererek başladı. Öksüz, sektörde 10 bin kişiyi istihdam ettiklerini ve holding olarak Anadolu'nun 3. büyük grubu olduklarına dikkat çekti. Ülkenin cari açığını kapatmak için 500 milyar dolardan fazla katkı sunacaklarını aktaran Öksüz, "Eğitim, enerji, tarım, çimento, tekstil ve kağıt sektörlerinde faaliyet gösteriyoruz.10 bin kişi istihdam ediyoruz. Kağıt sanayi son üretim alanlarımız arasındadır. Holding olarak Anadolu’nun üçüncü büyük grubuyuz. Ülke olarak kağıt üretiminde çok geri durumdayız. Holding olarak en büyük hedefimiz üretimde son teknolojiyi kullanmaktır. Yüzde 60 daha az su kullanan, çevre kirliliğine duyarlı işletmelerimiz var. Baktığımızda sadece Trakya’da büyük ve modern bir fabrika mevcut. Bizim kağıt üretiminde holding olarak hedeflerimiz mevcut. Türkiye 350 milyon dolarlık kâğıt ithalatı yapıyor. Biz holding olarak bu ithalatı önleyip, 200 milyon dolardan fazla ihracat yapacağız. İhracatımızla cari açığını kapatmak için 500 milyar dolardan fazla katkı sunacağız" dedi.

"SÖKE'DE BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK"

Neden Söke’de üretim yapma kararı aldıklarını da anlatan öksüz şöyle konuştu; "Araştırmalarımıza göre yatırımımızı Ege Bölgesine yapmamız gerekiyordu. Biz tamamen hurda kağıttan üretim yapacağız. Bu bölgede hurda kağıt tedarikince ciddi bir boşluk fazlalık olduğunu gördük. Bu bölge nüfus yoğunluğu bakımından büyük bir bölge. Aliağa ile Söke arasında çelişkilerimiz oldu ama burayı tercih ettik. Bizim için liman ve demiryolu yakınlığı önemli. Şartlarımıza daha uygun olduğu için Söke’ye geldik. Ciddi yatırım yaptık. Sadece zemin sağlamlaştırma için 70 milyon lira para harcadık. Üretime geçtiğimizde bin kişi istihdam edilecek. Burada günde 2 bin 500 ton kağıt üretimi yapılacak. Ekonomiye katkı sunacağız."

"ÇEVREYİ KİRLETMEYEN SANAYİCİ OLMAZ"

Üretim yaparken çevreyi koruyacak bütün teknolojiye sahip olduklarını da aktaran Öksüz, "Bir takım çevreler ve insanlar fabrikanın zarar vereceğini söylemiş. Kurulan bu tesis çevre bakımından Avrupa da böylesi yok, iddia ediyorum. Kömür kullanacağız ama doğalgazın bacasından çıkan gazdan daha az zehirli bir çıkış olacak". Çevreye duyarlı ve koruyacağız. Çevreyi kirletmeyen hiçbir sanayici kuruluşu olamaz. Biz bu işleri mecburen yapacağız, ama yaparken de doğanın kıymetini bileceğiz. En az zarar verecek şekilde yapacağız. Yoksa bu insanlar nerede çalışır, ülke ihracatı nasıl yapar? Batı KİPAŞ Kağıt Tesisinde çevre ile ilgili hiçbir endişeye meydan vermeyecek şekilde devam ediyoruz. Kendi arıtma tesisimizi kullanacağız. Kullandığımız suyun yüzde 60 geri dönüşümle kullanılabilecek. Avrupa’da örnekleri var, hem çevreyi temiz tutup hemde sanayi gelişebilir" ifadelerini kullandı.

Toplantı, katılımcıların soruları ile devam etti. (AYŞE YILMAZ)







 
Son Eklenen Haberler