Takip Et

SON DAKİKA

Deneme amaçlı yaptılar, şimdi tavsiye ediyorlar

6 Ekim 2016, Perşembe 10:00

     


İklim özellikleri ve verimli toprakları nedeniyle birçok ürün çeşidinin yetiştirildiği Koçarlı’da ilk defa ekimi yapılan ve hasat çalışmaları başlayan yer fıstığı, çiftçilerin yüzünü güldürüyor. Ziraat Odası Başkanı Mutlu Öztürk ve üretici Ali Eskici, deneme amaçlı yapılan ekimden memnun kaldıklarını, Koçarlılı çiftçilere de yer fıstığı ekimi yapmaları konusunda da tavsiyede bulundu.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Koçarlı’da ilk defa alternatif olarak yetiştiriciliğine başlanan yer fıstığı, alınan verimle çiftçinin yüzünü güldürüyor. Türkiye’de yer fıstığı üretiminin en fazla üretiminin yapıldığı Akdeniz Bölgesi’ndeki Adana ve Osmaniye’ye Ege Bölgesi’nde de Aydın ve Koçarlı’nın yer almasını isteyen Tekeli Mahallesi muhtarı ve üretici Ali Eskici, deneme amaçlı 40 dönüm araziye yer fıstığı ekimin yaptıklarını, bu ekimden 500-600 kilo arasında verim beklediklerini bildirdi. Mayıs ayında ekimine başlanılan yer fıstığında hasat ise halen devam ediyor.

“YER FISTIĞININ GELİRİ PAMUĞUN GELİRİNDEN İKİ KAT YÜKSEK”

Koçarlı’da ilk kez Tekeli Mahallesi’nde yer fıstığı ekimi yaptıklarını bildiren muhtar ve üretici Ali Eskici şöyle dedi: “Koçarlı’da ürettiğimiz sebze-meyvede yeterince verim alamadık. Yer fıstığı ekimini yaygınlaştırmak istiyoruz. Çünkü yer fıstığının geliri pamuğun gelirinden iki kat yüksek. Maliyeti daha düşük, bunun daha yararlı olacağını düşünüyoruz. İlk denememizde başarılı olduğumuza inanıyorum. Aydın’da üretimi yapılan yerlerden daha üstün bir verim alacağımızı tahmin ediyorum.”

Diğer üretici Aydın Ambarcı ise, “Yer fıstığı gelir açısından daha fazla kazanç sağlayan bir ürün. Ekimi, işçiliği, sökümü ve hasadı kolay. Yerin altındaki mahsulden üretici, yer üstünde kalan ürünü de hayvan bitkisi olarak kullanma şansımız var. Deneme amaçlı 40 dönüm Koçarlı Ovası’nda ekimini yaptık. Adana’nın Osmaniye’si varsa Aydın’ın neden Koçarlı’sı olmasın?” dedi.

“ALTTAKİNİ İNSAN, ÜZERİNDEKİNİ DE HAYVAN YİYOR”

Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Mutlu Öztürk, ilçedeki arazilerin fıstığa daha elverişli olduğuna dikkati çekerek şöyle konuştu: “Yer fıstığı ekimin ardından yer altındaki ürünü insan, yer üstündeki ürünü de hayvan yiyor. Birinci ürün olarak arpa, buğdayı ekip, yer fıstığını da ikinci ürün olarak ektiğimizde çiftçimiz tarlada iki ürün birden almış olacak. Tarladan iki defa ürün almak çiftçinin en büyük değeridir. Bu çiftçimiz için iyi bir yatırım oluyor. Büyük Menderes Üretim ve Pazarlama Kooperatifi’nin de bir ayağı olarak insanların Koçarlı Ovası’nda bazı şeylerin yetiştirilebileceğini gösteriyoruz. Çiftçilerimiz de bu ürünü yetiştirerek aile bütçelerine katkı sağlayabilirler.”

Konuşmalarının ardından Oda Başkanı Öztürk ile üretici Eskici tarlalara çıkan ekim makinelerini kullanarak hasat yaptı. (GÖKHAN DÜZYOL)

BİR RÜYAYI YAŞAMAK İÇİN İZLEYİN







 
Son Eklenen Haberler