Takip Et

SON DAKİKA

Türkiye'nin enginarı Aydın'dan gidiyor

6 Haziran 2017, Salı 09:40

     


Aydın'da yılda 6 milyon adet üretilen enginarı işleyerek yarı mamul halde pazarlayan S.S. Yaş Sebze Meyve Pazarlama Kooperatifi, hem ortaklarına hem üreticilere para kazandırıyor.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fuat Fikret Aktaş, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Aydın Çelik ile birlikte Muğla yolundaki S.S. Yaş Sebze Meyve Pazarlama Kooperatifi tesislerini gezdi. Ziyaret sırasında faaliyetleri konusunda bilgi veren kooperatif yetkilileri, ürünü işleyip yarı mamul haline getirerek sattıklarını söylediler.

Kooperatif Başkanı Nuri Adalılar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün destekleri ile iyi tarım uygulaması kapsamında, yılda 5-6 milyon adet enginar ürettiklerini açıkladı.

 

ÇÖPÜ DE YAPRAĞI DA PARA

Aydın’ın, 2 bin dekar alanda yapılan enginar üretimiyle Türkiye’de ikinci sırada yer aldığını söyleyen Adalılar, “Her geçen gün artan bir talep var. Pazarı güzel. Üreticilerin tarladan kesip topladıkları enginar, çanaklık ve dolmalık olarak işlendikten sonra iç piyasaya sürülüyor. İlaç sanayinde de kullanılan enginarın yalnızca meyvesi değil, çöpü, yaprağı dahi para ediyor. Enginarın insan sağlığına faydası saymakla bitmiyor. Ekstrat olarak da karaciğer hastalarına şifa kaynağı olduğu biliniyor” dedi.

 

YETMEYENİ KIBRIS’TAN TEDARİK EDİLİYOR

Kooperatif Başkanı Nuri Adalılar, 2013 yılında faaliyete geçen tesiste 46 işçinin istihdam edildiğini söyledi. Ağustos ayında dikimi yapılan enginarın şubat ayında başlayan kesiminin mayısa kadar kadar sürdüğünü ifade eden Adalılar, “Sakız, Bayrampaşa ve mor enginarın tanesini üreticiden 50 kuruşa alıyor, işledikten sonra 95 kuruştan İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir gibi kentlerdeki konserve fabrikalarına gönderiyoruz. Yıllık 5-6 milyon adet üretim kapasitemiz mevcut. Ortaklarımız haricinde Seferihisar ve Kıbrıs’tan da ürün alıyoruz. Konservenin yanı sıra dolmalık olarak da işlenen enginar, yarı mamul olarak restoranlardaki yerini alıyor” dedi.

 

TÜKETİMİ ARTIRILMALI

Karaciğer ve sindirim sistemine çok faydası olduğu bilinen ve lif bakımından oldukça zengin olan enginarın faydalarının saymakla bitmediğini söyleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fuat Fikret Aktaş, “Aydın, yetiştirdiği 26 ürünle Türkiye tarımında ilk 10 sırada yer alıyor. Enginar üretiminde de önemli bir yere sahip. Enginar, mutfağımızın en zengin besin kaynağı. Üretimi kadar tüketiminin de artırılması gerekir” dedi. (GÜLAY ÖZTEKİN)

HABER VİDEOSU

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler