Takip Et

SON DAKİKA

Nazilli Ticaret Borsası incir sezonunu açtı

6 Ağustos 2013, Salı 12:41

     


Nazilli Ticaret Borsası 2013- 2014 kuru incir sezonunu dualarla açtı. 11 üreticinin getirdiği 25'er kilo incir açık artırmada en yüksek fiyatı veren Nazilli Ticaret Borsası tarafından, kilosu 21 TL'den temsili olarak satın alındı.

Sezonun ilk incir alım törenine Nazilli Kaymakamı Mehmet Okur, Belediye Başkanı Haluk Alıcık, Borsa Genel Sekreteri Nilüfer Kozakçı ile üreticiler ve tüccarlar katıldı. Nazilli Ticaret Borsası'nda, sezonun ilk kuru incirinin piyasaya geldiğini haber veren törenin, tüccar ve ihracatçılar için çok önemli olduğunu ifade eden Nazilli Ticaret Borsası Başkanı Ziya Aksüt, “Amacımız kamuoyunu incir sezonu hakkında bilgilendirmektir. İzmir başta olmak üzere diğer şehirlerdeki ihracatçı ve bu işle uğraşan arkadaşların öğrenmesi amacıyla sezonun ilk incirini sembolik bir törenle alıyoruz. Kaymakamımız Mehmet Okur ve Belediye Başkanımız Haluk Alıcık’ın da bizleri yalnız bırakmadığı bu törende açık artırma ile incirleri de satın alıyoruz. Ayrıca törenimizde incirin parası yanı sıra bu üretici arkadaşlarımıza çeyrek altın hediye ediyoruz. Bu altınlarda onların yol arkadaşı, anası ve bacılarına iletilmesini istedik. Çünkü her işte olduğu gibi bu işte de bacılarımızın, analarımızın emekleri çok” dedi.

 (FOTO GALERİ İÇİN FOTOĞRAFA TIKLAYIN)

"KADIN İSTİHDAMINI ARTTIRDI"
İncir’in bölgede ekonomik bir yere geldiğini belirten Ziya Aksüt, “Nazilli’de her ne kadar incir 13- 14 milyon kilo üretilse de Ticaret Borsası’nda bu rakam 28- 29 milyon kiloya ulaştı. Bu da üretilen incirin yanı sıra ticareten alınan ve satılan incirin ne kadar çok olduğudur. İncir bu nedenle Nazilli ekonomisine büyük katkı sağlıyor. 10- 15 yıldır işletmeci arkadaşlarımız inciri işlemeye başladı ve yurtiçi- yurtdışı satışlara başladı. Bununla birlikte de Nazilli’de bayan istihdam alanını ortaya çıkararak kadınlara iş kapısı oldu. Belki ortaya çok çıkmadı ama Nazilli’de bu işletmeler sayesinde, yaklaşık 4- 5 bin kadın arkadaşımız çalışıyor. Şehre artı değer kazandırması açısından İncir çok yönlü bir gıda oldu. Emek işi ve zorluğu olduğu için belki de ticaretinden daha çok çalışanına para kazandırıyor” diye konuştu.

"İNCİRİ VE KESTANEYİ TANITACAĞIZ"
İncir’in Nazilli için çok önemli olduğuna değinen Belediye Başkanı Haluk Alıcık, “35’e yakın işletmemizin, ilçemize kattığı katma değer ortada. Bu işletmeler ne kadar artarsa Nazilli için de, istihdam için de o kadar güzel olacak. Nazilli Belediyesi olarak neden fabrika açmıyorsunuz gibi sorularla karşılaşıyoruz. Bizim belediye olarak bunu yapma şansımız yok ama tüccar ve ihracatçı arkadaşlarımızı teşvik ederek istihdamı artırmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Kaymakamımız Mehmet Okur’un öncülüğünde İncir ve Kestane Festivali yapacağız. Bunlar ilçemizin tanıtımı ve ürünlerimizin değer kazanması için çok önemli. Cennet meyvesi olan bu incirin 27 milyon kilosunun Nazilli’de tescil edilmesi de çok önemli. Gerçekten kolay bir şey değil. Borsamız başta olmak üzere üretici ve tüccarlarımızı kutluyorum” ifadelerini kullandı.

Organik tarıma daha fazla ilgi gösterilmesi gerektiğini söyleyen Üretici Muhammet Yıldırım, incir başta olmak üzere tüm ürettikleri ürünleri organik yapmalarının ürünlerin satışını artıracağını hem de fiyat olarak daha fazla kazanç elde edeceklerini düşündüğünü belirtti. Organik tarımın insanların sağlığı için de çok önemli olduğunu vurgulayan Yıldırım, üretici ve köylülerin bu konuda daha duyarlı olmasını istedi.

4- 5 EYLÜL’DE İNCİR FESTİVALİ YAPILACAK
İncir üretimi açısından Nazilli’nin büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirten Kaymakam Mehmet Okur da, “Nazilli’de üretilen 11- 12 milyon kilo incirin Türkiye geneline bakıldığında ancak yüzde 25’ini oluşturduğunu görüyoruz. Borsamız çok önemli bir görev üstleniyor. İncir hem üreticilerimiz hem de ilçemizdeki istihdam için çok önemli. 5 bine yakın insanımız istihdam olarak önemli bir gelir oluşturuyoruz. Bu kadar önemli bir yere sahip olmasına rağmen Nazilli olarak hem incire sahip çıkamamışız, hem de tanıtamamışız. Aynı şey kestane üretimimizde de var. Allah nasip ederse bu yıl ilkini gerçekleştireceğimiz Nazilli İncir Festivali'ni yapacağız. Son yağışlar ile incirin bu yıl bol ve kaliteli olacağı inancındayım. İnşallah üreticimize ve tüccarımıza bol kazançlar getirir” diye konuştu.

İNCİRİN ANAVATANI ‘TÜRKİYE’, BAŞKENTİ DE ‘NAZİLLİ’
2013- 2014 sezonunun tüm üretici, tüccar ve ihracatçılara hayırlı olmasını dileyen Nazilli Ticaret Borsası Meclis Başkanı Nevzat İzgü ise; “İncir’in anavatanı Türkiye, başkenti de Nazilli’dir” dedi. İncir’in tescil noktası Ticaret Borsası olduğunu vurgulayan İzgü; “Üreticilerimiz incir satışında Ticaret Borsası'ndan tüccarlar hakkında bilgi alabilirler. Nazilli’deki tüm tüccar ve ihracatçı arkadaşlarımızın kimseye borcu kalmamıştır. O gün yanında parası olur olmaz bilemem ama, hiçbir köylümüzün, üreticimizin parasının kaldığını duymadık. Ayrıca büyün tüccar arkadaşlarımız Perşembe günleri sabah erken saatten itibaren dükkanlarında üreticileri bekler” dedi.

Konuşmaların ardından yapılan açık artırmada kilosu 10 liradan açılışı yapılan incir, borsa tarafından kilosu 21 liradan satın alındı. 11 üreticinin getirdiği 200 kilo incir daha sonra kurum ve kuruluşlara dağıtılması için paketlendi. İlk inciri getiren 11 üreticiye de ayrıca birer adet cumhuriyet altını hediye edildi.

İLK TESCİLLİ KURU İNCİR SATIŞI YAPILDI
2013- 2014 sezonunun ilk incirini Nazilli Ticaret Borsası'ndan satın alan Cengiz Sadiç'a ait Barış Ticaret, Has Gıda tarafından borsaya teslim edilen 2 bin 864 kilo inciri işleyerek iç piyasaya sürdü. İlk incirin Ankara başta olmak üzere İstanbul, Eskişehir, Adana ve Samsun'a gönderileceğini ifade eden Nazilli Ticaret Borsası Meclis Başkanı Nevzat İzgü, "2011 sezonunun bereketli ve bol kazançlı geçmesini dileyerek ilk tescilli satışımızı yaptık" şeklinde konuştu. (iha)






 
Son Eklenen Haberler